Yorum: Rusya'nın Blöfünün Faturası Yine Rusya'ya - Son Dakika
Sektörel

Yorum: Rusya'nın Blöfünün Faturası Yine Rusya'ya

Erdal Tanas Karagöl / Yeni Şafak Rusya ve Türkiye arasındaki uçak krizinin başladığı ilk andan beri var olan "enerjide yaptırım olur mu?" endişesi, Rusya ve Türkiye'nin enerjide karşılıklı bağımlılıklarından dolayı boşa çıkmıştı.

03.03.2016 18:10

Erdal Tanas Karagöl/ Yeni Şafak

Rusya ve Türkiye arasındaki uçak krizinin başladığı ilk andan beri var olan "enerjide yaptırım olur mu?" endişesi, Rusya ve Türkiye'nin enerjide karşılıklı bağımlılıklarından dolayı boşa çıkmıştı.

Ancak geçen hafta Türkiye'ye doğal gaz tedarik eden Rus şirketi Gazprom'un Batı Hattı'ndan özel sektöre sattığı doğal gazda kesintiye gittiğini açıklaması, bu konunun tekrar gündeme gelmesine neden oldu.

Öncelikle şu gerçeği ifade etmek gerekiyor: Gazprom'un Türkiye'ye verdiği doğal gazda kesintiye gitme gerekçesi olan mevsim şartları ve fiyat anlaşmazlığı pek gerçekçi değil. İran'ın da zaman zaman uyguladığı bu taktik, bir bahaneden ibaret. Gaz kesinti kararlarının genellikle siyasi anlaşmazlıkların yaşandığı döneme rast gelmesi, basit bir tesadüfle açıklanamaz.

Doğal gaz kesintisi, şu aşamada Türkiye için bir risk oluşturmuyor. Ancak Rusya için durum çok daha zor. Ekonomisini petrol ve doğal gaz gelirlerine bağlayan bir ülke ekonomisi, petrol fiyatlarının 30 dolar seviyesinde olduğu bir dönemde, Türkiye'deki doğal gaz pazarını kaybetme riskini göze alamaz.

Üstelik, Türkiye'nin Rusya'ya alternatif güzergahlar geliştirdiği ve doğal gazda yaşanabilecek bir kesinti krizi karşısında doğalgaz depolama kapasitesini artırmak için LNG depolama ve terminallerini ciddi şekilde konuştuğu bu dönemde, Rusya hiç risk alamaz.

Böyle bir riskin alınması durumunda ise, Rusya çok ağır bir fatura öder. Ayrıca bu durum, Rusya'nın uluslararası piyasalarda kötü olan algısını daha da kötüleştirecektir.

Uçak krizinden bugüne, Rusya Türkiye'yle olan ticari ve ekonomik ilişkilerinde birçok yaptırıma, Rusya'nın deyimiyle cezalandırmaya gitti. İlk yaptırımlar Türkiye'den alınan meyve ve sebzede yaşandı. Sonrasında da inşaat, turizm ve tekstil sektörlerindeki ambargolar devreye konuldu.

Rusya'da petrol fiyatlarının bu kadar düştüğü ve ekonomideki kötü gidişat ile beraber Putin'in imzaladığı yaptırımların üzerinden henüz 2 ay geçmesine rağmen, "yaptırımları gevşetme" haberlerinin yayılması ise yaptırım zincirinin, yaptırımların en son halkası olacak enerjiye varmadan kopacağını gösteriyor.

Devamı için .

Kaynak: enerjienstitusu.com

Son Dakika Sektörel Yorum: Rusya'nın Blöfünün Faturası Yine Rusya'ya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement