Gebeliği kış aylarına rastlayan gebelerin korunmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Topuz, 16 gebelik haftasından sonra grip aşısının önerilebileceğini kaydediyor. Topuz, gebeliğin ilk üç ayında ise viremi ve buna bağlı ateş yükselmesinin
ise istenmeyen bir durum olduğunu vurguluyor.
Gebelikte üst solunum yolu enfeksiyonu ile karşılaşıldığında bu durumun bakteriyal ya da viral kökenli olup olmadığını ayırt etmenin önemli olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Candan Topuz, hastalığın bazen viral olarak başlayıp ikincil olarak bakteriyal enfeksiyon ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Kansızlığı, vitamin eksikliği ya da kronik hastalığı olmayan bir gebenin direnci iyi olduğu için grip olduğunda basit önlemlerle bu durumu atlatabildiğini söyleyen Topuz, bol sıvı tüketmek, burun ve boğaz için rahatlatıcı spreyler ve gargaralar kullanmak, eğer ateş yükselmeye eğilimli ise ateş düşürücü tedavileri uygulamanın yeterli olduğunu kaydediyor.
HANGİ İLAÇLAR ALINMALI?
Gribin bakteriyal kökenli olduğu düşünülüyor ise gebelik kategorisi B olan penisilin grubu antibiyotiklerin kullanılabildiğini belirten Topuz, domuz gribi ise mecbur kalınırsa gebelik kategorisi C olan oseltamivir (Tamiflu) ile tedavi edilebileceğini ifade ediyor. Gebeliği kış aylarına rastlayan gebeleri korumanın çok önemli olduğunu kaydeden Topuz, bu gebelere 16 haftadan sonra grip aşısının önerilebileceğini söylüyor. Topuz, gebelere özellikle sık el yıkamayı, damlacık enefeksiyonu ile enfeksiyon kapılabilecek kalabalık ortamlardan uzak durmayı tavsiye ediyor.
İLK ÜÇ AYA DİKKAT
Özellikle gebeliğin ilk üç ayında gribin, yani viremi ve buna bağlı ateş yükselmesinin istenmeyen bir durum olduğunu ifade eden Topuz, bu durumda gebeliğin ilk 38 günü için "ya hep ya hiç" kuralının devreye girdiğini belirtiyor. Topuz, bu kritik dönem için şu bilgileri veriyor: "Ya bebek tümden etkilenir düşük olur ya da hiçbir etkilenme olmadan gebelik devam eder. Fakat ilk 38 gün sonrası ilk üç ayda ateş yükselmesi, viremi veya bakteriyemi ile karşımıza sepsis tablosu ile gelen bir gebede bebek etkilenebilir ve fetusda çeşitli anomaliler olabilir. Gebeliğin üçüncü ayından sonra geçirilen gripte, embriyogenez tamamlandığı için anomali açısından artık çok endişelenmeyiz. Gebenin genel durumu ve direnciyle ilgili olarak basit bir üst solunum enfeksiyonu olarak başlayan grip, düşük ve erken doğumu tetikleyebilir ve hastalık zatürreye çevirip hayatı tehdit eden klinik durumlarla karşılaşmamıza sebeb olabilir. Bu nedenle gebeliğin planlı ve hazır olarak yaşanması, bizleri birçok istenmeyen olumsuz durumlarla karşılaşmaktan korur."
Son Dakika › Sağlık › Gebelikte Gribe Dikkat! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?