Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) bünyesinde oluşturulan Deney Hayvanları Yetiştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, bilimsel araştırmaların yanında deney hayvanlarının bakım, üretim ve barınmasına da olanak sağlıyor.
Merkez müdürü Prof. Dr. Metehan Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin rektörlüğe bağlı kurulduğunu, çok kısa sürede inşaatı ve altyapıların tamamlandığını söyledi.
Hayvan yetiştirme, üretim ve barındırmaya yönelik altyapıları da sonuçlandırdıklarını belirten Uzun, "Araştırma amaçlı altyapımız devam ediyor. Zaten dünyada hiçbir merkez, araştırma amaçlı altyapısını tamamladığını iddia edemez. Çünkü cihazlar sürekli yenileniyor, araştırmalar, bilim sürekli gelişiyor" dedi.
Uzun, 31 Ocak'ta hayvan barındırma, yetiştirme, üretim ve kullanım tedarik ruhsatını aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bu ruhsat sayesinde fare, sıçan, kobay, tavşan, Suriye ve Çin hamsteri, Moğolistan gerbili ile araştırmalarda son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlayan zebra balığı türünün üretim, tedarik ve kullanımını yapabiliyoruz. Bunun dışında çok sayıda balık türünü deneysel çalışmalarda kullanılabileceği bir ruhsatı aldık. Merkezimiz ana binada falaiyet gösteriyor ama ziraat, fen ve edebiyat ile deniz bilimleri ve teknolojisi fakültelerinde de destek birimlerimiz bulunuyor."
Merkezi planlarken hayvan barınma ve yetiştirme odalarının yanında bir de araştırmaya yönelik birim oluşturduklarını dile getiren Uzun, şöyle devam etti:
"Üniversitemizde özellikle tıp ile fen ve edebiyat fakültelerinde çalışan araştırma gruplarıyla görüştük. Onların ihtiyaçlarına yönelik laboratuvarlar oluşturduk. Farmokoloji ve toksikoloji ana bilim dalının çalıştığı bir laboratuvarımız var. Daha çok hipertansiyon modelleri üzerinde çalışıyorlar. Yine fizloyoloji ana bilim dalına tahsis edilen laboratuvarımız bulunuyor. Simülasyon merkezi için bir yer aldık. Orada kalp damar cerrahisine yönelik eğitim ve çalışmalar yapılabilecek. Merkezimizde 10'a yakın proje yürütüldü. Şu an için beyin cerrahisi, genel cerrahi, göz hastalıklarından talepler var. Ortopediye yönelik ön çalışma için istekler oluyor. Online bir müracaat sistemi geliştirdik. Araştımacının merkezimize gelmesine gerek yok. Web sayfasımızdaki formları dolduruyor, hayvan taleplerini bildiriyor, biz de kendilerine geri dönüyoruz ve taleplerini kapasitemiz oranında karşılamaya çalışıyoruz."
Satış önceliği üniversitelere
Metehan Uzun, merkez vasıtasıyla deney hayvanlarının her yere satışını yapabildiklerini söyledi.
Civar üniversitelerde böyle yapının olmadığını anlatan Uzun, "Önceliği onlara veriyoruz. Deney hayvanı olarak fareler 10, sıçan 15, tavşan 70, kobay 60, hamster ve gerbilleri de 10 liradan satıyoruz. Bu işi yapan özel firmalar var. Fiyatlarımız onlara nazaran daha cazip" dedi.
Uzun, çoğu zaman taleplere yetişemediklerini ifade ederek, "Çok yoğun talep var. 100-150 tane bir anda hayvan isteyen oluyor. Araştırmaların türüne göre cinsiyet önemli olduğu için bazen sadece erkek ya da dişi hayvan talep edenler de olabiliyor. Yoğun talepten dolayı yeni kafes siparişlerimiz var" diye konuştu.
Merkezde temizliğe dikkat ettiklerini, tüm hayvansal ve deneysel atıkları özel toplama poşetlerinde sakladıklarını ve belirli aralıklarla bunu firmalara teslim ettiklerini anlatan Uzun, bu konuda katı kuralları olduğunu, uymayan araştırmacıların bir daha merkezin imkanlarından faydalanamadığını kaydetti. - Çanakkale
Son Dakika › Yerel › Deney Hayvanı Yetiştirip Satıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?