Dijital İz Hırsızları Cepte - Son Dakika
Teknoloji

Dijital İz Hırsızları Cepte

Dijital İz Hırsızları Cepte

Almanya, İngiltere ve Fransa müşteri bilgilerini bilgisayar korsanlarına kaptıran şirketlere ceza yağdırıyor.

10.02.2013 14:59  Güncelleme: 08:50

- Google, Microsoft, Sony, Facebook, Twitter, Apple gibi internet ve teknoloji şirketleri geçtiğimiz yıllarda birçok kez kullanıcı bilgilerini ve kredi kartı hesaplarını bilgisayar korsanlarına kaptırdı. İnternet şirketleri, kaptırdıkları bu bilgiler yüzünden milyonlarca dolarlık cezalar ödeyince daha sıkı tedbir almaya başladılar. Çünkü internet şirketleri, cep telefonu oparatörleri ve bankalar sadece kimlikleri değil, alışkanlıklarımızı da kaydediyor. İzlediğimiz filmlerden sık iletişim kurduğumuz kişilere, yer bildiriminde bulunduğunuz mekanlardan alışveriş yaptığımız internet sitelerine kadar her şey kaydediliyor. Kullandığımız mobil cihazlar da bu riski artırıyor. Ticari amaçla bilgi topladığını iddia eden şirketler ve devlet kurumlarının takip edilmesinde yasal boşluklar var.

Farkındalık yok

Yasal boşluklardan faydalanan şirketler Türkiye'de istediği bilgiyi topluyor. Almanya ve Fransa internet devlerinin bilgi toplarken sorumluluk almasını ve bedel ödemesini isterken, Türkiye'de medya, sivil örgütler ve devlet kurumları bu konuda henüz farkındalık oluşturabilmiş değil.

Bilgi toplamaya yeni kurallar geldi

Ülke sınır girişlerinde, ücretsiz kablosuz ağ girişlerinde TC Kimlik numaraları veya biometrik tanıma bilgileri kolayca alınıyor. Ancak bu bilgilerin ele geçmesinden dolayı kamu kurumları veya özel şirketler sorumluluk almıyor. Google Android, Apple iOS ve Microsoft Windows 8 platformu artık uygulama geliştiricilerin kolayca verilere ulaştığı bir ortam sunmuyor. Yeni sürümlerde uygulama şirketleri kişisel bilgileri adres defterlerini kopyalayamıyor.

AB ve ABD ceza yağdırdı

Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD Google, Microsoft, Apple ve Facebook gibi şirketlere tekel oluşturma ve vergi cezası dışında kişisel bilgileri izinsiz topladığı için ceza kesmeye başladı. Kişisel haklar sivil örgütler aracılığıyla yakından takip ediliyor. Bu kapsamda ABD, Aralık 2012'de Facebook'a 20 milyon dolarlık gizliliği ihlal cezası verdi. Almanya ise Nisan 2011'de Google'ı kullanıcı şartlarının 10 maddesini değiştirmeye zorladı. Street View adlı uygulamayla kullanıcı bilgilerini toplayan Google'a İngiltere'den de 800 bin dolarlık ceza geldi.

Nasıl iz bırakıyoruz?

-Kimlik ve kartlar: Kredi kartı bilgileri, cep telefonu numarası, TC Kimlik numarasını vererek bilgi toplanmasına olanak sağlanıyor.

-Akıllı telefon ve tabletler: Kullandığımız uygulamalar, konum bilgisini toplarken, telefonun adres defterine de erişiyor. Çektiğimiz fotoğraflar, adres defteri, elektronik postalar ve mesajlar takip edilebiliyor.

-İnternet siteleri: Şifreli giriş yaptığımız ve gerçek kimliğimizi kullandığımız tüm internet siteleri, hareketlerimizi cihazın seri numarası ile kaydediyor.

Kaynak: Timur Sırt/ Sabah

Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Dijital İz Hırsızları Cepte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement