Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Demokratikleşme Paketi ile ilgili olarak, "Her şeyin birden olmayacağını, bir süreç işi olduğunu biliyoruz. Ancak bir iradenin açığa çıkması gerekiyor" dedi.
Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında beraberinde bir grup BDP ile Irak'ın Erbil kentine oradan da Suriye'ye gideceklerini söyledi. Bir süre önce meydana gelen patlamaları kınamak için Erbil'de temaslarda bulunacaklarını ifade eden Tuğluk, "Oradan Rojava'ya geçip PYD eş başkanları, oradaki sivil toplum örgütleri ile kadın kurumlarını ziyaret edeceğiz. Gözlemlerimizi rapor haline getirdikten sonra dönüşte açıklayacağız" dedi.
"Barışın kazanmasını istiyoruz"
Gazetecilerin Demokratikleşme Paketi ile ilgili sorularını da yanıtlayan Tuğluk, BDP tarafından yapılan açıklamaların partinin ortak görüşleri olduğunu belirtti.
"Sürecin Sürecin ciddiyetine denk düşen bir paket söz konusu değil. Kürt tarafının şartsız koyduğu tarihi adımlara denk bir paket sunulmamıştır" ifadelerini kullanan Tuğluk, şöyle konuştu:
"Süreci çözüm ile taçlandıramazsak hepimiz kaybederiz. Biz savaşın değil, barışın kazanmasını istiyoruz. Kürt meselesinin aynı zamanda bir statü meselesi olduğunu, iktidar paylaşımı olduğunun görülmesi gerekiyor. En temel hakların tanınacağına dair irade beyanın ortaya konması gerekiyor. Elbetteki her şeyin birden olmayacağını biliyoruz, bir süreç işi olduğunu biliyoruz. Ancak bir iradenin açığa çıkması gerekiyor. Maalesef bunu göremiyoruz. 'Gerillanın yüzde 20'si çekilmedi.' deniyordu. Ben de Başbakana diyorum ki sizin açıkladığınız bu paket yüzde 20'nin karşılığı bile değil. Devletin zihniyet değişimi yaşaması gerekiyor. Kendi devlet sistemini, iktidar sistemini radikal bir değişime tabi tutması gerekiyor. Kürtlerin halk olarak varlığını tanıması gerekiyor."
"Sürecin uzun bir zamana yayılması provokasyona açık hale getirebilir"
Eş başkanlık sistemi, yerel isimlerinin tanınması ve Kürtçe harflerde yasakların kalkmasının lütuf şeklinde sunulmasına karşı olduklarını kaydeden Tuğluk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diyarbakır'ın bir köyüne gidin kimse o köyün Türkçe ismini söylemez, Kürtçe ismini kullanılır. Halk bunu zaten hayata geçirmişti. Eş başkanlık sistemi yasaklanmıştı ama biz mücadelemizle bunu pratiğe geçirdik. Bu artık fiili olarak yaşanan bir durumu kabul etmek anlamına geliyor. Sürecin uzun bir zamana yayılması provokasyona açık hale getirebilir. Ortadoğu'daki kaotik durum düşünüldüğünde, sorunun çözümünü istemeyen çok çeşitli güçler söz konusudur. Bu paketi sürecin karşılığı olarak görmeden demokratikleşme adına radikal adımları içeren yeni çözüm paketine İmralı'daki mutabakatı da esas alarak hayata geçirilmesinin zorunlu olduğunu düşünüyoruz."
Tuğluk ve beraberindekiler daha sonra karayoluyla Irak'ın Erbil kentine hareket etti. - Diyarbakır
Son Dakika › Politika › Demokratikleşme Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?