AFAD, 81 AFAD İl Müdürlüğü'nde milli işletim sistemi PARDUS'a göçünü tamamladı. Tüm illerdeki AFAD bilgisayarları PARDUS ile çalışmaya başladı. Kullanılan yazılımların PARDUS'a göre yenilendiği çalışma, yaklaşık 6 yıllık gayretin ürünü olarak ortaya çıktı. Gelişmeyi paylaşan AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, "Kendi vatandaşlarmızın Türkiye'de ürettiği, açık kaynaklı, lisans maliyetsiz ve datası ülke içinde kalan ürünleri geliştiriyor ve kullanıyoruz. " cümlelerini kaydetti.
Ülkemiz, 'Milli Teknoloji Hamlesi' kapsamında kendi imkanları ve insan kaynağıyla ürettiği teknoloji ile yazılımları her alanda arttırıyor. AFAD da bilişim çalışmalarını, "Yerli Bilişim ile Milli Değişim" vizyonuyla yürütüyor. Uygulamalarını, 'Afet Yönetiminde Teknolojik Dönüşüm' konsepti ile hayata geçiriyor. AFAD'ın konsepti, yerli, açık kaynaklı ve güvenli ürünleri geliştirmeyi ve kullanmayı önceliyor. AFAD, bu doğrultuda altyapısını ve yazılımlarını PARDUS'a göre yeniliyordu. Pandeminin getirdiği zorlayıcı ortama rağmen AFAD, hedeflediği süreye yakın şekilde, tüm illerde PARDUS'a geçişini tamamladı.
"PARDUS'a İnandık"
AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, kendi ülkemizin ihtiyaçlarını temel alan teknoloji yaklaşımıyla çalıştıklarına dikkat çekerek "Milli ve kültürel değerlerimizin, coğrafyamızın ihtiyaçlarını ve hassasiyetlerini temel alan teknolojik çözümleri üretiyoruz, bu çözümlerin de kendi insanımız tarafından geliştirebileceğine düşünüyoruz. AFAD olarak PARDUS'a ve geleceğine inandık. Şimdi 81 ilimizde de milli işletim sistemimiz olan PARDUS'a göçümüzü tamamladık. " şeklinde konuştu.
Yaklaşık 6 Yıllık Çalışmanın Ürünü
AFAD, PARDUS'u tüm teşkilatında kullanmak için ilk çalışmalarını 2015'te hayata geçirdi. Yazılımlarını PARDUS'a göre yenilemeye, lisanslı ürünler yerine yerli ve açık kaynaklı ürünleri benimsemeye başladı. Bir taraftan afetleri yönetmeye koşarken bir taraftan da PARDUS göç yolculuğuna devam etti. 2020 sonuna kadar 81 il müdürlüğünü de PARDUS'a geçirmeyi hedefleyen AFAD, Kovid-19 sebebiyle hedefini 2021 ortasına doğru çekmek zorunda kalsa da projeyi başarıyla tamamladı.
"Hayal Olarak Görülen Çalışmayı Hayata Geçirmek Bize Nasip Oldu"
AFAD Başkanı Sezer, "Dijital Türkiye" için çıkılan "Mili Teknoloji Hamlesi" yolculuğunda, güçlü bir dijital ekonomiye sahip olmanın şartını şu şekilde açıkladı: "Yerli ve milli teknolojilerin gelişmesi, ancak bu ürünlerin ülkenin her sathında kullanılmasıyla mümkündür. 2005 yılında güzel bir vizyonla ortaya çıkan PARDUS'u bu nedenle çok önemsiyoruz. Bunun için takım ruhuyla haraket ettik. Ekibimizle birlikte, gece-gündüz, mekan-zaman gözetmeden çalıştık. Bu sayede sadece birkaç yıl önce hayal olarak görülen çalışmayı hayata geçirmek nasip oldu. "
Proje "Bilişim Hizmet Ödülüne" Layık Görüldü
AFAD, geçtiğimiz yıl, milli işletim sistemi PARDUS'a geçme çalışmalarından dolayı Bilişim Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. Türkiye Bilişim Derneği'nin verdiği ödülü, 'Yerli Bilişim Ürünlerine Katkı Veren Kamu Kurumları Kategorisinde' AFAD aldı. Ödülü getiren proje ise 'PARDUS Göç ve Dijital Dönüşüm Yolculuğu' oldu.
Son Dakika › Toplum › AFAD, 81 İlde Milli İşletim Sistemi PARDUS'a Göçünü Tamamladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?