İstanbul: Başbakan Erdoğan Ve Kral Abdullah, Deik Toplantısı'na Katıldı - Son Dakika
Politika

İstanbul: Başbakan Erdoğan Ve Kral Abdullah, Deik Toplantısı'na Katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi işadamlarını yatırım için Türkiye'ye davet ederek, "İki ülke hukuk sisteminin birbirinden farklı olması nedeniyle aramızdaki yasal altyapının tamamlanmasında bazı güçlükler yaşandığı gerçek" dedi.

10.08.2006 15:45

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi işadamlarını yatırım için Türkiye'ye davet ederek, "İki ülke hukuk sisteminin birbirinden farklı olması nedeniyle aramızdaki yasal altyapının tamamlanmasında bazı güçlükler yaşandığı gerçek" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)/ Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda, Başbakan Erdoğan ve Kral Abdullah'ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk-Suudi İş Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Suudi Arabistan Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Abdulrahman El-Raşid, İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saleh Bin Abdullah Kamel, Türk ve Suudi işadamları da hazır bulundu.

Öncelikle söz alan TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Ülkelerimiz arasında atılacak işbirliği adımları hem ülkelerimizin menfaati, hem de bölge barışının tesisi için gereklidir. Komşu ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek, barışı ve istikrarı da tesis edecektir. Biz Türk iş dünyası olarak komşularımız ve bölgemizle ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine öncelik veriyoruz. Ekonomik faaliyetin başlıca aktörü özel sektördür. Güçlü bir özel sektör, ülkelerin kalkınmasındaki esas belirleyici faktördür. Ekonomi yüzde 35 büyüdü" dedi.

Suudi yatırımcıları Türkiye'ye davet eden Hisarcıklıoğlu, yabancı yatırımcılara yardımcı olmak ve karşılaştıkları sıkıntıları çözmenin TOBB'un asli görevlerinden olduğunu ifade etti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, "İslam ülkeleri, başta insan gücü olmak üzere çok zengin kaynaklar ve potansiyele sahip. Bu potansiyeli değerlendirmek için İslam ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirme yönünde ciddi çaba sarf etmeliyiz" diye konuştu.

İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saleh Bin Abdullah Kamel ile Suudi Arabistan Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Abdulrahman El-Raşid de, iki ülke arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekerek, İslam ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirme yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Daha sonra söz alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'ın, Türkiye'nin işbirliğini daha da geliştirmeyi amaçladığı öncelikli ülkelerden biri olduğunu söyledi. Erdoğan, "Ekonomik ilişkilerimizin düzeyine baktığımızda, ortak potansiyelimizi yeterince değerlendiremediğimizi görüyoruz. Bu konuda özel sektörlerimize önemli görevler düşüyor. Biz de hükümetler olarak özel sektörlerimizi teşvik etmekte kararlıyız. Türkiye son 3-4 yılda gösterdiği performansla küresel sermayenin ilgi odağı olmaya başlamıştır. 1993-2002 yılları arasında ülkemize gelen küresel sermaye miktarı ortalama 1.1 milyar dolar civarındaydı, bu rakam 2005'te 9.7 milyar dolarla rekor bir seviyeye ulaşmıştır. 2006'nın sadece ilk 5 ayında ülkemize yapılan uluslararası doğrudan yatırım ise 8.1 milyar dolardır. Bu yılda yeni bir rekora doğru koşuyoruz" dedi.

İki ülke arasında inşaat sektöründe daha fazla işbirliği yapılabileceğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Ekonomimiz son 3 yılda ortalama yüzde 8'lik büyümeyle, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri haline gelmiştir. Artık dünya piyasalarında meydana gelen dalgalanmalardan da sınırlı ölçüde etkileniyoruz. İhracatımız son 3 yılda iki katı bir artışla 73.4 milyar dolara ulaştı. Bu başarı bizi dünya ihracat sıralamasında 22. sıraya yükseltti. Bu yıl hedefimiz 79 milyar dolar idi fakat şu andaki gelişmelere bakıldığında bu rakamı da aşacağımız ortada, 80 milyar doların üzerine çıkacağız. 2006 ihracatımız 80 milyar doları aşacak gibi görünüyor. Türkiye bugün dünyanın 19. büyük ekonomisidir. Uluslararası yatırımın önündeki engelleri bir bir kaldırarak küresel sermaye girişini kolaylaştırdık. Suudi kardeşlerimizi de ülkemize daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Özel sektörün katkısı olmadan işbirliğimizi istenen düzeye taşıyamayız. Ankara'da 6 anlaşmaya imzalar atıldı. Kısa zamanda sonuç almayı ümit ediyoruz. Bu konuda özel sektör kuruluşlarına büyük görevler düşüyor. İki ülke hukuk sisteminin birbirinden farklı olması nedeniyle aramızdaki yasal altyapının tamamlanmasında bazı güçlükler yaşandığı gerçek. Son dönemde her iki tarafın da attığ önemli adımlarla bazı engeller aşılmış, somut gelişmeler kaydedilmeye başlanmıştır. İşadamlarımıza vize kolaylığı sağlanmalı. Bizim Suudi Arabistan ile olan bağlarımız sadece dostluk değil, aynı medeniyeti paylaşan insanlar olarak bir kardeşlik bağıdır".

Suudi Arabistan Kralı Abdullah da yaptığı konuşmada, iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi temennisinde bulundu. Kral Abdullah, "Bu toplantının, olumlu neticeler vermesini temenni ediyorum. İki ülke arasında son yıllarda ekonomik ilişkilerde büyük gelişme kaydedilmiştir. İki ülke arasında ortak şirketler kurulmuştur. Dost iki hükümet, gerekli azim ve iradenin, ekonomik ilişkilerin bu alanda gelişmesi bazı anlaşmalara imza atılmıştırdve Sanayi OdasTl ile Suudi Arabistan Tı Başkanı Saleh Bin Abdullah Kamel ile. Bu anlaşmalar ilişkilerin daha da pekişmesi için vesile olacaktır. İşadamlarının önündeki yol açıktır. İki ülkenin işadamları ortak projeler yapmalı, iki ülke de yatırım yapmalı. Bu güzel sonuçlar doğuracaktır" dedi.

Toplantı sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kral Abdullah'ın bardağına su doldurup vermesi dikkat çekti.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika İstanbul: Başbakan Erdoğan Ve Kral Abdullah, Deik Toplantısı'na Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement