TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kapalı mekanlarda sigara içilmesiyle ilgili bugüne kadar 16 milyon denetim yaptıklarını, 190 milyon lira idari para cezası uyguladıklarını bildirdi.

01.06.2017 20:07

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kapalı mekanlarda sigara içilmesiyle ilgili bugüne kadar 16 milyon denetim yaptıklarını, 190 milyon lira idari para cezası uyguladıklarını bildirdi.

Akdağ, TBMM Genel Kurulunda, sözlü soruları yanıtladı.

Floresan lambaların baş ağrısı, görme bozukluğu gibi bazı olumsuz etkileri zaman zaman tartışmalara yol açsa da bunu gösteren güvenilir delile dayalı bir bilginin söz konusu olmadığını ifade eden Akdağ, floresan lambaların kullanımını kısıtlayıcı herhangi bir uygulamanın dünya genelinde olmadığı gibi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi kuruluşların da bu hususta üye ülkelere herhangi bir tavsiyesinin bulunmadığını söyledi.

Dizüstü bilgisayarların erkeklerde kısırlığa yol açtığına dair iddiaların, bu cihazların kullanım sürecinde ısınması sebebiyle ısıl etkilerine bağlı olarak spermatogenezin bozulmasına dayandırıldığını aktaran Akdağ, ısıl etkinin çoğunlukla geçici olarak sperm sayısı ya da hareketliliği üzerinde olumsuz etkisi olabileceği yolunda yayınlar bulunduğunu ancak kalıcı bir erkek kısırlığına yol açtığına dair kanıta dayalı bilimsel verinin mevcut olmadığını anlattı.

Akdağ, "Dile getirilen endişeler günümüz itibarıyla teorik düzeydedir. Bununla birlikte Bakanlığımızın ilgili bilimsel danışma kurulları kullanıcıların bu cihazları masa üzerinde ya da bilgisayar altlığıyla kullanmalarını önermektedir." bilgisini verdi.

Sigarayla mücadele

Sigaraya mücadelede DSÖ'nün Türkiye'yi şampiyon ilan ettiğini ve üst üste ödüller verdiğini belirten Akdağ, şunları söyledi:

"Denetim faaliyetlerimizi yedi gün yirmi dört saat esasına göre sürdürüyoruz. Kapalı mekanlarda tütün kullanımıyla alakalı olarak bugüne kadar 16 milyon denetim yaptık, yaklaşık 190 milyon Türk lirası idari para cezası uyguladık. Bir taraftan sigarayı bıraktırma hattımız 171 var. Bu hususta yardım isteyen bütün vatandaşlarımız 171 numaralı hattı aramalılar. Bu hattan aldıkları desteği bir taraftan da sigarayı bırakma polikliniklerinde devam ettireceklerdir. Danışma hattımıza, kurulduğu 2010 yılından bugüne kadar yaklaşık 25 milyon çağrı girişi olmuştur. Sigara bırakma polikliniklerimizde de 2 milyon civarında vatandaşımıza hizmet ettik.

Bütün bunlar 2008 ile 2012 arasında sigara içme oranlarında ciddi bir düşüş sağladı. Maalesef 2012 ile 2014 arasında sigara içme oranları yine yükseldi. TÜİK'in 2016'da yaptığı yeni araştırmalar şunu gösteriyor: 2014 yılından 2016 yılına kadar geçen iki yıllık süre zarfında yine sigara içme oranlarını düşürmeyi başardık. Yani bu husustaki eğilim olumluya doğru döndü. 2014 yılında 15 yaş ve üzeri tütün kullanım oranı yüzde 32,5 iken 2016 yılında bu yüzde 30,5'e düştü, 2 puan aşağıya indi.

Türkiye, gerçekten sigaranın çok fazla içildiği bir ülke. Bu hususta önümüzdeki günlerde ciddi yeni tedbirlerimiz olacak. Bir taraftan denetimleri güçlendirirken öbür taraftan düz pakete geçmek için sizlere bir madde getireceğiz. Bunlarla beraber sigara kutularının marketlerde, bakkallarda, raflarda görünmemesini sağlayacak kanun maddeleri de getireceğiz. Bütün bu hususlarda yüce Meclisimizin daha önce olduğu gibi bundan sonra da destek vereceğinden eminim.

Sigarının tek tek satılmasının da çok büyük cezası var. Hapis cezası var çocuklara sigara satmanın.

Geleceğimiz açısından sigara mücadelesini kazanmamız şart. Eğer sigara, şişmanlık ve hareketsizlik mücadelesini kazanamazsak Türkiye'nin bir sağlık geleceği olmaz."

"Atı alan Üsküdar'ı geçiyor"

Akdağ, Cumhuriyetin 100. yılına doğru giderken hekim açığının kapatılmış olacağını söyledi.

Alternatif tıp adı altında, tüketicinin bilgi eksikliğini istismar ederek ürün tanıtımı, satışı yapan kişilerle ilgili 138 suç duyurusunda bulunduklarını bildiren Akdağ, "Ancak bu işin şarlatanlığını yapanları kapıdan kovsanız bacadan, bacadan kovsanız pencereden girmektedir." dedi.

Konuyla ilgili 2016 yılında 5 bin 56 internet sitesinin tamamen erişime engellenmesi taleplerinin olduğunu ifade eden Akdağ, "4 bin 590 internet sitesi de yapılan tanıtımların tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olması nedeniyle Piyasa Denetim ve Gözetimi Genel Müdürlüğüne bildirilmiştir. Bunlarla ilgili 8 milyon 700 bin lira para cezası uygulanmıştır." bilgisini verdi.

RTÜK'ten 5 televizyon kanalının kapatılmasını talep ettiklerini bildiren Akdağ, bu konuda Cumhuriyet Başsavcılıkları ve RTÜK'ün görevlerini hızlı biçimde yerine getirmeleri gerektiğini söyledi. Akdağ, "Bu mahkemeler iki, üç sene sürdüğünü zaman, bunu bilenler zaten yapacaklarını yapıyor, atı alan Üsküdar'ı geçiyor." diye konuştu.

"Bu hususta çok itinalıyız"

Bakanlık olarak vatandaşların hukukunu korumak için çaba sarf ettiklerini belirten Akdağ, "Ancak vatandaş şikayetlerinde, soruşturmalar tamamlanmadan önce sağlık çalışanları hakkında ön yargılı haberlerle karşılaşmaktayız. Bu haksızlıktır. Soruşturma tamamlanmadan hüküm konulması, başlıklar atılması sağlık çalışanlarını rahatsız etmektedir." dedi.

Bebek ölüm hızında, Türkiye'nin, OECD ülkelerinin 30 yılda katettiği mesafeyi 8 yılda aldığını belirten Akdağ, "Bebek ölüm hızı sürekli azalıyor. İnşallah içinde bulunduğumuz yıl daha da azalmış olacak." ifadesini kullandı.

Türkiye'de ailelerde farkındalığın artması, bilgi ve eğitim düzeyinin yükselmesiyle otizm teşhisinin artığını söyleyen Akdağ, rehabilitasyon için 8 saatlik bir eğitim verildiğini, kendisinin de bunun artırılması gerektiğine inandığını ancak yetişmiş eleman sorunu bulunduğunu belirtti.

Her yıl toplum sağlığıyla ilgili araştırmalar yaptıklarını, özel olarak Suriyeliler üzerinde de bu araştırmayı yapacaklarını bildiren Akdağ, "Ancak şundan eminiz: Suriyeli misafirlerimizden dolayı Türkiye'de herhangi bir salgın hastalık olmadı çünkü bu hususta çok itinalıyız." bilgisini verdi.

Bakan Akdağ, hiçbir Batı Avrupa ülkesiyle kıyaslanmayacak kadar Türkiye'de hastanelerde randevu süresinin kısa olduğunu dile getirdi.

Akdağ'ın soruları yanıtlamasının ardından sıradaki sözlü sorular için bakanlar Genel Kurulda bulunmadığından, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşimi, 6 Haziran saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement