TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Genel Kurul'da Adalet Komisyonu'nda yaşananlar ele alındı AK Parti Grup Başkanvekili Aydın: "AK Parti milletvekillerinin üzerinde hiçbir baskı ve stres yoktur" CHP Grup Başkanvekili Altay: "Bir milletvekillinin Bruce Lee gibi havada fırlayıp da bir insana tekme atmasının demokrasilerde hele hele parlamentomuzda.

14.01.2014 17:05

TBMM Genel Kurulu'nda, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifi görüşülürken TBMM Adalet Komisyonu'nda yaşananlar ele alındı.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, gündemdışı konuşmasında, HSYK teklifinin görüşüldüğü TBMM Adalet Komisyonu'nda yaşanan tartışma ve kavgalara değinerek, 24. Dönem'de ilk defa kaba kuvvetin ve zorun Türk hukuk sistemine ve parlamento geleneğine eklemlendiği bir sürecin yaşandığını iddia etti.

AK Parti milletvekillerinin çoğunluklarına güvenerek ve kaba kuvvet kullanarak bir yasayı çıkarmaya çalıştıklarını iddia eden Sarı, şöyle devam etti:

"Mevcut yasanın yolsuzlukların üzerine örtmeye çalışan, yargıyı müdahale edilmez hale getiren, yargıyı idareye bağlamaya çalışan bir yasa olduğunu çok iyi biliyorlar. Hukuku ayaklar altına almaya, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırmaya çalışan ve parlamentonun  geleneğine uygun olmayan bir yasa olduğunu çok iyi biliyorlar. İktidar partisi milletvekilleri bunu bildikleri, bu durumu ve bu pozisyonu savunamadıkları için  başka bir motivasyonla, kaba kuvvet kullanarak bir yasa yapmaya çalışıyorlar. O motivasyon AKP'nin aslında bitmekte, erimekte, iktidarda uzaklaşmakta olduğunun vermiş olduğu baskı ve strestir. AKP'li milletvekilleri bu baskıyı, bu stresi üzerlerinde hissederek gitmekte olduklarının telaşesi içinde sözün bittiği yerde kaba kuvveti kullanarak bu yasayı çıkarmaya çalışıyorlar."

Sarı, Meclis Başkanı'nı  göreve çağırarak, "Parlamento çatısı altında milletvekillerine zor ve baskı uygulanmaktadır. Her şeyden önce Meclis Başkanı'nın bulunduğu pozisyondan çok daha net tavırlar takınması çok daha net pozisyonlar alması lazımdır" dedi.

-"Kamuoyu müsebbibini çok iyi biliyor"

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti milletvekillerinin üzerinde hiçbir baskı ve stres olmadığını belirterek, "Arkamızda bu milletin duası olduğu müddetçe de doğru bildiğimiz yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Buna hiç kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.

Kamuoyunun komisyonda yaşananları takip ettiğini, bunun müsebbibinin çok iyi bildiğini ifade eden Aydın, komisyonda yaşananlara ilişkin şunları anlattı:

"Cumartesi günü Yargıçlar Sendikası Başkanı olduğunu iddia eden bir hakim, Çankırı Hakimi geldi, komisyona oturdu. Gene biz ses çıkarmadık. Ama ilgili arkadaş tabii CHP milletvekillerinin mihmandarlığında, onların organizesinde komisyona çağrılmamış bir kişi olarak geldi. İçtüzük çok açık. 30 ve 166. maddesi açık. Kimler çağrılır, kim çağırır? Çağrılmayanların da kapı dışında kalmasını İçtüzük emreder. Çağrılmadığı halde geliyor. Geldikten sonra da yerinde durmuyor, ayağa kalkıyor ve onunla da kalmıyor kürsüye doğru yürümeye başlıyor, arbedeye sebebiyet veriyor. İkinci gün CHP'li milletvekillerinin mihmandarlığında yine aynı zat geliyor, oturuyor. Oturmakla kalmıyor, ayağa kalkıyor iki de bir başkana müdahale ediyor. Başkan 'sana söz vermedim' diyor. Bu zat bu da yetmiyormuş gibi bir pankart açıyor, gazete manşeti tam sayfa. Korsan tebliğ de bulunuyor, korsan bir sendikanın başkanı bu."

İçişleri Bakanlığı'na sorduklarını ve böyle bir sendika bulunmadığını öğrendiklerini ifade eden Aydın, "Yargıçlar Sendikası diye bir sendika yok" dedi.

Aydın, hakimler ve savcıların sendika kuramayacaklarına yönelik yasa hükmü bulunduğunu da hatırlatarak, "Bu olay bile tek başına militanlaşan bir yargıcın, ideolojinin etkisinde kalan bir yargıcın neler yapabildiğinin bir göstergesi" diye konuştu.

-"Hiç kimsenin korsan tebliğ yapmasına müsaade etmeyiz"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da TBMM İçtüzüğü'nü herkesin bildiğini söyledi.

Komisyon Başkanı'nın çağrısız gelen bir tarafa söz hakkı verip vermeme yetkisi bu belirten Altay, Başkan'ın bu yetkiyi bir gün önce söz hakkı vermek anlamında kullandığını beyan ettiğini kaydetti.

"Hiç kimsenin TBMM'nin gerek Genel Kurulu'nda gerek komisyonunda korsan tebliğ yapmasına, pankart açmasına biz müsaade etmeyiz" diyen Altay, şunları söyledi:

"Ama bu, TBMM'de görüşülen bir kanunun birinci derece tarafı olarak gelen bir kimsenin darp edilmesini, ona hakaret edilmesini gerektirmez. Milletçe geleneklerimizle, göreneklerimizle ve törelerimizle iftihar ediyoruz. TBMM üyelerinin hele hele TBMM'ye dışarıdan gelmiş bir tarafı darp etmeleri kabul edilemez. Kamuoyunda bu sebeple Meclisimizin itibarına büyük bir gölge düşmüştür. Genel Kurul'a yakışan, bizim verdiğimiz dilekçe çerçevesinde ilgili milletvekiline İçtüzük hükümlerine göre cezanın verilmesidir. Sayın Başkan sizin bir oylama yapmanız gerekir. Siz Başkan olarak 3 gündür TBMM'nin o görüntülerinin bütün televizyonlarda çarşaf çarşaf yayınlamasından eminim hoşnut değilsiniz, eminim iktidar partisi milletvekillerimiz de hoşnut değil. Bu kabul edilemez. Meclis böyle algılanmamalı. Bu her ne sebeple olursa olsun. Provokatif bir yaklaşım bile olsa bir milletvekillinin Bruce Lee gibi havada fırlayıp da bir insana tekme atmasının demokrasilerde hele hele parlamentomuzda kabul görmesi mümkün değil. Bu sebeple dilekçe çerçevesinde bugün bir işlem yapılmasını talep ediyorum."

Genel Kurul'da aranın ardından Meclis Başkanvekili Mumcu, Altay'a hitaben, "Meclis Başkanlığı vermiş olduğunuz dilekçeyle ilgili olarak gerekli incelemeyi yapıyor. O inceleme sonunda bizi bilgilendirecek ve biz de ona göre tavrımızı sergileyeceğiz" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement