Hamilelerde Amniyosentez Korkusuna Son - Son Dakika
Sağlık

Hamilelerde Amniyosentez Korkusuna Son

Hamilelerde Amniyosentez Korkusuna Son

Bayındır Hastanesi doktorlarından Dr. Ömer Talip Turhan, Fetal DNA Testi ile ilgili bilinmeyenleri anlatıyor.

21.05.2013 09:29  Güncelleme: 10:19

Anne kanından yapılan ve kromozomal anomalileri tespit eden ‘’Fetal DNA Testi’’ ise amniosentez ve koryon villus biyopsisi ile kıyaslandığında hiçbir riski taşımıyor.  Bayındır Hastanesi doktorlarından Dr. Ömer Talip Turhan, ‘’Fetal DNA Testi’’ ile bilinmeyenleri anlatıyor.

Son 30 yılda ultrason teknolojisindeki gelişmeler ve ultrasonun gebelikte yaygın kullanımıyla beraber, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının mesleki ilgi alanlarına bir yenisi eklendi. Fetal DNA Testi…

 

Özellikle ileri yaş hamileliklerde bebeğin sağlık durumu hakkında önemli bilgiler veren girişimsel tanı testi amniyosentez pek çok hamile kadının korkulu rüyası. Anne kanından yapılan ve kromozomal anomalileri tespit eden ‘’Fetal DNA Testi’’ ise amniosentez ve koryon villus biyopsisi ile kıyaslandığında hiçbir riski taşımıyor.

 

Bayındır Hastanesi doktorlarından Dr. Ömer Talip Turhan, Fetal DNA testinin doğuş hikayesini şöyle anlatıyor:

 

“İlk önce anne kanında hücreye bağlı olmayan, hücre içinde olmayan fetal DNA tespit edildi ve çoğaltıldı. Bu ilk tekniklerle tüm kromozomun değerlendirilemiyor olması ve yüksek maliyet, yöntemin tüm topluma uygulanmasını engelledi. Ne var ki dizi sekanslama olarak adlandırılan serbest DNA moleküllerini bile tanıyabilen yöntemle neredeyse tüm kromozomu inceleme yönünde yol kat edildi, sık görülen kromozomal rahatsızlıklarda ise neredeyse mükemmelliğe erişildi.”


Test Nasıl Uygulanıyor?

İşlemin temelde annenin tıpkı diğer tahlillerde olduğu gibi kan vermesiyle başladığını dile getiren Dr. Ömer Talip Turhan, sözlerine şöyle devam ediyor:

 

“Kan özel bir tüpte saklanarak, belli bir süreyi aşmaksızın, laboratuara iletilir. Anne kanındaki fetal DNA özel bir platformda çoğaltılır ve eldeki sağlıklı veya belirlenmiş kromozomal hastalıkları içeren şablonla kıyaslanır. Farklılıklar ve aynılıklar üzerinden bir sonuç verilir.

Amniyosentez ve koryon villus biyopsisi ile kıyaslandığında hiç bir riski yoktur. Bu sayede kromozomal anomalisi olduğundan şüphelenilen sağlıklı fetuslar düşük riskine maruz kalmaz. İşlemin sonucunda fetusun sağlıklı olduğu ortaya çıkarsa, amnioseteze veya koryon villus örneklemesine gerek kalmamaktır.”

 

Testin Maliyeti

İşlemin maliyetinin amniosentez veya koryon villus örneklemesi ile kıyaslanacak düzeylere indiğini belirten Turhan,  şu görüşlere de yer veriyor:

 

“Henüz konuyla ilgili güncel yayınlar kromozomal anomali şüphesi olan her gebelikte amniyosentez veya koryon villus örneklemesi yapmadan önce, anne kanında fetal DNA bakılması şartını koşmuyor olsalar da, klinisyen tarafından yüksek riskli her gebeye bu seçeneğinde sunulmasını önermektedir. Teknikle şu an standart olarak en sık görülen 3 değişik kromozomal anomali değerlendirilmekte, klinik şüphe olursa bu sayı arttırılabilmektedir. Belli başlı tüm kromozomal anomalilerin değerlendirilmesinin standart hale gelmesi ve maliyetin azalmasıyla, anne kanında fetal DNA testi, amniyosentez ve koryon villus biyopsisine olan ihtiyacı oldukça azaltacaktır.”

Kaynak: Hastane.com.tr

Son Dakika Sağlık Hamilelerde Amniyosentez Korkusuna Son - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement