Boğulma Sayılarında Yaşanan Artış - Son Dakika
Yerel

Boğulma Sayılarında Yaşanan Artış

DÜ BİYOM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yağlıoğlu: "Dünyadaki ülkelerin aldığı önlemler incelenmeli ve sahillerimize bu önlemlerin adaptasyonuna yönelik çalışmalar yapılmalıdır" "Plajlarımızın risk durumları incelenerek derecelendirilmesi, cankurtaran noktalarının gerekli istihdamlar sağlanması suretiyle faal durumda tutulmaları gerekmektedir"

29.08.2013 16:26

Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, son günlerde boğulma olaylarında yaşanan artışa ilişkin, "Dünyadaki ülkelerin aldığı önlemler incelenmeli ve sahillerimize bu önlemlerin adaptasyonuna yönelik çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

Yağlıoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen halkın bu konuda yeterli bilince sahip olmadığını belirterek, gidilen sahilin deniz koşullarını bilmemenin ve ilk yardım tedbirlerinin yetersiz oluşunun boğulma sayılarını arttırdığına işaret etti.

Özellikle Düzce'de boğulma olaylarının sık yaşandığı sahillerin yüzme bilmeyen veya yetersiz yüzme becerisine sahip kişiler tarafından tercih edilmesinin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Yağlıoğlu, "Boğulma vakalarının sık yaşandığı sahillerin zemin yapısının kumluk olması ve literatürde rip dalgası, 'çeken dalga' diye tabir edilen oluşumun bu bölgede denize giren kişilerin ani meydana gelen dalga ve kum hareketleri sonucunda açığa sürüklenmeleri bu boğulma vakalarının önemli çoğunluğunu oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.

"Çocuklarınıza mutlaka yüzme öğretin"

Yağlıoğlu, küçük yaşlarda öğrenilmesi gereken yüzme becerisinin hayati bir öneme sahip olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Öğrenmenin yaşı yok. Artık her yaşta vatandaşımızın yüzme öğrenme imkanı mevcuttur. Çocuklarımıza uygun ortamlarda yüzmeyi ve ilgili alışkanlıkları öğretmemiz gerekmektedir. Mesela, denizlerimizde meydana gelen, hızı saatte 10 kilometreyi bulan, maruz kalan kişiyi eğer eğitimli ve durumun farkında değilse, 300 metre açığa kadar sürüklemesi muhtemel rip dalgası ve bu olumsuz durumdan nasıl kurtulabilecekleri gibi acil olaylarda yapılması gerekenler hakkında eğitim verilmesi gerekir."

Bu tür üzücü olayların önüne geçmek için alınması gereken bazı tedbirlerin olduğuna vurgu yapan Yağlıoğlu, "Dünyadaki ülkelerin aldığı önlemler incelenmeli ve sahillerimize bu önlemlerin adaptasyonuna yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Yüzme eğitimi zorunlu hale getirilmelidir. Plajlarımızın risk durumları incelenerek derecelendirilmesi, buna yönelik bilgilendirici çalışmalar yapılmalıdır. Plajlarımızda bulunan cankurtaran noktalarının gerekli istihdamlar sağlanması suretiyle faal durumda tutulmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu. - Düzce

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Boğulma Sayılarında Yaşanan Artış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement