Dünyada her yıl 9 milyon kişinin Tüberküloz hastalığına yakalandığı belirtildi.
Trabzon Halk Sağlığı Müdür V. Uzm. Dr. Şükrü Özgün Halk arasında verem olarak bilinen Tüberküloz hakkında toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ' 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü ' olarak kutlandığını belirtti.
Her yıl 9 milyon kişinin tüberküloz hastalığına yakalandığını belirten Dr. Özgün, "Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz basili ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10'u yaşamlarının bir döneminde bu hastalığa yakalanacaklardır. Her yıl 9 milyon kişi tüberküloz hastalığına yakalanmaktadır. Dünyada bir tek etkene bağlı olması ve tedavisinin olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıktır. Ülkemizde yılda yaklaşık 15 bin yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmaktadır. Bu hastaların yüzde 59'u erkek, yüzde 41'i kadındır. Hastaların yaklaşık yüzde 64' ü akciğer tüberkülozudur. Tüberküloz olgularında tedavi başarısı yüzde 90'ın üzerindedir. İlimizde 2013 yılında 127 Tüberküloz Hastası tespit edilmiş ve tedavi altına alınmıştır. Tüberküloz tedavi görmemiş aktif Tüberkülozlu kişilerin, öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaşır. Bulaştırıcılıkta; karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması önemlidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşmaktadır. Vücut direnci düştüğü zamanlarda tüberküloz mikrobu tüberküloz hastalığına sebep olmaktadır. Tüberküloz hastalığı klinik belirtilerin ortaya çıktığı durumdur. Tüberküloz Hastalığı en çok Akciğeri tutar, ancak vücudumuzda ki bütün organları tutabilmektedir" dedi.
HASTALIĞIN GENEL BELİRTİLERİ
Verem hastalığının genel belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Özgün," İştahsızlık. Halsizlik. Kilo kaybı. Gece terlemesi. Öksürük ( 2-3 haftadan fazla süren öksürük ) .Balgam. Öksürükle kan tükürme. Nefes darlığı. Göğüs-sırt-yan ağrısıdır.Yakınmalar genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Bu nedenle, birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. Bazıları da yakınmalarını sigara ya da başka bir nedene bağlar. Doktora başvuru gecikince, hastalık akciğerleri ya da tutulan diğer organları tahrip eder. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. İlimizde, tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde şüphelilerin ücretsiz muayenesi yapılmakta ve balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler yapılmaktadır. Verem Savaş Dispanser Birimimizde ücretsiz olarak şüpheli bireylerin Akciğer grafileri, mikrofilmleri ve balgam tetkikleri yapılmaktadır. Tüberküloz teşhisi konulan hastalarımızın tedavileri ücretsiz olarak sağlık personellerimiz kontrolünde DGT (Doğrudan Gözetimli Tedavi ) ile gerçekleşmektedir. Yeni tüberküloz hastalarının standart tedavisinde genellikle ilk iki ay dört ilaçla ve daha sonra 4 ay 2 ilaçla olmak üzere toplamda altı aylık tedavi uygulanmaktadır. Tüberküloz tedavisi doktor gözetiminde aksatılmadan planlı bir şekilde yapılmalıdır. Düzenli yapılan her tedavi hem başarılı sonuç vermekte hem de tedavi maliyetini düşürmektedir. Tedavinin aksatılması hem hastalığın tedavi süresini çok uzatmakta hem de ciddi maliyetler ortaya çıkarmaktadır. BCG ( verem ) aşısı, özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü tüberküloz hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı bebeklere Aile Sağlığı Merkezlerimizde 2. Ayın sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır.Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak önemli bir halk sağlığı problemi olan tüberküloz hastalığını düşündüren belirtileri mevcut olan vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti gösterip en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları ve bebek sahibi anne babaların zamanında aşı yaptırmalarını bir kez daha hatırlatır sağlıklı günler dileriz" dedi. - TRABZON
Son Dakika › Yaşam › 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?