COŞKUN ERGÜL - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 2013 Nobel Barış Ödülü'nün Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne verilmesini eleştirdi.
Üstün, konuyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Trajikomik bir durumla karşı karşıyayız" dedi.
Olaya kişisel olarak bakıldığında, işin içerisinde, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Genel Müdürü Ahmet Üzümcü'nün olmuş olmasının gurur verici olabileceğini belirten Üstün, şöyle konuştu:
"Ancak işin esasına girdiğimizde, insan zekası ve kamuoyu ile alay eden bir durum var. Çünkü bu ödül, Suriye orijinli faaliyetler için verilen bir ödül. Oysa Suriye'de barışın b'sinden bahsetmek mümkün mü? Şu anda ölen insan sayısı 120 bini geçti. Bu ölümler farklı konvansiyonel silahlarla yapılmakta. Böyle bir ödülün, kimyasal silahları önleme örgütüne veriliyor olması, ölümlerin başka yöntemlerle yapılabileceğine cevaz vermenin değişik bir anlatımıdır. Oysa merkezde olması gereken insan hayatıdır, barıştır. Bir baksınlar bakalım Suriye'de barışın b'sinden bahsediliyor mu? veya dünyanın değişik yerlerinde barış var mı? Mısır'a, Mymanmar'a, Filistin'e, Somali'ye, Mali'ye bir baksınlar, barıştan bahsedilecek bir durum var mı şu anda dünyada?
Bence, tüm bu olaylar karşısında ödül verilecek kurum ve kişi olmadığı için, bu yıl bu ödülün askıya alınması gerekirdi. Nobel Barış Ödülü, kimyasal faaliyetleri önleme adına atılan adımlara verilmekle, Suriye'deki 120 bin ölümün üstü adeta örtülmektedir. Bu ödül batının stratejik hedeflerine kurban edilmiştir. Ne yaptı yani; barışı mı sağladı, savaşı mı engelledi? Suriye'de barış yoktur, tek gerçek ölümlerdir. Bu durumda böyle bir barış ödülünden bahsedilmesi abesle iştigaldir." - TBMM
Son Dakika › Politika › Kimyasal Denetçilere Nobel Barış Ödülü Verilmesine Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?