Bakan Ergün, Kahramanmaraş'ta - Son Dakika
Yerel

Bakan Ergün, Kahramanmaraş'ta

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kahramanmaraş'ta önemli açıklamalarda bulundu.

12.02.2013 18:25  Güncelleme: 18:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Dünyaya sattığımız ürünlerin kilosunu toplasak aldığımızdan ağır gelir. Neymiş o halde bizimki katma değer cari açığı, ileri teknoloji cari açığı" dedi.

Bakan Nihat Ergün, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) düzenlenen "Kahramanmaraş Ekonomisi, Sanayi ve Ticaret Altyapısının Geliştirilmesine Yönelik Projeler" konulu toplantıda, gelişen Türkiye ile birlikte şehirlerin de geliştiğini, firmaların da daha fazla üreterek daha fazla kazandığını belirtti.

Türkiye'nin 2023 hedefi için bilim ve teknolojiye odaklanması gerektiğine işaret eden Ergün, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin 2 trilyon dolarlık üretim ve 500 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Türkiye olarak bunu yapmamız lazım. Geleceğe baktığımızda bizim ucuz iş gücüyle, ucuz ham maddeyle ucuz enerjiyle bir yere varmamız mümkün mü- Bizde ucuz iş gücü yok. Dünyada bizden daha ucuz iş gücüne sahip ülkeler var. Ucuz iş gücü konusunda yarışabilir miyiz- Yarışamayız. O zaman bizim zenginliğimiz nerede- Nasıl zengin olacağız- Ucuz emek yok, ucuz enerji yok, ucuz ham madde yok. Peki nasıl zengin olacağız- Ama olanlar var. Bütün bunlar Japonya'da da yok. Bir ada ülkesi nasıl zengin oldu- Bizim zenginliğimiz yerin altında değil, yerin üstündedir. İnsanımızın aklını ve kabiliyetini ortaya çıkarmamız lazım. Bizim zenginliğimiz burada başka bir yerde aramaya gerek yok."

-"Sanayi ülkesi olma mecburiyetimiz var-"

"Toplumun gerçek kabiliyetini ortaya çıkartacak sanayi ülkesi olma mecburiyetimiz var" diyen Ergün, Türkiye'nin deniz, kum, güneş ve havayı da satarak zengin olamayacağını, Türkiye'nin üretmekten başka seçeneğinin bulunmadığını vurguladı.

Sanayiden vazgeçen ülkelerin sıkıntı içinde olduğunu anlatan Ergün, şöyle konuştu:

"Yunanistan örneğini vermek istiyorum. Şimdi Yunanistan, Avrupa Birliği

(AB) kaynaklarından geçinmeye, hibelerle geçinmeye devam ediyor. 'Adalar var onu satarız, havayı ve güneşi satarız' dediler. Bu da üretme kabiliyetinin kaybolmasına yol açtı. Onun için Türkiye'nin üretmesi lazım. AB Yunanistan'a 300 milyar Avro gönderdi. Bizim 300 milyar Avromuz olsa biz ihya oluruz. Müthiş bir para. Yunanistan'da dipsiz bir kuyuya atıldı ve kayboldu gitti."

Ergün, Türkiye'nin son 10 yılındaki ekonomik göstergelerine bakıldığında çok parlak bir tablonun görüleceğini aktardı.

-IMF'nın 5 milyar dolarlık borç talebi-

Türkiye'nin IMF'e olan borcunun mayıs ayında biteceğini vurgulayan Ergün, Türkiye'nin bütçe performansının, kamu borçlarının ve bankacılık sektörünün sağlam temeller üzerine konulduğunu örneklerle anlattı.

Merkez Bankası rezervlerinin 10 yılda 27,5 milyar dolardan 125 milyar dolara çıktığını dile getiren Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"IMF, 'Türkiye büyük ortak diyor' ve 5 milyar dolar borç istiyor. Bunlar ölçülebilir, tartılabilir şeyler ve bize geldiğimiz yeri son derece gösteren hadiseler. Sadece IMF konusunda yaşanmış olan bu gelişme bile bize bütün gerçeği bütün çıplaklığıyla ortaya koymaktadır. Yaşanan bu olumlu gelişmelere karşın hiçbir zaman dikkati elden bırakmamak gerekiyor."

Türk sanayicisini yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünler üreten bir sanayici haline getirmek istediklerini ifade eden Ergün, geleceğin de "akılda saklı" kaldığını vurguladı.

-"İleri teknoloji ve inovasyon şart"-

Alın terini çok önemsediklerini, emeğin çok kutsal olduğunu anlatan Ergün,

"Ama alın teri ve emek bizi zengin etmek için yetmez. Bize 'akıl teri' lazım. Her işte yenilik yapmak zorunluk ve ileri teknoloji ve inovasyon artık şart" dedi.

AK Parti iktidarı dönemindeki ekonomik politikaların Türkiye'yi orta gelir düzeyine taşıdığını ama bunun yeterli olmadığını belirten Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Orta gelir düzeyinde patinaj yapamayız. Yüksek gelir düzeyine çıkmalıyız. 2 trilyon dolar üretim 25 bin dolar milli hasıla demek. Şimdi bizde cari açık var. Nedir bu cari açık- Kilogram cari açığı mı- Dünyaya sattığımız ürünlerin kilosunu toplasak aldığımızdan ağır gelir. Neymiş o halde bizimki katma değer cari açığı, ileri teknoloji cari açığı. Mallarımız yeterince değerli değil. Almanya'nın kilogram başına ihracatı 6-7 dolar, bizimki 1,5 dolar. Almanya dünyaya bizimkinden 4 kat değerli mallar satıyor. Onun için bizden daha çok kazanıyor. Çünkü onun sattıklarının içinde bilgi, teknoloji inovasyon daha fazla. Para da orada. Onlarda da enerji yok mesela. Nerede buluyorlar, burada buluyorlar. Bizde de o potansiyel var, onu yakalamak zorundayız."

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük de, kentteki ekonomik potansiyel ve üretimle ilgili bilgi verdi. Programın sonunda Karaküçük Bakan Ergün'e "İstiklal Madalyası" tablosu hediye etti.

Toplantıya, Vali Şükrü Kocatepe, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Türkiye Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti milletvekilleri Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, Sıtkı Güvenç, CHP Milletvekili Durdu Özbolat, MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, iş adamları ve diğer ilgililer katıldı.

Muhabir: İsmail Hakkı Demir - Ersoy Sevinç/ Ahmet Caner Baysal

Yayıncı: Sevil Çelik - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bakan Ergün, Kahramanmaraş'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement