Selen Tonkuş - Bosna Hersek'in eski Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdzic "Bosna Hersek'te olduğu gibi Suriye'de de siviller hedef alınıyor. Uluslararası camia ise duyarsız kalıyor" dedi.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin daveti üzerine misafir öğretim üyesi olarak Gaziantep'te bulunan Silajdzic, AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Silajdzic, modern savaşların yeni boyutunun sivilleri hedef alması olduğunu söyledi. Suriye'de jeopolitik olarak birçok aktörün farklı çıkarlarının bulunduğunu belirten Silajdzic, uluslararası güçlerin ancak bu büyük çıkarlar gerektirdiği zaman ve ölçüde harekete geçeceklerini vurguladı.
Silajdzic, "Bosna Hersek'te olduğu gibi, Suriye'de de siviller hedef alınıyor. Uluslararası camia ise duyarsız kalıyor" diye konuştu.
Bosna Hersek'te uluslararası camianın duyarsız kalmasının dışında, silah ambargosu da uyguladığını hatırlatan Silajdzic, "Kendimizi savunmak için kendi ülkemizin içine silah kaçırmak zorunda kaldık. Bu unutulmayacak bir şey. Bugün Suriye'de de insanların silaha ve daha pek çok şeye ihtiyacı var" diye konuştu.
Suriye'deki durumun, ülkenin çok ötesinde, Ortadoğu ve hatta yeni dünya düzenine, yeni güç piramidine ilişkin çıkarlara bağlı olduğunu ifade eden Silajdzic, "Ben bu düzene tamamen karşıyım. Biz hepimiz küçük bir kayıktayız ve onu batırmamalıyız. Evrende barış içinde yaşamak için hepimize yetecek kadar kaynak olduğuna inanıyorum" dedi.
-" Türkiye'nin yaptıklarını sadece ben değil, tüm dünya takdir ediyor"-
Silajdzic, savaş yıllarında herkesten gelen destek ve yardımı memnuniyetle karşıladıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Bu yüzden Türkiye Hükümeti ve insanlarının doğru şeyi yaptığını düşünüyorum. Evsiz kalanlara yardım ve destek sağlıyorlar. Türkiye'nin yaptıklarını sadece ben değil, tüm dünya takdir ediyor. Dünyanın birçok yerinden birçok kişiyle bir araya geldim. Onlar da benimle hemfikir. Gaziantep'ten Şanlıurfa'ya giderken bazı kampları görme şansım oldu, çok iyi organize edilmiş. Türkiye, Suriye konusunda boş konuşmak yerine çok iş yapıyor."
Savaş zamanında Bosna Hersek'in de Türkiye'den o zamanki imkanları dahilinde çok yardım gördüğüne işaret eden Silajdzic, "Türkiye son 20 yılda çok büyüdü, dünya gücü haline geldi. İmajı değişti ve paralel olarak dış politikada yapabilecekleri de arttı" şeklinde konuştu.
-"Barış, ahlaki bir karardır"-
Türkiye'deki çözüm sürecini de değerlendiren Silajdzic, "tarihi, stratejik, cesur ve iddialı bir adım" olarak nitelediği sürecin, Türkiye'deki tüm kesimler tarafından kabul görmesi gerektiğine söyledi.
Yumuşak güçle birçok şeyin yapılabileceğine inandığını belirten Silajdzic, şunları kaydetti:
"Şanlıurfa'da mutlu insanlar gördüm, 23 Nisan Çocuk Bayramı'nı kutlayan çocuklar gördüm. Çok duygulandım. Bazıları grup olarak, sanayi olarak hem kendilerinin hem de işlerine yarayacak siyasi konunun hep gündemde kalmasını ister. Barış, ahlaki bir karardır. Umarım bu sorun biter ve Türkiye artık bu tip oyunların parçası olmaz."
