Besaş'ta Bilimsel Üretim Dönemi - Son Dakika
Yerel

Besaş'ta Bilimsel Üretim Dönemi

Besaş\'ta Bilimsel Üretim Dönemi

Büyükşehir Belediyesi’nin, Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle kurduğu BESAŞ Ar-Ge merkezi hizmete açıldı.

11.03.2014 14:31

Büyükşehir Belediyesi'nin, Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle kurduğu BESAŞ Ar-Ge merkezi hizmete açıldı. Ar-Ge Merkezi şimdiden Uludağ Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı ve Flour Fortification Initiative örgütü ile koordineli olarak yürütülen ve bazı hastalıkların azaltılması veya ortadan kaldırılmasını hedefleyen, özel formülasyonlara sahip ekmeklerin üretilmesi yönündeki bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapmaya başladı.

Bursa'da 1978-1979 yıllarından yaşanan fırıncı grevinin ardından kente başka şehirlerden ekmek getirilmesinin önüne geçmek ve sektörde dengeleyici unsur olması amacıyla dönemin Belediye Başkanı Mustafa Eroğlu tarafından inşasına başlanan ve 1982 yılında da Belediye Başkanı Ekrem Barışık tarafından hizmete açılan BESAŞ, 30 yılı aşkın deneyimini şimdi de sadece Bursa ve Türkiye değil, tüm insanlık yararına kullanacağı önemli bir tesisi Bursa'ya kazandırdı. Büyükşehir Belediyesi'nin Uludağ Üniversitesi işbirliği ile Görükle kampüsüne yaklaşık 3 milyon TL'lik yatırımla kurduğu BESAŞ Unlu Mamuller Araştırma ve Üretim Merkezi, öğrencilerin uygulama yapabileceği bir merkez olmanın ötesinde, aynı zamanda bazı hastalıkların azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması amacıyla özel formüllü ekmek üretimlerine yönelik bilimsel çalışmalara da ev sahipliği yapacak. Halk sağlığına yönelik çalışmalarla büyük önem taşıyan tesis, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ile akademisyen ve üniversiteli gençlerin katıldığı törenle hizmete açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada bu dönem belediye şirketlerinin önemli görevler üstlendiklerini, raylı sistem yatırımlarından gemi uçak işletimine, sosyal tesislerden spor tesisi yapımına kadar her alanda belediye şirketlerinin öne çıktığı söyledi. Bursa'nın en büyük Türkiye'nin ise 3'üncü büyük ekmek fabrikası olan BESAŞ'ın da günlük 250 bin, yıllık 80 milyon ekmek üretimiyle Bursa'nın ekmek ihtiyacının yüzde 20'sini karşıladığını hatırlatan Başkan Altepe, BESAŞ'ın da kente spor tesisleri kazandırmasının yanında Keles Süt Fabrikası ile kırsal kalkınmaya önemli bir destek sağladığını kaydetti. Türkiye'nin en başarılı belediye şirketlerinden biri olan BESAŞ'ın yaklaşık 3 milyon TL'lik yatırımla kurduğu Ar-Ge merkezinin de hem yeni ürün çeşitleri hem de halk sağlığı açısından atılmış önemli bir adım olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, tesisin saatte 7500 adet üretim kapasitesi olduğunu kaydetti.

Başkan Altepe, Ar-Ge merkezinde analiz laboratuvarı, rol ekmek lamine hattı, döner fırın, matador fırın, dinlendirme odası üniteleri, chiller grubu, soğuk hava deposu, ekmek üretim makinası (könig), mobil mikser kazanı, elektrikli katlı fırın, mobil mikser, fermantasyon odası, tartı silosu gibi günümüzün en gelişmiş makine ve teçhizatı bulunduğunu vurguladı. Projenin halk sağlığı açısından önemine vurgu yapan Başkan Altepe, "Ar-Ge tesisi ile üniversitenin akademik bilgi ve deneyimini sanayi kuruluşlarındaki deneyim ile harmanlayarak araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılmasına imkan sağlamayı amaçladık. Bu tesiste, Uludağ Üniversitesi akademik personel ve öğrencileri, ekmek ve unlu mamuller üzerine araştırmalar, deneyler ve denemeler yapma imkanı bulacak. Laboratuvar imkanları sayesinde öğrencilere kendi branşlarında staj imkanı sağlanacak. Akademik kurul ile birlikte bilimsel çalışmalar yürütülecek" diye konuştu.

BESAŞ Ar-Ge Merkezi'nin şimdiden insan sağlığı açısından önemli bilimsel çalışmalara ev sahipliği yaptığını ifade eden Başkan Altepe, "Uludağ Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı ve Flour Fortification Initiative örgütü ile bazı hastalık ve rahatsızlıkların azaltılması veya ortadan kaldırılmasını amaçlayan, özel formülasyonlara sahip ekmeklerin üretilmesi için bilimsel çalışmalar başladı.  Ayrıca çölyak, hemofoli, talasemi, şeker hastaları, hamile bayanlar, gelişmekte olan çocuklar ve yaşlılar için özel ekmek çeşitlerinin üretimi konusunda da burada önemli çalışmalar yapılacak. Bunların yanında, geleneksel Türk ekmeklerini günümüz teknolojisi ve uzmanların çalışmalarıyla tekrardan tüketicilerin beğenisine sunmak istiyoruz. Ayrıca burada üretilen tüm ürünler ekonomik fiyatlarla kampüs içindeki farklı noktalarda öğrencilerin tüketimine sunulacak. Ar-Ge merkezimiz üniversitemize, Bursa'mıza ve ülkemize hayırlı olsun" diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek de Büyükşehir Belediyesi'nin de destekleriyle üniversitenin hem fiziki hem de akademik anlamda gün geçtikçe değer kazandığını söyledi. Hizmete açılan BESAŞ Ar-Ge merkezinin de üniversite açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Prof.Dr. Dilek, "Burada Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz, uygulamalı eğitim alabilecek. Akademik kadromuz unlu mamul üretimine yönelik bilimsel çalışmalar yapabilecek. Aynı zamanda yeni geliştirilen ürünlerle halk sağlığına önemli bir katkı sağlanacak. Ayrıca burada üretilip, satışa sunulan ürünlerden üniversitemiz gelir elde edecek. Bu tesisle 1 taşla 10 kuş vuruldu diyebiliriz. Bu tesisleri kampüsümüze kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesine kesen Başkan Altepe ve protokol üyeleri, daha sonra tesisleri gezdi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Besaş'ta Bilimsel Üretim Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement