Yang Şemhani görüşmesi - Son Dakika
Politika

Yang Şemhani görüşmesi

Yang Şemhani görüşmesi

Çin Devlet Müşaviri ve eski Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, İran Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani ile görüştü.

08.12.2013 20:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin Devlet Müşaviri ve eski Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, İran Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani ile görüştü.

Basına kapalı yapılan toplantıda, iki ülke arasında siyaset, ekonomi ve güvenlik alanlarındaki işbirliğini artırma konusunda mutabakat sağlandığı belirtildi.

Yarı resmi Mehr haber ajansında yer alan habere göre, bölgelerinde belirleyici role sahip İran ve Çin'in birçok stratejik alanda ortak endişe, fırsat ve tehditlere sahip olduğuna işaret eden Şemhani, "İran ve Çin arasındaki yapıcı işbirliği, dünyadaki totaliter güçlerin itirazlarına rağmen gelişmeye devam ederek, bağımsız siyasi iradeye dayalı bir Asya işbirliği sembolü haline gelmiştir" dedi.

"Çin'in öngördüğü ekonomik reformlar ile İran'ın yeni siyasi yaklaşımları sonucu uluslararası arenada meydana gelen değişimler, karşılıklı işbirliği kapasitesi oluşturmak için etkili bir sinerji oluşturabilir" diyen Şemhani, toplantıda, enerji, sanayi ve ticaret alanlarındaki işbirliklerinin güçlendirilmesi için mevcut bazı engellerin ortadan kaldırılarak ortak ekonomi projelerine hız verilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

İran ile Çin arasındaki güvenlik, kültür, teknoloji ve terörizmle mücadele alanlarındaki işbirliğinin ekonomik anlaşmaları tamamladığını söyleyen Çin Devlet Müsteşarı Yang da "Çin, İran'ın en önde gelen ekonomik ortağı olarak, iki ülkenin işbirliğinin stratejik bir ufka sahip olduğuna inanıyor" diye konuştu.

Yang, iki ülke arasında bölgesel ve küresel konulardaki istişarelerin devam etmesi gerektiğine işaret ederek, "Afganistan ve Suriye'de barış ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak, iki ülkenin etkili rol oynayabileceği önemli konuların başında geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

- İran'ın nükleer müzakereleri

Dini lider Ali Hamaney'in Milli Güvenlik Konseyi'ndeki temsilcisi olan Şemhani, İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda yürütülen müzakerelerdeki işbirlikçi tutumu ve Tahran'a uygulanan yasa dışı tek taraflı yaptırımlara devamlı muhalefetinden ötürü Çin'e teşekkür etti.

Çin'in nükleer müzakerelerdeki rolünün artırılmasının zaruret teşkil ettiğine vurgu yapan Şemhani, "İki ülkenin bu konudaki diyalog ve işbirliğinin sürekliliği, İran'ın nükleer faaliyetleri hakkında yürütülen müzakerelerde çok taraflı etkileşimlerin dengelenmesinde etkili rol oynayacaktır" ifadesini kullandı.

Çin Devlet Müşaviri Yang Jiechi de uluslararası arenada meydana gelen ciddi değişimlere işaret ederek, İran'ın, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri ile diyaloğundaki başarısını hem bölgesel hem küresel istikrar ve güvenliğin şekillenmesinde önemli olarak değerlendirdi.

-İran Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Şemhani

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Yang Şemhani görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement