CHP Myk Toplantısı - Son Dakika
Politika

CHP Myk Toplantısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, “Kestirme cevaplarla, kestirme siyasi yorumlarla 7 Haziran’ı okumadan geçmek mümkün değildir.

09.06.2015 17:00

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Kestirme cevaplarla, kestirme siyasi yorumlarla 7 Haziran'ı okumadan geçmek mümkün değildir. Toplumumuza verilen sözler doğrultusunda geniş ortak paydalarda buluşmak gereğini görmezden gelmemek gerekiyor" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında saat 14.00'da toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ise düzenlenen basın toplantısında MYK gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarının değerlendirildiğini belirten Koç, "Sonuçlardan sonra milletimizin muhalefet partileri olarak şuana kadar görev yapan partilere siyasi olarak bazı taleplerin olduğunu hepimizin okuması gerekiyor. Nedir bunlar; 'Biz size taleplerimizi 7 Haziran'da illettik. Bütün bu söylediklerinizi dinledik 2 ay boyunca o sıkıntıların önemli bir kısmını yaşadık ve bunları bize yaşatanı 276'nın altına çektik. Sizi bu sorunların çözümü için bu mesajları okumakla görevlendirdik.' 7 Haziran'ı böyle okumak lazım. Kestirme cevaplarla, kestirme siyasi yorumlarla 7 Haziran'ı okumadan geçmek mümkün değildir. Şimdi bu mesajları CHP olarak o geceden itibaren okuduğumuzu ifade ettik. Bugüne kadar kendisini her şeyi yapmaya muktedir gören tek bir kişinin demokrasimizde yıprattığı tüm değerleri onarmak, yerli yerine getirmek sorumluluğunu milletin bu mesajları iyi okuyun dediği muhalefet partilerinin çok iyi okuması gerekiyor" diye konuştu.

"TOPLUMUMUZA VERİLEN SÖZLER DOĞRULTUSUNDA GENİŞ ORTAK PAYDALARDA BULUŞMAK GEREĞİNİ GÖRMEZDEN GELMEMEK GEREKİYOR"

Demokrasinin bir uzlaşma kültürü olduğunu unutmamak gerektiğini söyleyen Koç, şunları kaydetti:

"Toplumumuza verilen sözler doğrultusunda geniş ortak paydalarda buluşmak gereğini görmezden gelmemek gerekiyor. Özellikle muhalefet partileri toplumdaki gelir dağılımı çarpıklığını giderecek sosyal, ekonomik öneriler, başta CHP seçim bildirgesi olmak üzere ve demokrasiyi tarif eden tüm kurum ve kurallarda yaşanan yıpratmalar, değer kayıplarını giderecek bir onarım dönemi. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin ve parlamenter demokrasinin güçlendirilmesi yönündeki siyasi önerilerini millet okudu. Her üç muhalefet partisini de bunlar ilgilendiriyor. Ben mesajları aldım. Bulunduğum noktada tercihlerimizi sizlerden yana yaptım. Şimdi sizin sözlerinizi yerine getirme zamanınız diyor.7 Haziran ve sonrası için her türlü jimnastiği yapanlar öncelikle muhalefet partilerine millet tarafından aktarılan bu mesajı iyi okumak, iyi değerlendirmek gerekiyor. CHP olarak biz demokrasimizin tüm kurum ve kurallarıyla işlerlik kazanması için, ekonomideki çarpık gelir dağılımını giderecek, refahı tabana yayacak her türlü sosyo ekonomik tedbirin politika olarak vaat edilenler boyutunda yaşama geçirilmesi için bir tek CHP'nin vaadi değil bu, biz bizim üzerimize düşen sorumluluğumuzun bilincindeyiz."

"ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN BU SÜREÇTE ADRESİ ASLA CHP OLMAYACAKTIR"

"Çözümsüzlüğün bu süreçte adresi asla CHP olmayacaktır" diyen Koç, "Bizler bize verilen mesajı okuyoruz. Diğer partilerimizin de durum değerlendirmesi yapması gerekir. Bir an önce Türkiye'yi parlamenter rejimin güçlendirildiği, demokrasinin kurum ve kurallarıyla tekrar rayına oturtulduğu, gelir dağılımı çarpıklığının giderildiği, Türkiye'nin tekrar üreten, ürettiğini hakça bölüşen bir ülke haline getirilmesi için içeride ve dışarıda çatışma arayan değil, barışı, kardeşliği, huzuru arayan bir ülke olarak yoluna devam etmesi için CHP milletin verdiği mesajı sorumluluk olarak üzerine almıştır. Diğer partilerimizin de bu mesajı iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

"BU MESAJ TEK CHP'YE VERİLMEDİ"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Koç, bir gazetecinin 'CHP'nin açık açık MHP ve HDP'yle hükümeti kurabiliriz' deyip demediğini sorması üzerine Koç, "Bu mesaj tek CHP'ye verilmedi. Bu mesaj belirli oy yüzdeleri halinde diğer muhalefet partilerine de verildi. Bu mesajın herkes tarafından siyasi sorumluluk içerisinde değerlendirilmesi gereğinin altını çizdim. Bu mesaj kime gidiyor, kime gitmiyor değerlendirmesi ortada. Ülkeyi bugüne getiren siyasi gücün bunları da özetledim. Ben yaparım, ben dayatırım, kimseye danışmam havasını ve Türkiye'nin içine soktuğu hem siyasi hem ekonomik hem dış siyasi konjonktüründeki açmazların herhalde mesaj onlara verilmedi" yanıtını verdi.

Meclis başkanlığı için aday belirlenip belirlenmediği ve soruşturma komisyonunu kurulmasının tekrar gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna Koç, "Daha mazbatalarımızı almadık. İtiraz süresi devam ediyor. Mazbatalarımızı aldıktan sonra kesin sonuçlar ilan edildikten sonra bir geçici başkanlığı ile toplanacak sonra bir yemin töreni. Ondan sonra meclis başkanlığı için adaylık olduğu bir 2 veya 4 günlük süre ondan sonra başkanlık seçimi, sonra başkanlık divanının oluşumu ondan sonra milletvekillerinin süreçle ilgili denetim işlevlerinin iç tüzüğünün verdiği yetkiler çerçevesinde denetim yolunun açılması. Bu konuda CHP'nin tavrı çok açık. Ancak bu mesajın bir hükümet oluşturma yönünde mutlaka ete kemiğe bürünmesi gerektiğini çünkü bu halkın taleplerinin siyaseten mecliste yerine getirilmesi görevinin de olduğunu sorumlu olan kesimlere hatırlatmak istedim" ifadelerini kullandı.

"AK Parti ile herhangi bir muhalefet partisinin koalisyon kurmasının kuracak olan partiye nasıl bir fatura çıkarır, oy düşüşüne neden olur mu" sorusuna ise Koç, "Genel Başkanın yaptığı açıklamada, milletin verdiği mesajda herhalde iktidar partisinin bu işte sorumluluk alması yönünde bir mesaj olduğunu düşünmediğini ifade etti. Bizlerde aynı görüşteyiz" dedi.

"BU SÜREÇLER TEK KİŞİNİN HIRSLARIYLA SAPLANTILARIYLA, ENGELLEMELERİYLE KARŞILAŞMAMALI"

"CHP'nin kırmızı çizgileri nelerdir" sorusuna Koç, şunları kaydetti:

"Tablo ortada açık, net. Bunları kırmızı çizgi olarak ifade etmek önce. Söylediğim kelimelerde bu mevcut. Türkiye'de mevcut anayasanın sınırları içinde hareket edilmesini sağlamak. Türkiye'de tekrar hukuk devleti kurallarının geçerli olmasını sağlamak. Türkiye'deki çarpık gelir dağılımındaki sorunların seçim bildirgesinde ifade edildiği gibi düzeltilmesine dönük tedbirler almak. Ekonomide keyfi harcamalara dönük ciddi, tutarlı bağımsız çalışmasını sağlayarak ekonominin kurallarının tam işlediği bir siyasi güvenceyi bütün piyasa aktörlerine vermek. Milletin verdiği mesaj açık. Bu baskıdan biz bıktık. Her gün televizyonlarda gözlerini çıkartarak, damarlarını şişirerek, ellerindeki yetkiyi medyaya baskı yaparak herkese hakaret etmek için kullanan siyasetçileri dinlemekten bıktık. 2 gün oldu. Bir gazete manşetinde olduğu gibi herkes kafasını dinliyor herhalde."

Başbakan Davutoğlu'na hükümet kurma görevi verildikten sonra ilk kez CHP'nin kapısını çalarsa buna kararlarının ne olacağının sorulması üzerine Koç, "Türkiye'de unutulan demokratik teamüllerin, demokratik rejimin alışkanlıklarının, geleneklerin yerleşmesi gerekiyor. Bu süreçler tek kişinin hırslarıyla saplantılarıyla, engellemeleriyle karşılaşmamalı. Eğer böyle bir görev tenzih edilirse ilk partidir. CHP ile görüşmek isterse randevu alır, sayın genel başkanımız ve yetkilileriyle görüşürler. Ama CHP'nin şuanda hangi enlemde, hangi boylamda durduğunu ifade ettim. Verilecek yanıtlarda bu çerçevede olacaktır. Bu süreçlerin işletilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement