Düzce Üniversitesi'nde "Sevgi Dersi" - Son Dakika
Yerel

Düzce Üniversitesi'nde "Sevgi Dersi"

Düzce Üniversitesi\'nde "Sevgi Dersi"

Düzce Üniversitesinde lisans öğrencilerine sevgi dersi veren Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

17.12.2013 15:31

Düzce Üniversitesinde lisans öğrencilerine sevgi dersi veren Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi.

Okuduğu kitaptan etkilenip sevgi dersleri veren Düzce Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur, öğrencilerin ilgisinden memnun olduğunu söyledi.

Uğur, Düzce Üniversitesinde seçmeli ders olarak verdiği Sevgi Dersinin amacını öğrencilerin sevginin derinliği, öğrenilebilirliği, izafiliği, güvene dayalı olduğu, çaba ve fedakarlık gerektirdiği ve türleri üzerine düşünce egzersizleri ve uygulamalar yapmaları özgüvenlerini arttırarak kişisel gelişimlerini, oluşturacakları vizyonları doğrultusunda planlamaları; kantitatif karar verme yöntemlerini kişisel yaşamlarında kullanabilme becerisini kazanmaları olarak açıkladı.

Sevgi konulu ders açma fikrinin okuduğu bir kitaptan geldiğini belirterek "Bu konudaki en büyük eğitmenlerim, sevgi dolu bir aile içinde yaşamama olanak sağlayan rahmetli annem, eşsiz insan Gönül Uğur, değerli babam Erdoğan Uğur ve kıymetli hayat arkadaşım Berna Uğur başta olmak üzere aile fertlerim ve dostlarımdır. Bir gün Leo Buscaglia'nın kitaplarından birini okurken (tabii sevgiye dair bir kitaptı bu) Amerika'daki bir üniversitede sevgi isimli bir ders verdiğini, bu dersin etraftan gelen hafife almalara rağmen dört dönem devam ettiğini öğrendim (bu işi yapan bir Eğitim Bilimleri doktoralı profesördü) Bizim ülkemizde de böyle bir uygulama yapılsa çok güzel olacağını düşündüm herhalde ilk öğrencilerden biri olmak için çabalardım. Bir gün birinin böyle bir uygulama yapması hayali ile yıllar geçirdim. Bugün böyle bir ders açmaya cesaret etmekte benden önce yapılmış bu uygulama ana hareket noktam oldu" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur, Türkiye'de yapılmamış bir şeyi yaptığını ifade ederek, ders içeriklerini hocalık yaptığı Gazi, Ahi Evran, Ankara ve Düzce Üniversitelerinde, derslerine girdiği İnşaat Mühendisliği, Mimarlık, Yapı Öğretmenliği; İnşaat, Sondaj, Gıda Teknikerliği ve Pazarlama, Muhasebe, Büro Yönetimi bölümü öğrencileri üzerinde uygulama ve güzel sonuçlar alma imkanları bulduğunu söyledi. Bu uygulamaların pek çoğu ile ilgili bilimsel yayınlar yapma, sempozyum ve kongrelerde bildiriler sunma imkanları olduğunu ayrıca öğrencilerine de dört adet kitap yazdırdığını belirtti.

Latif Onur Uğur Sevgi Dersinin Düzce Üniversitesi Senatosu'nun toplantısında oy birliği ile kabul edildiğini kaydetti.

Öğrencilerinin derse olan ilgisinden son derece memnun olduğunu belirten Uğur, Sosyal kavramları tanımlamak, birbiri ile ilişkilendirmek, multidisipliner düşünmek, düşünme yöntemlerinin sayısını artırmak konularında sorularla daha çok karşılaştığını söyledi.

Uğur, öğrencilerinin sevgi dersi almalarındaki nedenleri ise şöyle değerlendirdi: "Öğrencilerin bu dersi tercih etme sebepleri ile ilgili bazı ifadeleri şöyle; İyi bir mühendis olmak için insanlara, çevreye, birlikte çalıştığı kişilere sevgi ile bakması gerektiği, Bu dersten alınan bilgilerle iyi bir mühendis olunacağı, Sayısal derslere ek olarak sosyal, insan hayatının daha çok içinde ve doğasında olan şeyler öğrenme isteği. Gerek günlük yaşamda, gerek iş hayatında olumlu katkıları olacağı."

Uğur, Türkiye'de sevgi durumunu ise şöyle özetledi: "Bilimsel araştırma ve yayınlara bakarsak genel olarak mutlu ve sevgi dolu yaşamlar sürüp çevresince olumlu algılanıp sevilen kişi sayısı Batı'dan daha fazla. Bu konuda pek çok ülkeden, ulustan, milletten daha iyi olduğumuzu söylersem lütfen çok iddialı gelmesin size. Doğu'ya döndüğümde Müslüman kitlenin anne sevgisi düzeyinin bizdekine kıyasla şaşırtıcı derecede düşük olması, kadının bir sevgi öznesini geçin, nesnesi durumunda olması bile tartışmalı görünüyor. Mevlana ve Yunus'tan sonra artıramamış olmak, felsefi yaklaşımları derinleştirememek, bilimsel çalışmaların sayısının yoka yakın olması bence önemli sıkıntılarımız. Günlük yaşamda aile büyüklerinin gençlerin ifadelerine yardımcı olacak "yumuşak" ilişkilerin oranını artırmalarında fayda olacağı kanaatindeyim."

İlk derste yaptığı sevgi anketinin öğrencilerini tanıma amacına da hitap ettiğini belirterek Uğur, "İlk dersteki durumları ile farkını görebilmek böyle bir dersle genç mühendis adaylarına gerçekten arzu ettiğim faydayı/kazanımları sağlayıp sağlayamadığını, ya da ne düzeyde sağlayabildiğimi değerlendirmek de birincil amaçlardan. Örneğin "dersin başında yapılan sevgi tanımları ile son derste yapılacak sevgi tanımları arasında kavramsal ve ifade derinliği açısından, içerik bakımından derinleşmeler olur mu? diye düşünürken heyecanlanıyorum doğrusu" diye konuştu.

Sevgi dersinin diğer programlar içinde katkılarının olduğunu vurgulayarak bazı örnekler verdi ve şöyle devam etti: "Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknikleri, araçları, bilişim teknolojilerini ve en az bir bilgisayar yazılımını 'Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde' seçme ve etkin kullanabilme becerisi kazanır. Disiplinler arası takım çalışması yapabilme becerisi sorumluluk alma özgüveni kazanır. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde en az bir yabancı dil bilgisi kazanır. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır." - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Düzce Üniversitesi'nde 'Sevgi Dersi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement