Ahmet Kabaklı Ölümünün 14. Yılında Anıldı - Son Dakika
Yerel

Ahmet Kabaklı Ölümünün 14. Yılında Anıldı

Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı: "O, hep toparlayıcı Türk milliyetçiliğinden yana oldu.

08.02.2015 14:09

Gazeteci-yazar, Türk Edebiyatı Vakfı'nın kurucusu, "Şeyhülmuharririn" Ahmet Kabaklı, ölümünün 14. yılında Eyüp Piyer Loti Tepesi'ndeki mezarı başında anıldı.

Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından başlayan anma törenine, Kabaklı'nın yakınları ve sevenleri katıldı.

Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, amcası Ahmet Kabaklı'nın yaşarken şahsi menfaati için hiçbir zaman kalem oynatmadığını söyledi.

Kabaklı, amcasının Türkiye'den yana bazı endişeler de taşıdığını belirterek,  "O, hep toparlayıcı Türk milliyetçiliğinden yana oldu. Onun Türk milliyetçiliği diye tarif ettiği milliyetçiliğin içinde elbette şeref tacı olarak İslam vardı" diye konuştu.

Daha sonra Ahmet Kabaklı'nın mezarı başında dualar okundu.

Ahmet Kabaklı, 11 Şubat'ta Türk Edebiyatı Vakfı'nda gerçekleştirilecek Çarşamba Sohbeti'nde vakıf camiasından dostları, talebeleri, nesilden nesile okuyucuları ve sevenleri tarafından anılacak.

Ahmet Kabaklı hakkında

1300 yıllık Türk edebiyat tarihini tarafsız bir gözle ele alan beş ciltlik bir anıt eser ortaya koyan, "Temellerin Duruşması" gibi birçok kitap kaleme alan, on binlerce makale ve binlerce röportaja imza atan ve binlerce konuşma yapan Ahmet Kabaklı, 30 Mayıs 1924'te Elazığ Harput'ta dünyaya geldi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1948'de mezun oldu. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu ve Atatürk Eğitim Enstitüsünde hocalık yaptı. Bu dönemde Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda da edebiyat dersleri verdi.

Öğretmenlik yıllarında Ankara Hukuk Fakültesi'ni de bitirdi ve kısa bir süre avukatlık mesleğini yürüttü.

Tercüman gazetesinin açtığı bir yarışmayı kazanıp fıkra yazarı olarak basın dünyasına girdi. Daha sonra başka gazetelerde ve özellikle de Türkiye gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

1972'de Türk Edebiyatı dergisini ve 1978'de Türk Edebiyatı Vakfı'nı kurdu.

Ahmet Kabaklı, 8 Şubat 2001'de İstanbul'da vefat etti.

Eserleri: Türk Edebiyatı (beş cilt), Temellerin Duruşması 1, Temellerin Duruşması 2, Gazi ve Atatürkçüler, Kültür Emperyalizmi, Müslüman Türkiye, Mabet ve Millet, Mehmed Akif, Yunus Emre, Mevlana, Şairler Sultanı Necip Fazıl,  Şair-i Cihan Nedim, Şiir İncelemeleri, Millete Vurulan Canlı Pranga: Bürokrasi, Alperen, Devlet Felsefemiz, Çağlara Hükmedenler, Türkiye'yi Yoğuranlar, Sınırların Ötesi, İstanbul Güldestesi, Divan Edebiyatı, Aşık Edebiyatı, Tasavvuf, Tarikat, Edebiyat, İslamla Kaynaşmış Türk Edebiyatı, Nazım Hikmet, Fatih ve İstanbul, Nerede Ne Yazdı, Sanat ve Edebiyatımız, İrfan ve İnsan, Bu Dünyadan Kimler Geçti, Gönül Seheri, Ejderha Taşı (çocuk kitabı), Charles Dickens "Tuhaf Bir Serüven" (tercüme);,Ahmet Rasim "Şehir Mektupları" (sadeleştirme); Giritli Aziz Efendi "Muhayyelat" . - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ahmet Kabaklı Ölümünün 14. Yılında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement