Türkiye'ye sığınmış Suriyeli kız çocuklarının erken yaşta ve ikinci eş olarak evlendirilmeleri konusunda HDP'nin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
HDP, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle önerisini TBMM Genel Kuruluna taşıdı.
Partisinin önerisi üzerine söz alan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, çocuk istismarına karşı önleyici ve denetleyici bütünlüklü bir politikanın olmadığını ve buna ilişkin kayıtların tutulmadığını savunarak, istismar ve cinsel şiddetin güç ilişkilerinden kaynaklandığını ileri sürdü.
Meclis Genel Kurulunda, çocuklara yönelik her türlü istismar iddialarına ilişkin Meclis araştırması açılmasının kabul edildiğine işarete eden Kerestecioğlu, bununla ilgili hala bir komisyon kurulmamasını eleştirdi. Kerestecioğlu, çocuklarla ilgili konuların öncelikle ele alınması gerektiğini belirtti.
Göçmen ve mülteci kadınlara yönelik şiddet ve istismarlar üzerine çalışan tek bir kamu kurumunun bulunmadığını ifade eden Kerestecioğlu, "Kız çocuklarının erken evlendirilmesi ve kadınların ikinci eş olarak evlenmeye mecbur bırakılmasıyla ilgili verileri eksiksiz biçimde kamuoyuyla paylaşabilecek tek kurum, imam nikahlarını eğer izliyorsa Diyanet İşleri Başkanlığı." diye konuştu.
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya da Meclis'in aynı konuda bir araştırma komisyonu olduğunu hatırlatarak, bu çerçevede Türkiye'nin her yerinde aile bütünlüğünü etkileyen olayları araştırdıklarını aktardı.
Komisyon çalışmaları kapsamında, Kilis'te yaptıkları incelemelerde, genç yaşta Suriyeli kızlarla ikinci evliliklere ilişkin sadece bir olayla karşılaştıklarını dile getiren Özkaya, olmayan bir olayın olmuş gibi Meclis gündemine getirilmemesi gerektiğini söyledi.
Şiddete uğrayan Suriyeli kadınların da Türkiye'deki sığınma evlerinden faydalanabildiğini kaydeden Özkaya, evliliklerle ilgili olarak da Suriye ve Türkiye'nin mevzuatındaki farklılıklardan kaynaklanan bir takım sorunların yaşandığını belirtti.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, açıklanan bir rapora göre, Suriyeli çocukların yüzde 4,5'inin erken yaşta evlendirildiklerini anlatarak, savaştan mağdur olanların, mülteci olarak gittikleri ülkelerde bir kez daha sömürüldüklerini ve mağdur edildiklerini ileri sürdü.
Kayışoğlu, "Çocuklarınızı, Allah korusun ama o kız çocuklarının yerine koyun. Manavda bir meyve gibi sıralanıp satılan kız çocukları için ne yapabileceğimizi, bütün siyasi görüşlerimizi bir tarafa bırakarak yeniden değerlendirelim. Suriyelilere kapıları açtık. Ama insanlara açtığımız bu kapılar savaşın yarattığı tahribatı önlemiyor, maalesef onların buralarda da sömürülmelerine, daha çok tahribat yaşamalarına sebep oluyor." ifadelerini kullandı.
AK Parti İstanbul Milletvekil Tülay Kaynarca, TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu üyeleri olarak birçok bölgede incelemelerde bulunduklarına değindi.
Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucunda önergenin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?