Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Gençlik Aktüalite ve Sosyal Yardımlaşma Topluluğu'nun düzenlediği Çanakkale programına katılan Şair-Yazar ve Televizyon Programcısı Serdar Tuncer, şiirlerle Çanakkale ruhunu anlattı.
ASÜ Konferans Salonu'ndaki programın açılış konuşmasını yapan Topluluk Başkanı Sabri Mutlu, 18 Mart 1915 yılında yapılan Çanakkale Savaşı'nın, normalde iki saat içerisinde fethedileceği düşünülen bir ülkenin direnişini ve yüreklerdeki vatan sevgisini gösteren bir zafer olduğunu belirtti. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar da, Çanakkale Zaferi'nin çok önemli bir zafer olduğunun altını çizdi. Genç nesillerin yakın tarihi çok iyi bilmesi gerektiğini vurgulayan Rektör Acar, "Çanakkale'nin eşiğine bu ülke nasıl geldi? Birinci Dünya Savaşı'nda taraflar kimlerdi? Osmanlı İmparatorluğu neden, kimin safında savaşmak üzere ve kimler tarafından bu savaşa sokuldu?" sorularına gençlerin, en iyi şekilde cevap araması gerektiğini söyledi. Çanakkale'nin 18 Mart 1915 tarihinde geçilmediğini, geçilemediğini, ancak 3 yıl sonra, 25 Mayıs 1918'de, İstanbul'u işgal eden gemilerin Çanakkale Boğazı'ndan geçtiğini anımsatan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, "Mustafa Kemal, Samsun'a gitmek üzere İngiliz Karargahı'nın izniyle İstanbul'dan ayrılabilmişti. Biz, Birinci Dünya Savaşı'na girdik ve bir imparatorluğu kaybettik. İmparatorluk bakiyesi bir coğrafyanın üzerinde, 25'ten fazla ulus devletin kurulduğu bir yerde, son bir feryad-ı figanla, Mustafa Kemal'in öncülüğünde, o günün kahramanlarının destanlaştırarak verdikleri mücadelenin sonucunda Kurtuluş Savaşı'nı kazandık, Cumhuriyet'i kurduk ve 20'nci yüzyıl boyunca biz hala bıraktığımız yere dönebilme mücadelesi veriyoruz" dedi.
Rektör Acar'ın konuşmasının ardından kısa bir türkü dinletisi gerçekleştirildi ve Serdar Tuncer sahneye çıktı. Çanakkale'nin önemli olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Tuncer, "Şehirlerin kurtuluşu için ülkemizde programlar yapılır. Örneğin; Maraş'ı, Antep'i düşmana vermedik diye her yıldönümünde bir kutlama programı yapılır. Merhum Necip Fazıl 'Zaten bizim olanı vermedik diye, yüz sene sonra hala bayram etmenin alemi ne?' diyor. Bizimdi zaten, vermedik, bunun bayramı olur mu? Üzüleceksek Balkanlar'a üzülelim, Kırım'a, Bosna'ya üzülelim, bütün bir Ortadoğu coğrafyasına üzülelim, bizimken elden kaçıp giden ve hala düşman çizmeleri altında inleyen yerlere üzülelim" dedi. Bu bakış açısının doğru olduğunu ancak Çanakkale'nin hariç tutulması gerektiğini söyleyen Serdar Tuncer, "Çünkü Çanakkale'de başka bir şey var, orada her sene hatırlatılması, yad edilmesi gereken ayrı bir ruh var" şeklinde konuştu.
Serdar Tuncer, okuduğu şiirler ve anlattığı hikayelerle dinleyenlerden alkış aldı. - AKSARAY
Son Dakika › Yerel › Asü'de Çanakkale Şiirlerle Anlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?