DEKSAD, Gıda Güvenliğini Masaya Yatırdı - Son Dakika
Yerel

DEKSAD, Gıda Güvenliğini Masaya Yatırdı

DEKSAD, Gıda Güvenliğini Masaya Yatırdı

Denizli Kadın Sağlıkçılar Derneği Gıda Güvenliği ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar konulu seminer düzenledi.

14.04.2014 13:09  Güncelleme: 13:18

Denizli Kadın Sağlıkçılar Derneği (DEKSAD) Gıda Güvenliği ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konulu seminer düzenledi.

Dünya Sağlık Haftası nedeniyle düzenlenen seminer Dedeman Otel'de gerçekleştirildi. DEKSAD üyeleri ve davetlilerin yoğun ilgi gösterdiği seminere konuşmacı olarak katılan Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Nur Herken, Gıda Güvenliği ve GDO konulu bilgi verdi.

Dünyada artan açlık sorununu çözeceği sloganı ile geliştirilen genetiği değiştirilmiş üretimin, amacına hizmet etmekten uzak kaldığını söyleyen Doç. Dr. Emine Nur Herken, "Ülkemizin kendine yeterliliği hedefleyen bilinçli tarım politikasına ihtiyacı vardır. GDO'lu gıdalara karşı çıkmak teknolojiye karşı çıkmak gibi algılanıyor. Ancak teknolojiye karşı çıkmak kadar teknolojinin getirdiği her yeniliği sorgusuz sualsiz kabul etmek de yanlıştır. Şu an elimizde olan verilerle iyi bir risk analizi yapmamız, olumlu bir sonuç çıkarmamız mümkün değildir. Çünkü bu gıdalar, tohumlarını pazarlayan şirketlerinde baskıları sonucu normal ve hiçbir sorun yaratması beklenmeyen gıdalar statüsünde değerlendirilmektedirler. Mademki bu ürünler bu kadar güvenli bir çok ülkede getirilen kotalar, sınırlamalar daha ekonomik olarak sunulmasına karşılık tercih edilmemelerinin altında yatan nedenler araştırılmalıdır" dedi.

GDO konusunda halkın bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Herken, "Aceleye getirme ve yeterli donelere bile sahip olamadan ihtimaller ışığında koca bir toplumu ve ülkeyi ilgilendiren bu konuda hemen karar vermek yanlıştır. Genetik araştırmalar artık silaha bile dönüşebilecek ve bizim tespit edemeyeceğimiz belki yıllar sonra etkisini görebileceğimiz nitelikte ürünlerin üretilebileceğini göstermektedir. İthal tohumlara izin verilirken tespiti yapılan hedef genler dışında tespit edilemeyen farklı genler de kullanılabilir kuşkusu ve bilinciyle her aşamadan temize çıkması mümkün olabiliyorsa kabul edilmelidir. Tohum ithalinde yemlik bile olsa bunu gözardı edemeyiz. Sonuçta hayvanlar da can taşımakta ve onlara zarar verebilen bir unsur eninde sonunda insanlara da zarar verecektir. Üstelik sözkonusu olan konu tek boyutlu değildir. Sağlıkla ilgili boyutu, insan hakları, hayvan hakları, ekolojik dengenin korunması, siyasi, ekonomik, sosyal boyutlarıyla birlikte ele alınması gereken bir konudur" şeklinde konuştu. - DENİZLİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel DEKSAD, Gıda Güvenliğini Masaya Yatırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement