Jinekolojik Araştırma Derneğinin 2013 Yılı Bölgesel Toplantısı Başladı - Son Dakika
Sağlık

Jinekolojik Araştırma Derneğinin 2013 Yılı Bölgesel Toplantısı Başladı

Jinekolojik Araştırma Derneğinin 2013 Yılı Bölgesel Toplantısı Başladı

SGI Turkey 2013'ün Başkanı Prof. Dr. Attar: "Bugün İstanbul'da başlayan bu toplantı, özellikle kadın doğum alanında ileriye yönelik yaratıcı özellikleri olan çalışmaları veya bilim adamlarını bir araya getiren bir toplantıdır"

06.09.2013 17:14

Jinekolojik Araştırma Derneğinin 2013 yılı bölgesel toplantısı (SGI Turkey 2013)  İstanbul'da başladı.

Harbiye'deki Askeri Müze'de, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erkut Attar ve Northwestern Üniversites Kadın Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Bulun'un katkılarıyla organize edilen toplantının açılış oturumuna, yerli ve yabancı birçok bilim insanı katıldı.

Açılış oturumunun ardından AA muhabirine açıklama yapan SGI Turkey 2013'ün Başkanı Prof. Dr. Erkut Attar, Jinekolojik Araştırma Derneğinin, Amerika'da çok bilinen bir kurum olduğunu ve bu ülkede araştırma politikalarını belirlediğini ifade etti.

Derneğin, daha çok yenilikleri takip eden bir kurum olduğuna işaret eden Attar, şunları kaydetti:

"Bugün İstanbul'da başlayan bu toplantı, özellikle kadın doğum alanında ileriye yönelik yaratıcı özellikleri olan çalışmaları veya bilim adamlarını bir araya getiren bir toplantıdır. Toplantı, yurt dışına çok nadir şekilde veriliyor. Bu sene toplantı Türkiye'ye verildi. Bu da bizim için büyük bir onur oldu. Biz de bu vesileyle burada çok önemli bilim adamlarını ağırlıyoruz. Özellikle bu toplantıda doğum alanında konuşmalar var. Bu konuşmalardan biri plesantanın yerleşim bozukluklarına bağlı kanamalar ve bunların kontrolleriyle ilgilidir. Amerika'da bu konuda bir merkez var. Oranın hocaları bizimle beraberler. Tabii bu durum anne kayıplarına yol açıyor. Biz de Türkiye'de bunu engellemeye çalışıyoruz. Onun için Türk Jinekoloji Derneğinin de çalışmaları var. Çalışmalar bünyesinde şunu istiyoruz ki, Türkiye'de de böyle merkezler ya da gruplar oluşturalım ve bu sorunu engelleyelim. Çünkü son zamanda alınan kararlar nedeniyle üniversiteler, öğretim üyelerini kaybettiler. Bundan dolayı bu konuda büyük bir açık oluştu. Hocalar artık tecrübelerini genç arkadaşlara aktaramıyorlar. Bunun ilerde çok büyük sorunlara yol açacağını düşünüyoruz."

Attar, bu alandaki teknolojinin yakalanabilmesi için yapılması gerekenlerin, toplantının en büyük çıkarımlarından biri olduğunu belirterek, organizasyonun aynı zamanda bir vizyon toplantısı olduğuna dikkati çekti.

Erkul Attar, robotik cerrahi ile yapılan ameliyatların da toplantıda tartışılacağını ifade etti.

"Kongrenin Türkiye'de yapılması çok önemli"

Prof. Dr. Serdar Bulun da kongreyi gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu kongrenin ana organizatörü olan Jinekolojik Araştırma Derneğinin 2015'te başkanlığını yapacağım. Bu Amerika'nın en önemli ve en büyük jinekoloji araştırma derneği. Her sene Amerika'da bir toplantı yapıyoruz. Sadece ileriye dönük araştırmalar konuşuluyor. Son 5 yıldır yurt dışında küçük, uydu toplantılar yapılıyor. Ben Türkiye'de yapılmasını önerdim. Dolayısıyla böyle bir kuruluşun Türkiye'yi seçmesi bakımından, kongrenin Türkiye'de yapılması çok önemli. İkincisi de gelen konuşmacıların, en büyük yenilikleri anlatmaları bakımından çok önemli."

- Prof. Dr. Ömer Özkan

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan da konferansta, uterus traspilantasyonu hakkında bilgi verdi. Özkan, uterus transplantasyonun dünya genelinde bilinen bir konu olduğunu ifade etti.

Genel olarak tüm organ transplantasyonlarının hayat kurtaran özellikte olduğunu vurgulayan Özkan, "Ancak bu hayat kurtaran değil, hayat kalitesini artıran bir organ nakli biçimidir. 2004 yılından beri jinekoloji bölümümüzle bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bu vakalarda başarı elde ettikten sonra hastaların çoğu bu operasyondan sonra daha kaliteli bir hayat sürüyorlar. Yine çoğu jinekoloji bölümümüzden kendi bedenlerinden bir çocuğa sahip olabilecekleri bir uygulama için de yardım alıyorlar" diye konuştu.

Organ nakli cerrahlarının hastalara, uterus naklinden sonra gebelik için en az iki yıl beklemelerini tavsiye ettiklerini vurgulayan Özkan, hastanelerinde 2010 yılında ilk başarılı nakli yaptıklarını, bunun ardından ilgili departman ve Sağlık Bakanlığı ile nakilin gerçekleşmesi konusundaki şartları ve özellikleri düzenleyen bir protokol hazırladıklarını belirtti.

Özkan, şu bilgileri verdi:

"100'den fazla uterus transplantasyonu uygulamamız var. Pek çok görüşme yapıldıktan sonra Sağlık Bakanlığının ilgili departmanıyla bu kişiler için izin alıyoruz ve sadece üç vaka için uterus transplantasyonu yaptık. Ayrıca şu ana kadar bir gebelik için üç embriyo transferi yaptık. Şu anda iki gebelik elde ettik. Maalesef gebeliklerden biri 8. hafta sonunda düşükle sonuçlandı. Şimdi, hastaya 6 haftalık bir dinlenme süreci tanıyoruz ve bu sürede bazı moleküler çalışmaları yapmayı planlıyoruz, uluslararası meslektaşlarımızla birlikte. Daha sonra tekrar transfer yapmaya başlayacağız."

Jinekoloji alanında yeni gelişmelerin ele alındığı toplantı, 8 Eylül'e kadar devam edecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Jinekolojik Araştırma Derneğinin 2013 Yılı Bölgesel Toplantısı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement