AKYED'den Sivas Anma Etkinliği - Son Dakika
Yerel

AKYED'den Sivas Anma Etkinliği

AKYED\'den Sivas Anma Etkinliği

Akkapı Kültür Yardımlaşma Derneği Gençlik Komitesi, Sivas Anma Etkinliği düzenledi.

03.07.2014 11:13  Güncelleme: 11:27

Akkapı Kültür Yardımlaşma Derneği (AKYED) Gençlik Komitesi tarafından "Sivas Anma Etkinliği" düzenledi.

AKYED Gençlik Komitesi tarafından Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydının katledilmesi olayının 21. yıldönümü nedeniyle anma programı düzenledi.

Derneğin Gençlik Komitesi tarafından organize edilen "Sivas Anma Etkinliği"ne katılan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, dönemin hükümet temsilcilerinin, yaşanan katliamın ardından sarf ettiği sözlerini eleştirerek, toplumu ayrıştırıp kin ve nefret tohumu ektiklerini söyledi. Karalar, " Türkiye'nin en acı günü 2 Temmuz 1993'tür. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in temellerini Sivas'ta atmıştır. Sanki laik, demokratik Cumhuriyet'ten intikam alırcasına 33 aydınımız, tarihte ender görünür bir şekilde yakılmıştır. 33 çok değerli aydın, hunharca katledilmiştir. Oradaki nefret ve kinle, herkesin eşit vatandaş olduğu bir Cumhuriyetten intikam alınmıştır. Aydınlanma devri tamamlanacaktır. Hiç kimsenin aydınlanma devrimini tersine çevirmeye gücü yetmeyecektir. Bu olay sadece Türkiye'de değil, dünyada yüz karasıdır. O zamanının Başbakan'ı şöyle diyor; 'Aziz Nesin'in tahriki sonucu bu işler olmuştur. Şükür ki otelin etrafındakilere bir şey olmamıştır' İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu 'Olaylara bir heykel neden olmuştur' diyor. Pir Sultan Abdal'ı kastediyor. Bu ifadeler kin ifadeleridir, bu ifadeler ayrıştırma ifadeleridir. Siz, 33 aydınının yakılmasını lanetlemeniz gerekirken, olayı aklamaya çalışıyorsunuz. Bu tavırlar bile bizim ülkemizde yaşayan halkı birbirine düşman etmeye yetmemiştir, yetmeyecektir" şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda Madımak Oteli'nin müze olması isteğini dile getiren Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, bu isteklerinin CHP iktidarında kendilerine nasip olmasını diledi.

AKYED Başkanı Haşim Turaçtemur da Sivas'ta bir insanlık ayıbı yaşandığını belirterek, "Dönemin Sivas Valisi, Aziz Nesin'e kişiye özel davetiye göndererek etkinliğe davet etmiştir. Ondan sonra olanlar Alevilere, Alevi ozanlarına, Alevi şairlerine, bilim adamlarına oldu. Bu bir insanlık dramı, bir insanlık ayıbı. Biz Aleviler her zaman bir olacağız, birlik olacağız. Ancak şunu da söyleyeyim, hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz" ifadelerini kulandı.

Konuşmaların ardından Can Dündar'ın hazırladığı Sivas katliamı belgeseli izlendi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel AKYED'den Sivas Anma Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement