İSMAİL HAKKI DEMİR - Açık cezaevlerinde kalan yaklaşık 45 bin mahkum, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi akademisyenlerinden alacakları eğitimle hem ceviz yetiştiriciliğini öğrenecek hem de her yıl binlerce fidanı toprakla buluşturacak.
Ceviz konusundaki bilimsel çalışmalarla öne çıkan KSÜ, Adalet Bakanlığı ile "Ceviz Bahçeleri Tesis Protokolü" imzaladı. Protokolle Türkiye'nin farklı kentlerinde belirlenecek açık cezaevlerinde kalan 45 bin civarında mahkum, her yıl yaklaşık 10 bin ceviz ağacı dikecek. Mahkumlar, bu projeyle aynı zamanda meslek sahibi olacak.
Dezavantajlı grupların topluma kazandırılması ve iş gücünden faydalanılmasını amaçlayan projeyle mahkumlar, "altın bilezik" sahibi olacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
"Mahkumları topluma kazandırmak istedik"
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın ceviz üretiminde öncü kentlerden olduğunu söyledi.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile imzalanan ceviz protokolüyle mahkumların meslek sahibi olmalarının amaçlandığını belirten Deveci, söz konusu projenin KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından hazırlandığını ifade etti.
Sütyemez'in, ceviz konusunda özellikli bir akademisyen olduğunu dile getiren Deveci, dünyaya farklı ceviz çeşitleri sunan bir bilim insanıyla da aynı çatı altında bulunduğu için mutlu olduğunu aktardı.
KSÜ'nün birçok konuda olduğu gibi cevizde de bilimsel çalışmalarıyla öne çıktığını anlatan Deveci, şöyle devam etti:
"Bu çalışmayla cezaevlerinde bulunan uygun arazilere ceviz fidanı dikimi yapıp mahkumları daha verimli hale getirerek topluma kazandırmak istedik. Böylece hem onların iş gücünden istifade edilecek hem de bu kişiler meslek sahibi olacak. Bilimsel ve fizibilite çalışmaları üniversitemizden; bakımı, dikimi, toplanması ve piyasaya sunulması ise cezaevlerine yani mahkumlara ait olacak."
Hangi ceviz çeşidinin hangi araziye uygun olacağının üniversitedeki öğretim üyelerince belirleneceğini belirten Deveci, atıl durumdaki arazilerin bu şekilde değerlendirileceğine dikkati çekti.
Projeyi, mahkumların meslek sahibi olması açısından da çok önemsediklerini vurgulayan Deveci, Türkiye'nin ceviz potansiyeli açısından hak ettiği yerde olmadığına işaret etti.
Üretime katkı sağlayacaklar
Doç. Dr. Mehmet Sütyemez de projeyle Türkiye'de cezaevlerine ait tarıma uygun alanların değerlendirilmesini amaçladıklarını belirterek buradan yola çıkarak projeyi geliştirdiklerini söyledi.
Sütyemez, "Eski Adalet Bakan Yardımcısı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın da destekleriyle cezaevlerinde ceviz yetiştiriciliği fikri oluştu. Bundan yola çıkarak proje geliştirdik. Mahkumlar, böylece hayatlarına bir meslek sahibi olmuş olarak dönecek" diye konuştu.
Sadece cezaevlerindeki alanlarının cevizle değerlendirilmesini değil, oradaki mahkumların iş gücünden faydalanmayı da istediklerini aktaran Sütyemez, mahkumların aldıkları eğitimle mesleki tecrübe ve bilgi birikimi kazanacağını ifade etti. Sütyemez, "Ülkemizin ceviz yetiştiriciliğine fayda getirecek bir çalışma olacağını düşünüyoruz" dedi.
Son Dakika › Yerel › Ceviz, Mahkumlara 'Altın Bilezik' Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?