Büyükşehir'den Yaşlılık Paneli - Son Dakika
Yerel

Büyükşehir'den Yaşlılık Paneli

Büyükşehir\'den Yaşlılık Paneli

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nü etkinlikleri kutlama programı kapsamında Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu'nda "Yaşamda insan, insanda yaşlılık" konulu panel gerçekleştirildi.

30.09.2013 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nü etkinlikleri kutlama programı kapsamında Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu'nda "Yaşamda insan, insanda yaşlılık" konulu panel gerçekleştirildi. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Doç. Dr. Nurcan Yabancı, Dr. Uğur Özdemir ve Dr. Aydan İzgi'nin konuşmacı olarak yer aldığı panele Antalyalılar yoğun ilgi gösterdi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın yaşlılığın çok özel bir yaşam süreci olduğunu söyledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak yaşlılara karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Başkan Akaydın, "Yaşlılarımızı büyük bir konfor içinde ağırladığımız, içinde hobi bahçeleri olan bir huzurevimiz var. Döşemealtı'nda ikincisini açmak için çalışmalar yürütüyoruz" dedi. Yaşlılara yönelik evde bakım hizmetinin de büyük bir özveri ile yürütüldüğünü ifade eden Başkan Akaydın, "Son yıllarda toplu taşım araçlarını ve caddeleri engelli ve yaşlıların daha rahat kullanabileceği bir şekilde düzenledik" diye konuştu.

Dünya toplumlarında yaşlı nüfusun giderek arttığını söyleyen Başkan Akaydın, "Yaşlılık, bütün devletlerin, hükümetlerin üstüne düşmesi gereken hassas bir konu. Yaşlıların zorlu yaşamları ve sağlık sorunları ile birebir mücadele konusunda politikalar üretmek önemli bir vazife olmalı ve bunlar için ciddi bütçeler ayrılmalı" dedi. Bu sorunların çözümü noktasındaki başarının gelişmişliğin bir göstergesi olduğunu ifade eden Başkan Akaydın, "Avrupa'da yaşlılara yeni yüksek öğretim verme çabaları var. Emekli olmuş kişileri yeniden istihdam ediyorlar" diye konuştu.

Fiziksel yaşlılığın önemli olmadığını vurgulayan Başkan Akaydın bu konuda ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ı örnek gösterdi.

YAŞLILARI TOPLUMA KAZANDIRMALIYIZ

Panelin moderatörlüğünü yapan Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu konuşmasında, yaşlılık sınırında kabul edilen insanların başarılarını, dünya tarihinde iz bırakmış ünlü bilim adamları, tarihçiler, devlet adamları ve sanatçılardan örnekler vererek anlattı. Kendilerini gelişmeye adamış ülkelerin yaşlıları yeniden topluma entegre etmek için çalıştıklarını belirten Hablemitoğlu, "Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor. Bizim de ülke olarak amacımız bu olmalı. Bireyin bağımsız olması insan hayatında çok önemli. Bu konuda ülke olarak Avrupa'dan çok gerideyiz" diye konuştu. Hablemitoğlu yaşlılara hayattan kopmamaları adına şu tavsiyelerde bulundu:

"Kendinize 'kendim için ne yapabilirim?' sorusunu sorun. Öğrenmeyi sürdürün. Bilgisayar, el sanatları, bahçecilikle uğraşın. Beyninizi atıl bırakmayın, daima çalıştırın. Sevdiğiniz şeyleri yapın. Hobileriniz olsun. Kedi, köpek, kuş besleyin. Sevgi insan hayatında en tamir edici unsurdur."

Yaşlıların gençlerden öğreneceği bir çok şey olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, "Gençlerle hep yan yana olun. Onların gözlerindeki ışıktan az çalmak lazım" dedi.

BAZI GÖRÜNTÜLER UTANÇ VERİCİ

Bir belediyede insana dair bir sürecin bilimle konuşularak tartışılıyor olmasının gurur verici olduğunu söyleyen Dr. Uğur Özdemir ise toplantının temasından dolayı Başkan Akaydın'a teşekkür etti. Özdemir, "Yaşlılık kavramı çok göreceli. Yaşamın zenginliğini fark ederek, yaşantıya katmalı" diye konuştu. Yaşlıların istismar edildiği televizyon programlarını da eleştiren Özdemir, "Özel günlerde huzurevlerinde etkinlikler düzenleyerek yaşlıları televizyonlara çıkarmak, onları oynatmak çok utanç verici. Türkiye'de insana yaklaşımın sıradan olmasını engelleyecek akli unsurlara ulaşmak lazım. Huzurevlerinin amacı, yemek, barınma ve eğlence değildir" dedi.

PROTEİN TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Yaşlılık ve beslenme konularında davetlilere bilgi veren Doç. Dr. Nurcan Yabancı da doğru beslenmenin önemine değindi. Beslenmenin yaşam kalitesinin sürmesinde önemli bir rol oynadığını söyleyen Yabancı, "Yaşlılıkta dengeli beslenme ve fiziksel aktiviteler hayatımıza girmeli" dedi. Protein tüketiminin önemine değinen Doç. Dr. Nurcan Yabancı, "Günde en az 2 ila 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmeliyiz. Doktorların tavsiye ettiği besinleri soframızda mutlaka bulundurmalıyız" dedi.

YAŞLILARI YARGILARLA İNCİLTMEYELİM

Yaşlılığa ilişkin olumsuz yargılar hakkında davetlilere bilgi veren Dr. Aydan İzgi, toplumda yaşlılar için kullanılan 'Elin ermez, gücün yetmez' gibi kavramların yersiz olduğunu ifade etti. Yaşlıların asla hayattan kopmamaları gerektiğini ifade eden İzgi, "Bu tür kavramlar yaşlılarımızı ötekileştirmektedir. Onları bu yersiz kavramlarla incitmeyelim. Yaşlılar düzenli spor yapabilir, iş hayatında söz sahibi olabilir, üretken olabilir ve cinsel hayatlarını sürdürebilirler" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Büyükşehir'den Yaşlılık Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement