Alaca TOKİ Kura Heyecanı - Son Dakika
Yerel

Alaca TOKİ Kura Heyecanı

Alaca TOKİ Kura Heyecanı

Başbakanlık Toplu Konut idaresi tarafından Çorum'un Alaca ilçesinde yaptırılan 140 konutun hak sahiplerinin belirlenmesi için kura çekilişi yapıldı.

10.10.2013 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Toplu Konut idaresi tarafından Çorum'un Alaca ilçesinde yaptırılan 140 konutun hak sahiplerinin belirlenmesi için kura çekilişi yapıldı.

Alaca Belediyesi Kültür Merkezi'nde yapılan kura çekilişine AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Alaca Kaymakamı Ayhan Yazgan, Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, TOKİ Finansman Daire Başkan Vekili Süleyman Hilmi Ünal, İlçe Garnizon Komutan Fatih Demirdirek, Alacahöyük Belediye Başkanı Rıza Bek, Çopraşık Belediye Başkanı Seyfettin Arslan, AK Parti İlçe Başkanı Ümit Tokgöz, CHP İlçe Başkanı İsmail Çimen, ve vatandaşlar katıldı.

Programda bir konuşma yapan AK Parti Çorum milletvekili Salim Uslu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Birlik ve beraberlik mesajları veren milletvekili Salim Uslu, Türkiye'yi eski günlere götürmek isteyenlere fırsat verilmemesini istedi.

Alaca'da kendilerinin bir evi bulunduğunu dile getiren AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, "28 Şubat sürecinde yaktılar. Kundaklandı. Şimdi 28 Şubatçıların hepsi sorgulanıyor. Hepsi yargılanıyorlar. Balyozcular mahkum oldular. O gün evi kundaklanan birisi olarak bugün başı dik huzurunuzda ve millete hesap vermeye devam ediyoruz" dedi.

Bu ülke insanlarının g dönemlerde çocuğunun isminden dolayı, veya eşinin yada kızlarının başörtüsünden dolayı mağduriyet yaşadığını hatırlatan Uslu, artık başörtüsünün toplumda sorun olmaktan çıktığını, başörtülünün kamuda çalışabilir hale geldiğini söyledi. Uslu, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlığının ortada olduğunu belirtti.

Uslu, artık Türkiye'de simgeler ve sembolleri vuruşturulmasından, insanların kılık kıyafeti ile uğraşılmasından, insanların her gün "Türkiye bölünecek mi? Acaba. Şeriat mı? Gelecek acaba" diye niyet okumaktan, korkulardan kurtulacağını belirtti.

Bundan sonra hizmetlerin artarak devam edeceğinin altını çizen Uslu, "Bunun için ideolojik tartışmaları çekişmeleri bir kenara bırakacağız. ve diyeceğiz ki Mustafa Kemal Atatürk'te bizimdir, Fatih Sultan Mehmet'te bizimdir. Camide bizimdir, Cemevi'de bizimdir. Çünkü insanı insan olarak seviyoruz. İnsanı yaratandan ötürü seviyoruz. Böyle bir anlayıştan geliyoruz. İdeolojik tartışmalarla Türkiye'ye eski günlere döndürmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmeyeceğiz. Gezi olaylarında gördük. Çorum halkı o olaylara itibar etmedi. Rahmetli babam 68 gün cezaevinde yattı. Öyle olmuş böyle olmuş. Bugün Alacahöyük belediye başkanımızda burada. En büyük hizmetleri Alacahöyük beldemize yaptık. Çünkü hepsi bizim memleketimiz. Bizim insanımız. Ayrım yapmak. Kılığından, kıyafetinden meşrebinden dolayı ayrım yapmak en büyük bölücülüktür. Bir olmaya, diri olmaya, aklımızı vicdanımızı öne çıkarmaya hizmet üretmeye mecburuz. Onun dışında herhangi bir grubun, örgütün bizi birbirimize kırdırmak istemesi itibar edilebilir bir durum değildir" şeklinde konuştu.

Alaca için yapılan çalışmaların yeterli olmadığını bunun devamı geleceğini dile getiren Uslu, Alaca halkının konut ihtiyacını karşılayacak ikinci etap TOKİ Konutları için de birinci etabın tamamlanmasının ardından başvuruların alınacağını belirtti.

Alaca'nın bir taraftan belediye, bir taraftan TOKİ'nin, bir taraftan da kamu yatırımları ile mamur bir şehir haline geleceğini anlatan Uslu, "Alaca insanı bunu hak ediyor. 140 konut tamamlandı. Hak sahipleri evlerine kavuşacak. Yoğun talepler var. Bunları almaya devam ediyoruz. İkinci etap içinde başvurular alacağız. Çok güzel meskenler. Mimari özellik bakımından kullanım kolaylığı ve konforu bakımından yüz akı. Şuan TOKİ ülke genelinde 610 bin konut yaptı. 400 binin üzerinde konut teslim etti. TOKİ şehircilik anlayışına, mimaride, kent estetiğinde yeni bir sayfa açtı. Konforu ucuza sunuyor. TOKİ konutlarımızın ihalesi geçtiğimiz yıl yapıldı. Çok kısa zamanda bitirildi. Müteahhit firma başarılı bir performans sergiledi" şeklinde konuşmasını sürdü.