-"AB'nin standartlarına evet, çifte standartlarına hayır" -
Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin bir soru üzerine Silajdzic, ülkesinin Avrupa'da bilinen en eski sınırlara sahip ülke olduğunu ve uzun yıllar boyunca soykırım olmadan farklı etnik kimliklerin bir arada yaşadığını söyledi.
Savaşın, bazı aktörler ülkedeki barışçıl ve çok kültürlü atmosferden rahatsız olduğu için çıktığını savunan Silajdzic, şöyle konuştu:
"Bugün hala birileri bundan hoşnut değil. Örneğin bir nüfus sayımı yapmak istiyoruz ama uluslararası orta seviyeli güçler tarafından bu teknik olaydan çıkarılıp siyasi bir oyuna dönüştürüldü. Müslümanlar hala eziliyor. Öldükleri, evlerinden atıldıkları yetmemiş gibi kağıt üzerinde sayıları az gösterilmeye çalışılıyor. Boşnak ve Müslüman olmaları manipüle ediliyor."
Silajdzic, bazı Avrupalı aşırı sağcı kesimlerin tüm Müslümanları kıtadan silmek istediğini, AB'nin ise Boşnaklara karşı yapılan bu ayrımcılığa göz yumduğunu iddia etti.
AB üyeliğinin gerekli standartları da getireceğini vurgulayan Silajdzic, "AB üyeliğine evet ancak çifte standartlara hayır" dedi.
-"Bu yüzyıl, Asya'nın yüzyılıdır"-
Silajdzic, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili sorusu karşısında, "Avrupalılara soruyorum; Türkiye'nin üyeliğinin getireceği avantajları görmüyor musunuz- Eğer bir gün Türkiye Hükümeti, ki bunu bu hükümet diyebilir, 'Teşekkür ederiz, denedik ama olmadı, biz de kendi kulübümüzü kuruyoruz' derse, ne yapacaksınız- Bu yüzyıl, Asya'nın yüzyılıdır. AB Türkiye kapıları kapatmadan köprüden geçmeli" şeklinde cevap verdi.
-İİT Başkanı İhsanoğlu'nun üyeliğe çağrısı-
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, Bosna Hersek'e yönelik üyelik çağrısına ilişkin soru üzerine Silajdzic, kendi cumhurbaşkanlığı döneminde bunun için çaba sarf ettiğini, ancak İİT'nin o dönemde İslam karşıtı propaganda dolayısıyla dini bir örgüt sanıldığını söyledi.
İslam karşıtı propaganda sürse de İİT'nin günümüzde BM'den sonra ikinci büyük birlik haline gelmesi sebebiyle bu ön yargının büyük oranda kırıldığını belirten Silajdzic, "Geçtiğimiz gün İhsanoğlu ile sohbet ettim. Kendisi Bosna Hersek'te oldukça aktif ve ülkeyi çok iyi tanıyor. Umarım Bosna Hersek, İhsanoğlu'nun başkanlığı sırasında tam üyelik için başvurur ve bu avantajı kullanır" diye konuştu.
-"Ülkedeki diğer tüm basın kuruluşları AA'yı referans alıyor"-
Silajdzic, Anadolu Ajansı'nın (AA), Bosna Hersek'teki çalışmalarıyla ilgili, şöyle konuştu:
"Bu yeni bir dünya, Anadolu Ajansı gibi ajanslar olmazsa işleyemeyecek bir dünya. AA modern, profesyonel bir ajans. Bizim de ihtiyacımız olan bu ve gerçeğe ihtiyacımız var. İnsanlar, okudukları ve gördüklerine olan inançlarını yitiriyorlar. Şu ana kadar AA inandırıcılık dahil her yönden Bosna Hersek'te mükemmel bir rol oynadı. Ülkedeki diğer tüm basın kuruluşları AA'yı referans alıyor."
Yayıncı: Sevil Çelik - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Bosna Hersek'in Eski Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Silajdzic.'Bosna Hersek'te Olduğu Gibi,... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?