Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerjide Öncü - Son Dakika
Yerel

Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerjide Öncü

Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerjide Öncü

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörlüğü, Antalya'nın geleceği ile ilgili bir çalıştay düzenledi.

29.08.2013 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörlüğü, Antalya'nın geleceği ile ilgili bir çalıştay düzenledi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) mali desteğiyle 'Antalya'nın Karbon Ayakizi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı'nı hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, plan çevresinde 'İklim Değişiyor Antalya Geleceğini Planlıyor' çalıştayı gerçekleştirdi. Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesi'ni (European Comission Covenant of Mayors) Türkiye'de imzalayan ilk Büyükşehir Belediyesi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, eylem planı çerçevesinde Antalya'nın kentsel gelişmesini uzun vadede düşük enerji yoğunluğu ve daha az sera gazı salınımına yol açacak biçimde gerçekleştirmesine dair bir yol haritası çizecek.

Ramada Otel'de düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya'nın geleceği adına önemli bir çalıştay düzenlediklerini söyledi. Temiz enerji konusunda öncü bir belediye olduklarını ifade eden Başkan Akaydın, "BAKA ile önemli projeler yürüttük. Güneşev başlı başına çok önemli bir proje, Atatürk Parkı'nın güneş enerjisiyle aydınlattık. Makam aracımızın biri elektrikli ve bu elektriğini güneş enerjisiyle sağlıyoruz. Bu projelerin amacı farkındalık oluşturmak" dedi.

ULAŞIM DEVRİMİ ÇEVREYE DE YARADI

Güneş enerjili durakların bütün dünyada bir marka olduğunu belirten Başkan Akaydın, belediyenin tesislerinde bir minibüsü elektrikli minibüse çevirdiklerini söyledi. İki yıl önce toplu ulaşımda reform olarak nitelendirdikleri uygulama ile kent merkezinde karbon monoksit ve ağır metallerin yüzde 50 oranında düşürdüklerini dile getiren Başkan Akaydın, sadece ulaşım dokunuşuyla bu oranı yakaladıklarını anlattı.

SERA GAZI SALINIMI YÜZDE 20 AZALACAK

Başkan Mustafa Akaydın, karbon ayakizinin çıkarılmasının Antalya adına çok önemli olduğunu kaydetti. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesi imzalayan ilk büyükşehir belediyesi olduklarını hatırlatan Başkan Akaydın, şöyle konuştu:

"Sözleşme ortaklığı kapsamında bu projeyi yürütüyoruz. Önemli bilgiler elde edeceğiz. Türkiye gibi özellikle güneş ve rüzgar zengini bir ülke olarak geleceğimizi bu temiz enerji kaynaklarına yönelik planlamak zorundayız. Bizim Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesi taahhüdümüz gereği 2020 yılına kadar Antalya'nın sera gazı salınımını yüzde 20 kadar azaltmak durumundayız. İyi çalışırsak başarırız. Son 4,5 yılda belediyenin yaptığı iki önemli çalışması var. Hurma atıksu tesislerimiz yüzde 100 yenilendi. En büyük yatırımımız olan burada bio enerji üretiyoruz. Antalya'nın atık suyundan, dışkısından bioenerji üretiyoruz ve bu enerjiyi elektrik üretimine çeviriyoruz. Diğer projede ihalesini yaptığımız ancak hukuki süreçlere takılan Antalya'nın katı atıklarının geri dönüşüm tesisleri. Bir engel çıkmazsa yakında bu tesisin temelini atacağız. Antalya'nın atığından enerji elde etmek gibi bir çabamız var. Burada çöpünden para kazanan ilk belediye olacağız."

Türkiye'nin gündeminde nükleer enerjinin bulunduğunu ifade eden Başkan Akaydın, "Kurulumu pahalı ve ikinci kuşak teknoloji kullanılacak. Japonya'daki krizden sonra bir daha yatırım yapmadığı teknolojiyle ülkemizde Mersin'de santral yapılacak. Deniz suyunu ısıtmak gibi bir felaketin yanı sıra Ortadoğu coğrafyası gibi teröre, savaşa açık bir coğrafyada böyle bir tesis kurmak bence ateşle oynamak gibi. Düşmanların saldırma noktasında en güzel hedeflerden biri olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

SAVAŞLARIN EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN BİRİ ENERJİ

Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren ise, dünyadaki en büyük savaşların nedeninin enerji kaynakları olduğunu söyledi. Enerji olmadan kalkınmanın mümkün olmadığını ifade eden Eren, enerji kaynaklarının sağlıklı kullanılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi. Turan Eren, "Hesapsız kullanılan enerji kaynakları geleceğe yönelik önemli bir tehdidi oluşturuyor. İklim değişiklikleri de geleceğini olumsuz etkileyeceğinin hesabı yapılıyor. Ülkemiz güneşiyle, rüzgarıyla ve hatta su kaynakları açısında oldukça şanslı bir ülke" dedi.

ANTALYA ÖNCÜ BELEDİYE

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de bu projeyle Antalya'nın mevcut sera gazı salınımının tespit edileceğini söyledi. Atmosfere salınan sera gazının azaltılmasına yönelik yapılabileceklerin tespit edileceğini ifade eden Engin, sera gazı azaltılmasına yönelik projeler üretileceğini kaydetti. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin klimalı duraklarının ve Güneşevi'nin inanılmaz derece güzel projeler olduğunu belirten Engin, "Bu konuda öncü oldunuz. Bu çevreci projelerden dolayı çok teşekkür ederim" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerjide Öncü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement