Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinlikleri konusunda şimdiye kadarki çalışmaların devamı olarak yeni planlamalar yaptıklarını, geçen süreyi de başarısız bir dönem olarak görmediklerini belirterek "Heyecanımız var, çalışma azmimiz var. O yüzden geleceğe yönelik ümitli olabiliriz. Eskişehir'in bu konuyu sahiplenmesi önemli. Yani şimdi herkes kendini bu olayın dışında tutarak 'birileri bu işi yapsın biz de görelim' mantığıyla yaklaşıyor. Böyle olmaz. Herkes taşın altına elini koyacak" dedi.
Vali Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği çalışmaları konusunda bilgilendirme yapmak ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak için basın mensupları ile düzenlediği bir kahvaltıda bir araya geldi. Vali Güngör Azim Tuna, basın mensupları ile yapılanları değerlendirmek ve fikir alışverişinde bulunmayı önemsediklerini belirtti. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar için 'Fiyasko' tanımlamasına katılmadığını belirten Tuna "Bunu söylemek için çok erken. Daha önümüzde 6 ay var ve önümüze sarkacak işler de yapacağız biz. Heyecanımız var, çalışma azmimiz var. Birçok etkinlik yapacağız birlikte. O yüzden geleceğe yönelik ümitli olabiliriz. Eskişehir'in bu konuyu sahiplenmesi önemli. Yani şimdi herkes kendini bu olayın dışında tutarak 'birileri bu işi yapsın biz de görelim' mantığıyla yaklaşıyor. Böyle olmaz. Herkes taşın altına elini koyacak. Elimizde çok güzide iki önemli üniversite var. Akademik potansiyelleri devasa ve biz bunları değerlendirmeyi bileceğiz. Bize düşen iyi bir koordinasyon ve orkestra şefliği yapmak. Biraz da maneviyat, motivasyon ve destek lazım. Bunu da birbirimize vermek lazım. Yerel ölçekten bunu çıkartmak lazım" dedi.
TEMMUZ AYI İÇİNDE YOL HARİTASI NETLEŞECEK
Eskişehir'in nerede olması gerektiğinin tam anlamıyla farkında olmadığını anlatan Tuna "Biz tüm Türk Dünyası'nın Kültür Başkentiyiz. Başkentliğin sahipliği konumuna göre vizyonumuzu ayarlamalıyız. Dolayısıyla tüm Türk Dünyasını tanıtmak önemli. Onları ağırlamak ve kültürü tanıtmak çok önemli. Kültür Turizm Bakanlığı ile bir toplantı yapacağız. Onların destekleri neler olabilir. Onlardan istifade edeceğiz. Akademisyenlerle de çalışmalar yapacağız. STK, dernek ve vakıflardan gelen önerileri değerlendireceğiz. Amacımız temmuz ayı içerisinde bir yol haritası netleştirip kalıcı eserler, etkinlikler kapsamında bir çerçeve çizip bunu sizlerle paylaşmak. Tanınırlığı ve görünürlüğü artırmak için bir şeyler yapmalıyız. Şehir girişlerinde başkentliği tanıtmalıyız. Bazı binaların cephelerini giydirmek, değişik ülkelerdeki görüntüleri insanların kafasına nakşettirmek lazım. Bu da ancak resim, sinema, şiir ve tiyatro ile olur. Eskişehir bunun için çok uygun bir yer ama bunu Türk Dünyasının kültür ögeleriyle zenginleştirip etkinliklerimizi yıl sonuna doğru artıracağız. Bütçe konusunu ikinci üçüncü planda düşünüyoruz. Önemli olan yapacağımız işlere karar vermek ve doğru çalışmak. Bizi yoracak şeylere de girmeyi düşünmüyoruz" diye konuştu.
Daha sonra katılımcı basın mensuplarının eleştiri, görüş ve önerilerini alan, zaman zaman değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, şu açıklamalarda da bulundu;
ZAMAN HENÜZ GEÇ DEĞİL
"Kentte herkesin bir sorumluluk hissetmesi lazım. Destek görmediyse ilgi görmediyse herkes eleştirmekte haklı. Biz bunu daha da zenginleştirmeye çalışıyoruz. Bu geçmişi tamamen silerek yok sayarak yapılacak bir çalışma değil. Yeterince etkinlik yapılabilir, bunun için zamanımız var. Bizim düşünmediğimiz şeyler var mutlaka. Katılımı artırmaya çalışacağız. Tabelalar yapılacak. Otobüs ve trenlerin giydirilmesi gündemde. Önerilerle ilgili fizibilite yapılabilirse en azından çerçevesini çizebileceğimiz, bütçesini hesaplayabileceğimiz hale dönüştürürsek karar vermek ve yol almak daha kolay olur diye düşünüyorum. İyimser bir şekilde biz yolumuza devam edelim. Yüksek amaç ve hedefler var önümüze koyulan. Eskişehir'in Türkiye'de tanıtımına öncelik verilmeli. Kültür sanat altyapısının geliştirilmesi sağlanmalı. Bu kapsamda bizim yapabileceğimiz çok şey var. Geçmişle ilgili yorum yapmak istemiyorum. Giden valimiz de gayret gösterdi. Bundan sonra yapabileceğimiz çok şey var. İnsanların olumlu ve pozitif düşünmesi gerek. İstanbul 2010'da TDKB oldu ama bu başkentlikte kaynaklar iyi kullanılmadı gibi eleştiriler oldu. Bu birazda yöntemle alakalı." - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?