Hastane inşaatı konusunda bir talihsizlik yaşandığını, mevzuat ve bürokratik işlemlerden yakalarını kurtaramadıklarını kaydeden Uslu, 31 Aralık 2013 sonu itibariyle hastane inşaatının tamamlanacağını bildirdi. Çevre yolunun bağlantılarının tamamlanmasıyla birlikte Alaca'yı daha rahat ulaşılabilir bir kent konumuna kavuşturacağını dile getiren Uslu, bununda ilçe adına bir çok avantajı beraberinde getireceğine işaret etti.

Koçhisar barajının çevresi ağaçlandırılması için proje hazırlandığını dile getiren Uslu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Baharla birlikte çalışmalar başlayacak. Ağaçlandırma ve iskele yapılacak. Vatandaşlarımız burada dilediği gibi pikniğini yapacak. 118 bin 358 dekar arazi sulanacak. 150 milyona mal olacak. Bununla ilgilide inşallah yıl sonunda yapım işine başlanmış olacak. Meslek Yüksek Okulu geçen yıl öğrenci aldı. 3 bölümümüz var. Bu dönem birde aşçılık bölümü ekledik. Okul inşaatımız başladı. Gelecek yıl okulumuz yeni binasında 4 bölüm halinde daha azla öğrenci alacak. Yeni bölümler için çalışacağız. Buraya gelecek memurlar öğretim üyeleri ve öğrenciler açısından bizimde görevlerimiz var. Öğrencileri sevgiyle kucaklayacağız. Fırsatçılık yapmayacağız.

Doğalgaz konusunda Enerji Bakanlığı elektrik abonesinin yüzde 60'ı şartını getirdi. Bu bizim açımızdan yüksek bir rakamdı. Buna ilçenin erişme şansı yoktu. İkinci bir düzenleme yapılarak mesken abone sayısının yüzde 60'ı olarak değiştirildi. Osmancık ve İskilip'i de dahil ederek doğalgaz konusuna çalışmalar başladık. Doğalgazın siyasi bir mesele değil, siyaset üstü mesele dedik.. Alaca Belediyemiz yaptığı çalışmalarla Türkiye'de doğalgaz talebinde bulunan yüzde 60 kriterini tamamlamış olan ilk belediye oldu. 29 Ekimde müracaatlar sona eriyor. Alaca ilk kazma vurulacak ilçelerden bir tanesi olacak. Geçmişte verilen sözleri yerinde bırakmak hukuki gerekçeleri yok diye es geçmek bizim tarzımız ve tercihimiz olamaz. Ben veya benden başkası kim söz verdiyse yerine getirmek boynumuzun borcu dedik. Alaca'da AK Parti iktidarında benden önce yapılmış işler, benim dönemimde devam eden, yapılmış işler ve başlanan işlerin toplamı 630 milyon 818 bin TL'dir. Bunun içinde doğalgaz yatırımı yok. Daha kazmayı vurmadık. Bunun içerisinde yüksekokulu yatırımı yok. Özel İdare yatırımları yok. Belediye yatırımları yok. Merkezi desteklemeler yok. Bunun içerisinde özel çabalarla yapılan hizmetler var. Bunlarla birlikte sorun çözülmüyor. Sorun bitmiyor hayat devam ettikçe sorun devam ediyor"

Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, ne aldanan ne aldatan olacaklarını belirterek, "Alaca için hazırladığımız ve halkımızla paylaştığımız tüm projelerimizi bir bir gerçekleştiriyoruz. Sözümüzde duruyor ve dediğimizi yapıyoruz" dedi.

Alaca için hep birlikte başarılan her bir yatırım ve hizmetin herkes için bir gerçeği ifade ettiğini dile getiren Eyvaz, Alaca'nın istedikten sonra her zorluğu aşıp, her türlü yatırımı gerçekleştirebileceğini bugün ispatladığını belirtti.

Gerçekleştirmeyi düşündükleri, yapacaklarını söyledikleri her proje için olmadık şeyler söylendiğini kaydeden Eyvaz, alınlarının akıyla TOKİ projesinin gerçekleştirilmiş olmasının onur ve gururunu yaşadıklarını belirtti.

Doğalgaz abone kampanyasını belediyenin katkılarıyla tamamladıklarını dile getiren Eyvaz, "Kredi kullanmak suretiyle 4 bin 604 abone bedelini halk bankasına yatırdık. Hafta başında valilikten yazımızı alarak Salı günü de sabah BOTAŞ'a teslim ettik. Yazıyı BOTAŞ'a teslim ettikten milletvekilimiz Salim Uslu ile görüştüm. Sayın milletvekili bakan yardımcımızı arayarak şunları söyledi: "Türkiye'de doğalgaz kampanyasını başlatan ilk ilçe Alaca'dır. Dolayısıyla doğalgaz işlemleriyle ilgili yapılacak ilk çalışmalarda Alaca'ya öncelik verilmesini istiyoruz" diye kendisine ifade etti. Doğalgaz ile ilgili bize vermiş olduğu bu destekten ötürü sayın milletvekilimize ayrıca teşekkür etmek istiyorum. TOKİ konutlarımızın halkımıza hayırlı olmasını diliyorum. Hak sahiplerinin bu evlerde aile ve çocuklarıyla mutluluk ve saadet içinde yaşamasını temenni ediyorum. TOKİ konutlarının ilçeye kazandırılmasında vesile olan başta başbakanımıza, TOKİ başkanımız nezninde tüm çalışanlarına, kaymakamımıza, ilçe başkanımıza ve teşkilatına, TBMM İdari Amirimiz Salim Uslu'ya TOKİ için verdiği gayretlerinin yanı sıra Alaca Meslek Yüksekokulu, içme suyu arıtma tesisi, isale hatları, Anadolu Öğretmen Lisesi, Koçhisar Barajı ve kanalları, belediyemizin yaptığı tüm işler için teşekkür ediyorum. Alaca halkı adına şükranlarımı sunuyorum" dedi.

TOKİ Finansal Daire Başkanvekili Süleyman Hilmi Ünal, TOKİ'nin Çorum'da bugüne kadar 245 milyon TL'lik yatırım yaptığını açıkladı.

TOKİ'nin 58., 59., 60. ve 61'ci hükümetler döneminde planlı kentleşme kapsamında 81 ve 800 ilçede 610 bin konutun projesini tamamladığını dile getiren Ünal, üretilen 510 bin sosyal konuttan 490 bin adetinin teslim işlemlerinin tamamlandığını bildirdi.

Sosyal donatı uygulamalar kapsamında ise okullar, üniversiteler, yurt binaları, sağlık ocakları, hastaneler ticaret merkezleri ve kamu hizmet binalarının yapımları tamamlandığını dile getiren Ünal, yerel yönetimlerle de müşterek olan başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 270 bin gecekondunun projelendirildiğini ayrıca doğrudan ve dolaylı olarak 900 bin kişilik istihdam sağladıklarına dikkat çekti.

Ünal, TOKİ tarafından yapımına karar verilen 341 karakoldan 281'inin inşaatlarına başlandığını, 54 adet karakolunda yapımı için ihale sürecinin başladığını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda 2023 hedefleri kapsamında ikinci 500 bin konut üretimine yönelik önceliklerinin belediyelerle işbirliği halinde kentsel dönüşüm ve gecekondu dönüşüm çalışmalarında alt gelir, okta gelir ve yoksullara yönelik ortak üretilen konutlarla, ağaçlandırma ve diğer sosyal konutların artırılmasına ve alt yapılı arsa tüketimine ağırlık verileceğini anlatan Ünal, "TOKİ ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde 100 bin sosyal konut yapılması hedeflenmektedir. Bu çerçevede 30 bin konut uygulama aşamasında olup 23 bin konutun kuraları çekilmiş 20 bin konut teslim edilmiştir" dedi.

Toplu Konut İdaresi'nin Çorum'da bir çok yatırımı hayata geçirdiğine dikkat çeken Ünal, "Toplam 19 şantiyede 3 bin 488 konut, 2 ilköğretim, lise, 4 cami, 4 spor salonu, 3 ticaret merkezi, 2 kütüphane, 2 sağlık ocağı, sosyal tesis, engelsiz yaşam merkezi, 2 sevgi evi, 2 SGK binası ve 2 hastane uygulamaları yer almaktadır. Projele ihale çalışmaları devam eden 650 konut ile birlikte Çorum'da toplam 4 bin 138 konut sayısına ulaşılacaktır. Başlatılan uygulamaların toplam yatırım bedeli yaklaşık 245 milyon TL'dir.

Alaca'da 140 konut için 99 başvuru alındı. Burada tüm başvuru sahiplerinin konutlarını belirleyeceğiz. Stokta olan konutlar için yeni başvurular var. Kimse endişelenmesin. Tekrar konut kurası çekilecek. Aynı zamanda Alaca Belediye Başkanlığının ikinci etap projesinin talepleri de idare tarafından değerlendiriliyor. En kısa zamanda inşallah ikinci etabın temelini atarız" ifadelerini kullandı.

Alaca Kaymakamı Ayhan Yazgan ise, kendisinin evinin bulunmadığını ancak ev sahibi olacak insanların mutluluğuna ortak olduğu için büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından gerçekleştirilen kura ile çekişile katılan 99 hak sahibinin konutları belirlendi. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Alaca TOKİ Kura Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement