Manisa'nın bugünkü yeşil görünümüne kavuşmasının mimarı olan ve Manisa Tarzanı olarak anılan Ahmet Bedevi ölümünün 54'üncü yılında mezarı başında anıldı. Anma törenine ilginin az olması ise dikkat çekti.
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından bul yıl 12'ncisi düzenlenen Manisa Tarzanı ve Çevre Günleri, Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi'nin mezarı başında anılmasıyla başladı. Çatal Mezarlığı'nda başlayan program, Hatuniye Cami'nde okunan mevlit ile devam etti.
Dualar Okundu
Mezarı başında yapılan anma programında konuşan Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ergün Aksoy, "54. ölüm yıldönümünde ilk çevreci Ahmet Bedevi'yi mezarı başında anmak için toplandık. Bu sene Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 12'incisi düzenlenen ama maalesef Manisa'da diğer kurumların ilgi göstermediği bir günde bir araya geldik. Biz yılmadan anma programlarına devam edeceğiz." dedi.
Yapılan konuşmanın ardından Yunusemre Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Köroğlu tarafından Ahmet Bedevi'nin ruhuna ithafen dualar okundu, mezarına karanfil bırakıldı. Çatal Mezarlığı'nda düzenlenen etkinliğin ardından Hatuniye Cami'nde mevlit okutuldu.
Anma törenine Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ergün Aksoy, Yunusemre Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Köroğlu, Niobe Dağ Doğa Fotoğraf Derneği temsilcileri, TEMA Vakfı temsilcileri katıldı.
Manisa Tarzanı kimdir?
Cumhuriyetin ilk yıllarında Manisa'ya yerleşen Ahmet Bedevi, yangın yeri görünümündeki kentin ağaçlandırılması için olağanüstü çaba harcadı. Çalışmaları, kişiliği ve yaşam tarzıyla çevrecilerin adeta sembolü oldu. Manisa'da çevre bilinci ve duyarlılığının ışıklarını yakan, efsanevi yaşamı ile herkesin ilgisin çeken Ahmet Bedevi (nüfus kaydındaki adıyla Ahmeddin Carlak),1899'da Bağdat'ta doğdu. Dağlarda yaşamaya başlamadan önce başarılı bir askerdi. Kurtuluş Savaşı'ndan önce Türk Ordusu'nda er olarak askerlik görevine başladı. Ardından Kurtuluş Savaşı'na katıldı ve 4,5 yıl boyunca savaşta gösterdiği başarı ve yararlılıklardan dolayı kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'na layık görüldü. Cumhuriyet ilan edildikten birkaç yıl sonra Manisa'ya yerleşti ve Spil Dağı'nda Topkale adıyla anılan dağlık yörede kendine bir kulübe yaparak yaşamını orada sürdürmeye başladı. İlginç yaşamıyla bir anda Manisa'nın simgesi haline geldi. 1924'ten sonra saçını ve sakalını kesmeyen, üzerine sadece bir şort giyen Bedevi, bu tarzıyla ve doğayla uyumlu yaşamı nedeniyle Tarzan'a benzetildi ve 'Manisa Tarzanı' olarak anılmaya başlandı. Manisa'nın bugünkü yeşil görünümüne kavuşmasının mimarı olan ve 1963 yılında hayatını kaybeden Ahmet Bedevi her yıl mezarı başında düzenlenen etkinlikle anılıyor. - MANİSA
Son Dakika › Yerel › Çevre Dostları Manisa Tarzanı'nı Andı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?