Dünya Futbolunun Yeni Yıldızı: Belçika! - Son Dakika
Spor

Dünya Futbolunun Yeni Yıldızı: Belçika!

Dünya Futbolunun Yeni Yıldızı: Belçika!

Avrupa futbolunda kulüpler bazında Borussia Dortmund'un yaptığı etkiyi milli takımlar seviyesinde gösteren Belçika'nın sırrı ne?

13.10.2013 14:44

YORUM

Ben Hayward

2014 Dünya Kupası'nın beşinci favorisi olarak görülen Belçika, komşusu Hollanda gibi grubunu rahatça lider bitirdi. Peki Belçika bu üst düzey futbolu 2014'te de koruyabilecek mi?

Borussia Dortmund'un kulüp seviyesinde yakaladığı başarının bir benzerini Belçika'dan görüyoruz. Yıllar önce bu Batı Avrupa ülkesinden bir tane futbolcu ismi bile söylemekte zorlanırdık. Hatta çoğumuz sadece kariyerinin sonlarına doğru parlayan Jean-Marc Bosman dışında bir ismi bilmezdik bile.

Şimdi ise kaleci Chelsea'nin Atletico Madrid'e kiraladığı Thibaut Courtois, dünyanın en önde gelen file bekçilerinden biri. Manchester City'nin kaptanı Vincent Kompany, Tottenham'ın tecrübeli savunmacısı Jan Vertonghen, önce WBA'da bu sezon da Everton'da fırtınalar koparan Romelu Lukaku, Premier Lig'in en iyi genç oyuncusu seçilen Eden Hazard, 35 yaşında olmasına rağmen Bayern Münih gibi bir üst düzey takımda oynamayı başaran Daniel Van Buyten, Arsenal'in kaptanı Thomas Vermaelen, Manchester United'ın yıldız orta sahası Marouane Fellaini ve Aston Villa'nın genç golcüsü Christian Benteke gibi isimler dünya futboluna damgalarını vuruyorlar.

BELÇİKA'NIN DÜNYA KUPASI GEÇMİŞİ

Birinci Eleme

1930, 1934, 1938,

1954, 1970, 1998

İkinci Eleme

1982, 1990, 1994, 2002

Çeyrek Final

-

Yarı Final

1986

Katılmadı

1950

Kupaya Katılamadı

1958, 1962, 1966, 1974, 1978, 2006, 2010

Üstelik bu yukarıda saydığım isimler sadece başlangıçtı. Tottenham'da etkileyici bir sezon geçirmekte olan Mousa Dembele ve Nacer Chadli ikilisi, Zenit'in kahramanı Axel Witsel, Porto'da ününe ün katan Steven Defour, Napoli'de yavaş yavaş formayı kapan Dries Mertens ve Chelsea'de forma savaşı veren Kevin De Bruyne gibi isimler de gözlerden kaçmıyorlar.

Fakat, her şeye rağmen bu genç ve kaliteli kadro en üst seviyede futbol oynamak konusunda oldukça tecrübesiz. Hırvatistan, Sırbistan, İskoçya, Makedonya ve Galler'in olduğu grupta 5 puan farkla liderliği garantileyen Belçika, 2002 Dünya Kupası'ndan bu yana ilk defa büyük bir turnuvada boy gösterecek.

Teknik Direktör Robert Waseige yönetiminde 15 oyuncu Belçika liglerinde mücadele ediyordu. 2002'deki bu dönemde sadece 8 oyuncu yabancı liglerde forma giyiyordu. Van Buyten Marsilya'da, kaleci Geert De Vlieger Hollanda'nın Willem II takımında, orta sahanın yıldızı Bart Goor Hertha Berlin'de, bek oyuncusu Eric Deflandre Lyon'da, takımın gol ayağı Branko Strupar Derby County'de ve Nico Van Kerckhoven, Kaptan Marc Wilmots(Şu an takımın hocası da kendisi) ve Sven Vermant üçlüsü de Schalke'de forma giyiyordu.

2002'de Belçika'nın umutlarını bitiren ise kupayı kazanan Brezilya olmuştu. Avrupa ekibi, ikinci turda Sambacılar'a 2-0'lık skorla boyun eğmişti. A grubunu rahatça lider bitiren Belçika, bahisçiler tarafından da şu an için kupayı kazanma ihtimali en yüksek beşinci takım seçilmiş durumda.

Bununla birlikte Belçika için bu konuşmaları yapmak henüz erken. Grubundaki en güçlü ve ezeli rakibi Hırvatistan ile yaptığı iki maçın birini kazanan ötekinde ise berabere kalan Belçika 9'da 8 yaptı. Belçika'nın şu an için en kayda değer başarısı 4-2'lik Hollanda galibiyet, ancak bu maçta da Van Gaal takımın başına yeni geçmişti.

Bu muazzam jenerasyonun futbol tarihindeki en başarılı ekiplerden biri olup olmayacağını bizlere zaman gösterek. Ancak ortada kesin olan bir şey var, o da Wilmots'un ekibi uluslararası seviyede iz bırakmak için oldukça iddialılar. Dünya Kupası'nı kazanmak istiyorlarsa Dünya'nın dört bir yanından en güçlü ülkeleri devirmek zorundalar...

Kaynak: GoalCom

Son Dakika Spor Dünya Futbolunun Yeni Yıldızı: Belçika! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement