The Lancet Dergisi Baş Editörü Richard Horton, "Türkiye hükümeti, sağlık alanında 10 yıl önce, gerekli insan hakları çercevesinde hareket etti ve buna göre politikalar uygulamaya başladı. Herkesin aynı hizmetlerden yararlanması için halkla beraber çalıştı. Bütün hükümetler için uluslararası anlamda bir ders var burada" dedi.
Sağlık Bakanlığı, Medipol Üniversitesi, Imperial College London ve The Lancet Dergisi işbirliğiyle Hilton Oteli'nde düzenlenen Genel Sağlık Kapsamı Bakanlar Konferansı kapsamında düzenlenen basın konferansında konuşan Horton, ortalama yaşam beklentisinin artmasında, bebek, çocuk ve anne ölümlerinin azalmasında Türkiye'nin kanıta dair başarılar elde ettiğine dikkati çekti.
Horton, Türkiye'nin insanına yatırım yapması ve cesur bir şekilde sağlıkta reformları sürdürmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Sağlık alanıdaki reformların sadece daha iyi sağlık hizmeti değil, aynı zamanda daha hakkaniyetli bir toplum ve güçlü bir ulus yaratılmasına sebep olduğunu kaydeden Horton, şöyle devam etti:
"Dünya Sağlık Asamblesi, birkaç hafta önce Recep Akdağ'a liderlik vasıfları ve reformlara kattığı güç dolayısıyla bir ödül verdi. Sadece refah seviyesi yüksek olan toplumlarda iyi sağlık hizmeti verilebilir yönündeki anlayışın doğru olduğu efsanesini yıktınız. Hükümetler ve politikacılar bu konuya büyük bir hassasiyetle eğilmelidirler. Eğer yanlış politikalar uygularlarsa bu, felaketlerle sonuçlanır. Türkiye hükümeti, sağlık alanında doğru politikalarla bu işin altından kalkılabileceğini gösterdi. Türkiye hükümeti, 10 yıl önce, gerekli insan hakları çerçevesinde hareket etti ve buna göre politikalar uygulamaya başladı. Herkesin aynı hizmetlerden yararlanması için halkla beraber çalıştı. Bütün hükümetler için uluslararası anlamda bir ders var burada. İyi bir yönetişim, bundan öğrenilecek bazı dersler birçok devlet için çok önemli."
Sorular
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Horton, "Avrupa'dan bakıldığında Türkiye'nin son 10 yılda sağlık sisteminde geldiği nokta nasıl değerlendiriliyor? sorusuna karşılık, bazı müthiş çıkışlar olduğunun açıkça görüldüğünü söyledi.
Bazı bağımsız kurumlar tarafından yapılan çalışmaların da bu sonuçları gösterdiğini ifade eden Horton, "Bireysel anlamda ve finansman konusunda önemli ilerlemeler olmuş. Liderlik anlamında müthiş adımlar atılmış. Sadece doktorların değil, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının durumları iyileştirilmiş. Bütün bu bilişenlerin durumunu iyileştirmek, maddesel olarak elle tutulabir bir gelişmenin göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Bazı sorunlar olsa da bunlar aşılacak. 10 yılda müthiş başarılara imza atıldı ve bu bir istisnadır. Türkiye ve Meksika, bu konuda eşi benzeri görülmemiş bir başarıya imza atmışlar" diye konuştu.
"Derginizde Türk Tabipler Birliği'nin Gezi Parkı'yla alakalı gönderdiği mektubu yayınladınız. Bu tür mektupları herhangi bir editoryal değerlendirmeye tabi tutmadan, doğruluğunu araştırmadan mı yayınlıyorsunuz?" sorusu üzerine Horton, Gezi Parkı'nda yaşananlarla ilgili birinci elden bilgisi olmadığını, medya kanalları vasıtasıyla bilgi edinebildiğini söyledi.
Lancet gibi bir derginin farklı farklı görüşlere yer vermesi gerektiğini kaydeden Horton, "Gezi Parkı'yla ilgili birçok mektup ve rapor aldık, bunları yayınladık. Sağlık Bakanlığı'ndan birisinin göndermiş olduğu bilgiler çerçevesinde daha önceki bilgilerin doğru olmadığı bilgisini aldık. Bir tıp dergisi olarak en büyük sorumluluğumuz, bu tür bilgilere daha açık olmak" ifadelerini kullandı.
"Bölük pörçük olan sigorta sistemi tek çatı altında toplandı"
Imperial College London Öğretim Üyesi Rıfat Atun da Türkiye'de 2003'te başlatılan sağlıkta dönüşüm programının, sağlık sisteminde büyük değişiklilkler ortaya koyduğunu söyledi.
Sağlıkta dönüşümde ikinci değişimin finans kaynaklarında gerçekleştirildiğini dile getiren Atun, "Sağlık sigortası genele yayılmış durumda. Bölük pörçük olan sigorta sistemi tek çatı altında toplandı. Doğu ve Güneydoğu'daki eksiklikler giderildi. 2003'ün öncesi ve sonrasına bakarsak cidden bir ilerleme görüyoruz. Bu dönemde hem sağlık sigortasının kapsamı hem de sağlık servislerine ulaşım gücü artmış" diye konuştu.
Atun, Hacettepe Üniversitesinin anket sonuçlarına değinerek, fakir ve zengin ailelerle eğitim seviyesi yüksek ve düşük aileleler arasında sağlık hizmetine ulaşmada var olan farklılıkların ciddi manada azaldığına dikkati çekti.
Anne-bebek ölümlerinin 2003'ten sonra azaldığını belirten Atun, Türkiye'de 1940'ta başlayan sağlık alanındaki çalışmaların 2003'ten sonra ivme kazandığını söyledi. Atun, "Bu başarı, Türkiye'nin dünyada gurur duyacağı bir başarı. Ortaya çıkan veriler gösteriyor ki çok önemli ilerlemeler katedilmiş" dedi.
Anlaşmalar imzalandı
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katıldığı basın konferansının ardından imza töreni düzenlendi.
Bakan Müezzinoğlu, Somali Sağlık Bakanı Meryem Kasım ile "Sağlık Alanında İkili İlişkileri Geliştirme Protokolü"nü, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Yöneticisi Zsuzsanna Jakab'la da "Dünya Sağlık Örgütü 62. Bölge Komite Toplantısı Ülke Ev Sahipliği Anlaşması"nı imzaladı. - İstanbul
Son Dakika › Sağlık › Genel Sağlık Kapsamı Bakanlar Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?