Kalplere Adanan Yaşamlar - Son Dakika
Sağlık

Kalplere Adanan Yaşamlar

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi ekibi tarafından yaklaşık 250 hastaya kalp nakli yapıldı, 350 kişiye de kalp destek cihazı takıldı.

29.05.2016 11:02

EFSUN YILMAZ - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi ekibi tarafından yaklaşık 250 hastaya kalp nakli yapıldı, 350 kişiye de kalp destek cihazı takıldı.

EÜ'de 1992'de böbrek ve karaciğer ile başlayan nakil operasyonları, 1998 yılı şubat ayında kalp nakliyle devam etti. Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi, nakil operasyonlarına başladıktan sonra 1 yıl içinde Türkiye'deki en fazla kalp naklini başarıyla gerçekleştiren ekip durumuna geldi.

Ekip, organ bağışındaki yetersizlik ve teknolojinin gelişmesiyle başvurulan "yapay kalp" olarak bilinen kalp destek cihazını da hastalara takmaya başladı. Her yaştan ve her şehirden çok sayıda hastayı yaşama bağlamak için çalışan ekibin, kalp nakli gerçekleştirdiği hasta sayısı 250'ye, kalp destek cihazı yerleştirdiği hasta sayısı ise 350'ye yaklaştı.

Uzun süre mide tedavisi gördü

Ege Üniversitesi doktorları tarafından ameliyata alınarak kalp destek cihazı ile hayata tutunan Kahramanmaraşlı iş makinesi operatörü 37 yaşındaki İsmail Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce mide ağrısı şikayetiyle yakın bir hastaneye başvuruda bulunduğunu belirtti.

Midede yanma, şişkinlik, yemekten sonra kendini kötü hissetme gibi şikayetlerini dile getirdiğinde bazı doktorların bunu "yemeklere" bağladığını ifade eden Kara, mide tedavisine ve diyete rağmen rahatsızlığının devam ettiğini ancak kalp konusunda ayrıntılı bir tetkik yapılmadığını söyledi.

Uzun süre mide tedavisi gördükten sonra İzmir'deki doktorlara tahlil sonuçlarını gönderdiğini belirten Kara, EÜ doktorları tarafından acil olarak İzmir'e çağrıldığını kaydetti. Hastaneye gelir gelmez tedavi altına alındığını ve 20 gün yoğun bakımda kaldığını dile getiren İsmail Kara, rahatsızlığına "kalp yetmezliği" tanısı konulduğunu ifade etti.

Uygun kalp bulunamadığı için yapay kalp ameliyatı olduğunu ifade eden Kara, "Bana mide ilaçları verip gönderiyorlardı ama kalbim hastaymış. Bu cihaz takılmasaydı ve doktorlarımız fark etmesiydi şu anda yaşamıyordum." diye konuştu.

Ambulans şoförüne yapay kalp

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde uzun yıllar ambulans şoförlüğü yaptıktan sonra kendi şirketini kuran Yusuf Bukiz ise memleketi Kastamonu'da kalp krizi geçirdiğini anlattı.

Kalbindeki zedelenme sonucu kalp nakline ihtiyaç duyan Bukiz, EÜ kalp ve damar cerrahisi ekibince ameliyat edilerek yapay kalple yaşamaya başladı.

Doktorlarına teşekkür eden Bukiz, şöyle konuştu:

"Artık kendimi yormadan çalışmaya ve zaman zaman da ambulans kullanmaya devam ediyorum ama hastane içinde. Çünkü hastalara destek vermek beni mutlu ediyor. Ölümün kıyısına gelmenin anlamını çok iyi biliyorum."

Prof. Yağdı: "Hastalıklar birbirini taklit edebiliyor"

EÜ rektör adaylarından ve kalp nakil ekibinden Prof. Dr. Tahir Yağdı, hastalıkların birbirini taklit edebildiğini, bu nedenle tüm öğrencilerine, hasta hangi şikayetle gelirse gelsin "genel sistemik muayene" yapmaları önerisinde bulunduklarını ifade etti.

Basit bir mide ağrısının "kalp yetmezliği" belirtisi olabileceğini anlatan Yağdı, "Sistemik muayeneyi doktor yapacak. Doktor gözden kaçırmazsa pek çok hastalığı filizlendiği anda yakalayabiliriz." dedi.

Kalp hastalarının durumunu değerlendirip en uygun tedaviyi gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof. Tahir Yağdı, şu bilgileri verdi:

"Bizim her meslekten hastamız var. Hayatın bütün katmanlarına ulaşmış durumdayız. Biz kalp cerrahıyız, esas görevimiz bu hastalıkları tedavi etmek. Kriz geçirdikten sonra kalp kaslarının bir bölümü bozuluyor, bir bölümü de ölüyor. Siz bypass yapsanız bile kalbi eski sağlıklı haliyle çalıştırmak mümkün olmuyor. Bize gelen hastalara önce çeşitli önlemler, ilaç tedavisi uyguluyoruz. Durumuna göre bypass ya da tamir ameliyatları yapabiliyoruz. Bütün bunlar olmadığı zaman kalp nakli ya da kalp destek cihazı uygulaması gerçekleştirebiliyoruz."

Tahir Yağdı, kalp nakli olan ya da cihazla yaşayanların günlük yaşamını sürdürmek için her şeyi yapmaya muktedir olduğunu, ancak yine de şehir içi trafiğinde yalnız araba kullanmalarını önermediklerini belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Özbaran ise sadece kalp nakli ya da kalp destek cihazı uygulamasında ilk sırada yer almadıklarını aynı zamanda çok sayıda makale yayınladıklarını ve çok sayıda kişiye eğitim verdiklerini kaydetti.

Kalp hastalıkları oluşmadan önlem almanın önemine dikkati çeken Özbaran, mutlu bir yaşam, iyi beslenme, hareketli bir yaşam gibi temel prensiplere dikkat edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Kalplere Adanan Yaşamlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement