Avrupa Uzay Ajansı'nın Dünya'dan yaklaşık 720 milyon kilometre uzaklıkta görev yapan uzay aracı Rosetta, görevini bugün "taşa çakılarak" tamamlayacak. Bu taş, Kasım 2014'ten bu yana aracın yörüngesinde döndüğü ördek şekilli 67P/Churyumov–Gerasimenko'nun ta kendisi.
Rosetta, yörüngede bulunduğu süre içerisinde Dünya'ya değerli veriler gönderdi. Aracın gözlemleri sayesinde doğa hakkında daha önce hiç bilmediğimiz detayları öğrenme fırsatı bulduk. 67P'nin yüzeyi, beklenenden çok daha detaylı çıkarken, büyük bir kısmının deliklerle dolu olduğu anlaşıldı. Araç sayesinde Dünya'ya suyu ilk getiren şeyin kuyruklu yıldızlar olmayabileceğini de öğrendik. Bununla birlikte kuyruklu yıldızların hayatın önemli malzemelerinin bazılarını bize ulaştırmış olma ihtimali var. 67P'deki bulut ve gazlar üzerinde yapılan incelemelerde, hayatın kimyasal yapı taşlarını oluşturan amino asitlerin izlerine rastlandı.
Ancak güneş panelleri yeterince ışık almayan Rosetta, artık görevinin sonuna geldi. Yakıtı bitmek üzere olan araç, yıldızın üzerine çok yumuşak olmayan bir iniş yapacak. Bu gelişmenin bugün doğrulanması bekleniyor. Dileyenler, aracın inişinicanlı olarak izleyebilecekler.
Rosetta gözlerini kapatacak olsa da, bilim adamlarının analiz edeceği veri oldukça çok ve bu iş, yıllarca sürecek. Bu arada Avrupa Uzay Ajansı, Mars'taki hayatı araştırmak için 2020'de Kızıl Gezegen'e bir gezgin araç gönderme planları yapıyor.
Son Dakika › Teknoloji › Rosetta'ya Veda Vakti! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?