TBMM - Meltem Yılmaz - TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, 11 üyeden oluşan Hakimler Kurulu ile 7 üyeli Savcılar Kurulu şeklinde iki ayrı kurul oluşturulmasında mutabakata vardı.
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen başkanlığında toplanan Anayasa Yazım Komisyonu, "Hakimler Kurulu", "Savcılar Kurulu" ve "Adalet hizmetlerinin denetimi" maddelerini ele aldı.
Komisyon, 11 üyeden oluşan Hakimler Kurulu ile 7 üyeden oluşan Savcılar Kurulu oluşturulmasını benimsedi. Komisyonun benimsediği düzenlemelere göre, Hakimler Kurulu Başkanı, üyeler arasından üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla seçilecek, Savcılar Kurulu Başkanı ise Adalet Bakanı olacak.
Her iki kurulun görev süresi 4 yıl olacak, süresi biten üye yeniden seçilemeyecek.
Hakimler Kurulu ile Savcılar Kurulu; hakim ve savcıların, ehliyet ve liyakat esasına göre mesleğe kabul, atanma, disiplin ve diğer özlük işlemleri ile kanunla verilen görevleri yürütecek.
Hakim, savcıların denetim ve soruşturulması, kurul başkanlarının izniyle, Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu başkanına bağlı hakim müfettişler ve savcı müfettişler tarafından yapılacak.
Her iki kurulun üyeleri de özel ve resmi başka hiçbir görev yapamayacak.
Hakimler Kurulu'nda, Adalet Bakanı, gerekli gördüğü hallerde toplantılara katılacak ve oy hakkı olmaksızın toplantılara başkanlık edecek.
Kurul üyelerinin ikisi Yargıtay Genel Kurulu, ikisi Danıştay Genel Kurulu, ikisi meslekte 15 yıl çalışmış kürsü hakimlerinin kendi aralarından her üyelik için gösterecekleri 3 kat aday arasından TBMM tarafından seçilecek. Yargıtay Genel Kurulu, Danıştay Genel Kurulu ve kürsü hakimleri tarafından yapılacak seçimlerde her üye ve hakim sadece bir adaya oy verecek. Kurulun üç üyesi yükseköğretim kurumlarının hukuk, kamu yönetimi ve siyaset bilimi dallarında en az 15 yıl görev yapan öğretim üyeleri; ikisi mesleğinde fiilen 15 yıl çalışmış avukatlar arasından TBMM tarafından doğrudan seçilecek.
TBMM, kurul üyelerini, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyu ile ayrı ayrı belirleyecek. Üçüncü turda yeterli çoğunluğun bulunamaması halinde seçim, her üyelik için en çok oy almış iki aday arasında yapılacak kurayla tamamlanacak.
Kurul, Adalet Bakanının, mahkemelerin kaldırılması veya yargı çevresinin değiştirilmesine dair teklifini karara bağlayacak.
AK Parti, Adalet Bakanı'nın, toplantılara oy hakkı olmaksızın başkanlık etmesine karşı çıktı, Kurul üyelerinin Danıştay ve Yargıtay genel kurulları yerine, Temyiz Mahkemesi ibaresini önerdi.
-Savcılar Kurulu-
Kurul üyelerinin biri Yargıtay Genel Kurulu, biri Danıştay Genel Kurulu, ikisi meslekte 15 yıl çalışmış savcıların kendi aralarından her üyelik için gösterecekleri 3 kat aday arasından TBMM tarafından seçilecek. Yargıtay Genel Kurulu, Danıştay Genel Kurulu ve savcılar tarafından yapılacak seçimlerde her üye ve savcı sadece bir adaya oy verecek. Kurulun bir üyesi yükseköğretim kurumlarının hukuk, kamu yönetimi ve siyaset bilimi dallarında en az 15 yıl görev yapan öğretim üyeleri; bir üyesi mesleğinde fiilen 15 yıl çalışmış avukatlar arasından TBMM tarafından doğrudan seçilecek.
TBMM, kurul üyelerini, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyu ile ayrı ayrı seçecek. Üçüncü turda yeterli çoğunluğun bulunamaması halinde seçim, her üyelik için en çok oy almış iki aday arasında yapılacak kurayla tamamlanacak.
Adalet hizmetlerinin denetimi Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak. -
Son Dakika › Politika › Yeni Anayasa Yazımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?