Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiye'de obezitenin son 10 ile 15 yıldır hızla artmasının fast food tüketme alışkanlığı ve aynı oranda da teknolojiye bağımlı olunmasından kaynaklandığı bildirildi.
Hamzaoğlu, Avrupa Obezite Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, obezitenin günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirtti.
Obezitenin genel olarak bedenin yağ kütlesinin, yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olduğuna işaret eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
"Son yıllarda araştırmalar, vücutta yağın toplandığı bölgenin toplam yağdan daha önemli olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Özellikle karın bölgesi yağlanma obeziteye bağlı gelişen hastalık riskini arttırmaktadır. Bu nedenle bel çevresinin kalça çevresine oranının kadınlarda 0,85 erkeklerde ise 1,0 den fazla olmaması hedeflenmektedir. Yağın karın bölgesinde ve iç organlarda toplanması diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalıklarına yol açabilmektedir."
Hamzaoğlu, teknolojinin ve sanayinin gelişmesinin beraberinde sağlıksız beslenmeyi ve hareketsiz yaşamı da getirdiğini vurgulayarak, "Ülkemizde obezitenin son 10 ile 15 yıldır hızla artması fast food tüketme alışkanlığı ve aynı oranda teknolojiye bağımlı olmamızdan kaynaklanmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından 2011'de yapılan 'Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması'na göre ise Türkiye genelinde kadınların yüzde 87'si, erkeklerin ise yüzde 77'sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı belirlenmiştir. Bu durum hareketsiz yaşam tarzının ülkemiz için ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.
Çocukluk obezitesiyle ilgili de ilk ortamın aile ortamı olduğunu anlatan Hamzaoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Ailenin obez olma durumu, sosyo–ekonomik durumu, ailenin eğitim seviyesi ve aile tipi çocukluk obezitesi ile ilişkili bulunmuştur. Küçük çocuklarda düzenli yeme alışkanlığı aileler ve bakıcılar tarafından üstlenildiği için bu kişiler önemli bir rol oynarlar. Ailenin yeme tercihleri, evdeki yemek çeşitleri, yeme şekli obezitenin oluşup oluşmamasında etkili bir role sahip çevre etkenlerindendir. Çocuklarımızı mümkün olduğu kadar doğal besinlerle beslemeye, hazır ve katkılı gıdalardan uzak tutmaya, aşırı şekerli ve aşırı tuzlu besinlerden kaçınmaya özen göstermeliyiz. Unutmayın çocukluk döneminde edinilen yeme davranışları hayat boyu onlarda alışkanlık haline gelecektir. Hareket eden, sağlıklı beslenen bir nesil yetiştirmek geleceğimizin de teminatı olacaktır."
Son Dakika › Yerel › Avrupa Obezite Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?