Çomü'den Kısa Kısa - Son Dakika
Yerel

Çomü'den Kısa Kısa

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Seramikleri Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (ÇASEM) Müdürü Seyfullah Büyükçapar, Çanakkale'de seramik kültürünün, üniversitenin, sivil ve resmi kuruluşlar ile bu işe gönül veren...

04.02.2013 17:09

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Seramikleri Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (ÇASEM) Müdürü Seyfullah Büyükçapar, Çanakkale'de seramik kültürünün, üniversitenin, sivil ve resmi kuruluşlar ile bu işe gönül veren kişilerin sayesinde yeniden canlanmaya başladığını söyledi.

Büyükçapar, üniversite radyosu Kampüs FM'de Muteber Yüğnük'ün hazırlayıp sunduğu "Kentte Sanat Kampüste Sanat" programında yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Osmanlı Devleti'nin seramik üretim merkezi olduğunu, "Çanakkale" adının da kentin bu özelliğinden geldiğini ifade etti.

Seramik sanatına dair bilgiler paylaşan Büyükçapar, şöyle konuştu:

"Su, ateş ve toprağın birleşmesiyle oluşan seramik dünyada yok olmayan yegane ürünlerdir. Özellikle arkeolojik kazılarda seramik ürünlerine çok sık rastlanmaktadır. Pişirilip, kalıcılığı sağlanan bu malzemeler, daha sonra çamurun kalitesine göre 1020 ile 980 arasında ikinci kez pişirilme uygulamasından geçmektedir. Buna da 'sırlı pişirim' adı verilir ve bu işlemin sonucunda da seramik adını verdiğimiz malzememizi elde ederiz. Camsı bir yüzeye sahiptir, bazen kırılsa da toprakta yok olmama özelliğinden ötürü tarihi kazılarda sık rastlanan ürünlerin çoğu seramikten yapılan malzemelerdir. Çanakkale'de seramik kültürü üniversitenin, sivil ve resmi kuruluşların ile bu işe gönül veren kişilerin sayesinde yeniden canlanmaya başladı. Tezgahın başına geçeceksin ki seramik yapabilmeyi tam olarak öğrenesin. Seramik elini ayağını toza çamura bulamadan öğrenilen bir kavram değildir. Bu sebepten öğrencilerimiz birimimizde uygulama yapma imkanını fazlasıyla bulmaktalar."

-ÇOMÜ Kütüphanesi'ne bağışlar sürüyor-

ÇOMÜ Kütüphanesi'ne kitap bağışları sürüyor.

ÇOMÜ'den yapılan açıklamaya göre, kitap sayısını bir yıl içinde yaklaşık yüzde 300 artıran, üye olduğu veri tabanları ve elektronik kaynaklarla bilgiye erişimde çağın tüm gerekliliklerini yakalayıp, İstanbul dışında Marmara Bölgesi'nin en büyük kütüphanesi haline gelen ÇOMÜ Kütüphanesi'ne bağışlar devam ediyor.

"Şehitlerimiz için Hedef 1 Milyon Kitap" kampanyası kapsamında kütüphaneye son olarak, 88. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi, Bank Asya, Bursa Valiliği, Erzincan Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Genel Kurmay Ankara Ateşe Daire Başkanlığı, Kayseri Ticaret Odası, Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu tarafından kitap bağışında bulunuldu.

Muhabir: Mehmet Bayer

Yayıncı: Harun Kaymaz - ÇANAKKALE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çomü'den Kısa Kısa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement