Erdoğan-Stoltenberg Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Politika

Erdoğan-Stoltenberg Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

09.01.2012 19:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanması ile ilgili olarak, "Tutuklama yoluyla değil de tutuksuz yargılanma olması bizim her zamanki arzumuzdur ve bunun da süratle bu noktada neticelenmesi şahsımın ve partimin arzusudur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İki başbakan açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

"BAŞBUĞ'UN TUTUKSUZ YARGILANMASI ARZUMUZ"

Erdoğan, Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanması ile ilgili bir soru üzerine, bu konuyla ilgili şu anda bir yasal sürecin başladığını belirterek, bu yasal süreç içerisinde kendisinin herhangi bir yoruma, değerlendirmeye girmesinin doğru olmayacağını kaydetti. Erdoğan, "Ama iki yıl tabii Genelkurmay Başkanı olarak, Başbakan olarak beraber çalıştığımız bir mesai arkadaşımdır ve burada tutuklama yoluyla değil de tutuksuz yargılanma yolu ki her zaman söylediğim tezimdir, olması bizim her zamanki arzumuzdur ve bunun da süratle bu noktada neticelenmesi şahsımın ve partimin arzusudur. Çünkü bu şekildeki bir yolu biz isabetli bir yol olarak görmüyoruz." diye konuştu.

Fransa Parlamentosunda oylanan ve soykırım iddialarını suç sayan yasa teklifinin 23 Ocak'ta senatoda görüşüleceğinin hatırlatılması ve 'Daha önce yaptırımları açıklamıştınız, bundan sonraki süreçti yeni yaptırımlar söz konusu mu?' sorusu üzerine,

23 Ocak'ta Fransa Senatosu'na bu konunun gelmesinin beklenen bir şey olduğunu söyledi. Erdoğan şunları kaydetti:

"Tabii Türkiye olarak bizler açıkladığımız sekiz maddelik yaptırımımızı devam ettiriyoruz, ettireceğiz. Ama bunun dışında da gerek Fransa'nın içinde buna karşı oluşan tepki devam ederken biz de tabi Fransa içindeki bu duruşu, özellikle de Sarkozy yönetiminin bu anlayışına karşı olan çevrelerle işbirliği halinde bunun parlamentolar tarafından değil, tarihçiler tarafından ele alınması gereken bir konu olduğunu, bugüne kadar söylediğimiz gibi yine onlara da anlatacağız. ve bu konuyla ilgili hassasiyetimizi yine belirteceğiz. Çünkü bu tamamıyla Mayıs ayında Fransa'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik atılmış bir adımdır. Orada 500 bin Ermeni varsa, 550 bin orada şu anda Türk var. Ama bütün bunların yanında da 6.5-7 milyon Türklerle işbirliği içinde olabilecek, buna inandığımız ve bizim bu tezimizi destekleyeceğine inandığımız kesimler de var. Şu anda bütün o tür STK'larla işbirliğimizi sürdürüyoruz. Türkiye'de şu anda yatırımı olan ciddi Fransız kuruluşları var. ve bu Fransız kuruluşları şu anda atılan bu adımlardan ciddi manada rahatsız. ve bu kuruluşlar mektuplar yazdılar, tabii bu mektupların neticesi ne olur, ne olacak bunu bilemem. Ama biz şimdi Fransız işadamlarıyla burada tekrar bir araya geleceğiz. Tekrar onlarla da konuşacağız. ve senatoya özellikle bu hassasiyeti bildirmeleri noktasında kendilerine de hatırlatmada bulunacağız. Çünkü bu problem ortak bir problemdir ve eğer bu süreç bu şekilde devam ederse, bu tabi ki Fransa-Türkiye ilişkiler için ciddi hasarlar meydana getirebilir."

- ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Erdoğan-Stoltenberg Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement