Çoban Ateşi Çankaya'da Yandı - Son Dakika
Yerel

Çoban Ateşi Çankaya'da Yandı

Çoban Ateşi Çankaya\'da Yandı

"Cumhuriyete 100 Tanık - Çoban Ateşi" adlı belgesel, Cumhuriyetin ilk yıllarına tanıklık edenlerin anlatımıyla ilk gösteriminde büyük bir beğeni topladı.

30.10.2012 13:37  Güncelleme: 13:36

Çankaya Belediyesi'nin Cumhuriyetin 89. yılı etkinlikleri kapsamında gazeteci-yazar Gürkan Hacır tarafından hazırlanan

"Cumhuriyete 100 Tanık - Çoban Ateşi" adlı belgesel, Cumhuriyetin ilk yıllarına tanıklık edenlerin anlatımıyla ilk gösteriminde büyük bir beğeni topladı.

Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık eden Ara Güler, Hıfzı Topuz, Turgut Özakman, Haldun Dormen, Hasan Pulur, Hayrettin Karaca, Halit Deringör, Tevfik Çavdar gibi isimlerin gözlemlerini ve anılarını içeren "Cumhuriyete 100 Tanık - Çoban Ateşi" isimli belgeselin ilk gösterimine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, CHP Parti Meclis Üyeleri, CHP Milletvekilleri, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve yüzlerce vatandaş katıldı.

İlk gösterim öncesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ni dolduran vatandaşlara belgeselle ilgili bilgiler veren Gürkan Hacır, "Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'a bu projeyi açtığımızda büyük heyecan duyduğunu ve gereken desteği bize vereceğini söylemişti. Aldığımız bu destekle dokuz ay süren bu sözlü tarih çıktı. Amaç, Cumhuriyetin ilk on yılında dünyaya gelmiş kültür, sanat, iş dünyası ve siyaset dünyasından kişilere mikrofon uzatmaktı. Hatta biz bu projeye başladıktan sonra hepsi 80 yaş üstü olan tanıklarımızdan dördü yaşamını kaybetti. Hocamız Tevfik Çavdar da belgesel çekimlerinden hemen sonra vefat etti. Bu yüzden belgeseli onun anısına ithaf ettik. Atatürk'ü doğrudan tanımış, Cumhuriyetin o ilk idealizmine, o ilk coşkusuna birinci elden tanıklık etmiş bizim tabirimizle çoban ateşini yakmış o değerlere mikrofon tuttuk, onlara kameralarımızı çevirdik, 6 ilde kilometrelerce yol ve saatler süren kayıtlar yaparak bu belgeseli hazırladık. Emeği geçenlere ve başta Çankaya Belediye Başkanımız Sayın Bülent Tanık'a çok teşekkür ediyorum" ifadelerinde bulundu.

Bugünün, Cumhuriyete ilişkin duyarlılığı yüksek, onun tehdit altında olduğu endişesiyle evinde rahat uyuyamayan insanların duyarlılıklarını sergiledikleri özel bir gün olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Bülent Tanık ise, "89. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün bize büyük armağanı halkın kendisini yönetmesi ve iktidarın kaynağının halk olması, milletin kendisinin seçilmiş temsilcileriyle kendisinin geleceğine karar verdiği ve yönettiği bir sistem olan Cumhuriyetin bir kez daha savunulmasının en güzel örneklerinin sergilendiği bir gün. Bütün baskı ve yıldırmalara rağmen bu gün halkımızın 89 yıllık birikim sonucu elde etmiş olduğu değerlerin savunusunda gencinden yaşlısına Cumhuriyet Halk Partililerin öncülüğünde Cumhuriyete sahip çıkıyor olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum. Cumhuriyetimizin canlı tanıklarını bir sözlü tarih belgeselinde biraraya getiren Gürkan Hacır'ın tarihe kayıt düşmüş olmasını son derece önemli buluyorum. Kendisini ve emeği geçenleri kutluyorum" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ise, "Ulusal Bağımsızlık Savaşımız Cumhuriyet sayesinde siyasal hedefleri olan bir hareket haline dönüşmüştür. Cumhuriyetle Türk insanı yeni bir uygarlık yaratma hedefine doğru ilerlemiştir. Cumhuriyetin temel ilkelerinin aşındırılması milli barışımızı daha çok zedeleyecektir. Cumhuriyetin temelindeki laiklik anlayışı Türkiye insanının barışının çimentosudur. Mustafa Kemal'le beraber uygarlık kuran bütün devlet adamlarının uygarlığı çökmüştür ama Türkiye Cumhuriyeti hala ayaktadır onu ebediyete kadar yaşatacağız. Bu çok değerli belgeseli hazırlayan sevgili Gürkan Hacır ve ekibine teşekkür ederken, böylesi bir kültür hizmetine kaynak ayıran, değer veren ve bugün karşımıza çıkmasına yol açan çok değerli Çankaya Belediye Başkanımız Bülent Tanık ve ekibini de kutluyorum" dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik, Cumhuriyetin ilk yıllarını yaşayan ve Çoban Ateşini yakan Cumhuriyet tanıklarının anılarını içeren belgesel gösterimi ile devam etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çoban Ateşi Çankaya'da Yandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement