Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Üzüm, "Hz. Hızır karaları, Hz. İlyas da denizleri temsil eder. Allah karalara Hızır aleyhisselam eliyle denizdekilere de İlyas aleyhisselam eliyle rahmetini ihsan eder. Bir anlamda kış Hz. İlyas'ı yaz da Hz. Hızır'ı sembolize eder" dedi.
Üzüm, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tarih ve Kültür Topluluğunca Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen "Anadolu'da Hıdırellez Geleneği" konulu panelde, hıdırellez ile Hz. Hızır ve Hz. İlyas peygambere atıf yapıldığını, bunların buluşmasıyla da hıdırellez olarak bilinen günün kutlanmaya devam ettiğini söyledi.
Hz. İlyas'ın İsrailoğullarına gönderilen bir peygamber olduğunu ifade eden Üzüm, Hızır ve İlyas'ın Musa peygamber zamanında buluştuğunu kaydetti.
Hz. Hızır ve Hz. İlyas peygamberlerin 3 bin 300 yıl önce buluştuğunu dile getiren Üzüm, şunları kaydetti:
"Hz. Hızır karaları, Hz. İlyas da denizleri temsil eder. Allah karalara Hızır aleyhisselam eliyle denizdekilere de İlyas aleyhisselam eliyle rahmetini ihsan eder. Bir anlamda kış Hz. İlyas'ı yaz da Hz. Hızır'ı sembolize eder. Hızır günleri de Allah'ındır, kasım günleri de Allah'ındır. Karalar da Allah'ındır, denizler de Allah'ındır ve herkes Allah'ın mahlukudur. Allah rahmetini Hızır'la İlyas'la bulutla yağmurla önümüze getirir. Biz aslında bunları düşünmeliyiz."
Üzüm, Hızır ve İlyas'ın iyiliğin, güzelliğin, hayrın ve bereketin sembolü olduğunu belirterek, o sembollerin de Allah'ın inayetini, şefatini ve merhametini gösterdiğini vurguladı.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yaman ise herkesin birbirinin kutsallarına ve hassasiyetlerine saygı duyduğu takdirde bir sorunun kalmayacağını söyledi.
Yaman, Suriye'de ve Irak'ta olanları üzüntüyle takip ettiklerini, bütün bu olan bitenden ders çıkararak, geleceği barış ve huzur içerisinde kurmanın yollarını aramak zorunda olunduğunu kaydetti.
KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Gündoğdu'nun moderatörlüğündeki panelde, KSÜ öğretim üyelerinden Selahattin Doğuş da hıdırelleze ilişkin görüşlerini aktardı.
Adıyaman Üryan Hızır Ocağı'ndan dede Ali Büyükşahin tarafından hızır semahının yapıldığı etkinlikte, Saçaklızade Vakfı tarafından da hıdırellez pilavı ikram edildi.
Etkinliğe, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Mehmet Karaaslan, İl Müftüsü Muhammet Gevher, Saçaklızade Vakfı Başkanı Ali Demirdöven, CHP İl Başkanı Esat Şengül, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. - Kahramanmaraş
Son Dakika › Yerel › Anadolu'da Hıdırellez Geleneği' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?