Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez Açıklaması

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez Açıklaması

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı ve AK Parti Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Suiçmez, bölgede bulunan meralarla ilgili bir an önce tedbir alınması gerektiğini söyledi.

23.07.2014 16:11

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı ve AK Parti Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Suiçmez, bölgede bulunan meralarla ilgili bir an önce tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Edirne Süt Üreticileri Birliği binasında açıklamalarda bulunan Başkan Suiçmez, Edirne'de bulunan meraların risk altında olduğunu belirterek, "Muhtarlarımıza ve tarım müdürlüğümüze büyük iş düşüyor. Meraların gerçek sahiplerine tekrar muhtarlıklara tahsislerinin yenilenmesi gerekir" dedi.

"MERALAR İLE İLGİLİ BİR AN ÖNCE TEDBİR ALINMALI"

Suiçmez, bölgede alınan yağışlarla birlikte Haziran ayında yanan meraların şu an için yemyeşil olduğunu söyleyerek, "Bazı meraların büyük dekar olmasa da emsal teşkil edeceğinden bizim de endişelerimiz var. Bazı meraların kiralanması ve tahsis edilmesi söz konusu olabilir. Hayvan varlığı ortada. Bir an önce tedbir alınmalı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve muhtarlarımıza ciddi görevler düşüyor. İl Genel Meclisi Üyesi olarak meclisin gündemine de getirdik ve yeterli sonuç aldığımı şu an için söyleyemem" diye konuştu.

"MERALARIN DURUMU NE OLACAK BİLEMİYORUZ"

Bölgede bulunan meraların durumu ile ilgili örnekler veren Başkan Suiçmez, şunları söyledi: "Enez İlçesi Çavuşköy'de bir mera parçası özel bir firmaya kiralama yapıldı. Önergemizde buranın daha önceden maden ocağı olarak kullanıldığı ve mera vasfına getirileceği gibi yersiz savunmalar yapıldı. Maden ocağı dediği yerde 1970'li yıllarda maden çıkarılıp terk edilmiş, ancak hayvanın otlamasına sakınca olmayan alanda neler atılacak bilmiyoruz. Sonucunda nasıl bir mera pozisyonuna getirilecek onu da bilmiyoruz. Kaldı ki bu tür yerlerin mera vasfını yitirdiğine dair teknik raporda yok, bilgi de yok. Burası özel bir firmaya kiralanmış. Meraların yüzde 30-40'ı çatak vadi şeklinde ve buralara birileri tekrar kiralama talebinde bulunacaktır"

"MUHTARLARIMIZA VE TARIM MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR"

Suiçmez, meralar ile ilgili mevcut kanunlarda yapılan düzenlemelerle birlikte meraların durumunun risk altına girdiğini ifade ederek, "Meralar, köylünün elinden alınarak özel firma veya özel hayvancılık işletmelerine kiralanması söz konusudur bu pozisyonda. Muhtarlarımıza ve tarım müdürlüğümüze büyük iş düşüyor. Meraların gerçek sahiplerine tekrar muhtarlıklara tahsislerinin yenilenmesi gerekir. Tahsisleri dolan meralarımız var. Tahsis süreleri de uzatılmalı. Tespitlerimize göre köylerdeki havyan varlığına mevcut meralar zaten yetmiyor. Ayrıca bir sürü mera ıslahı şekli var. Çalı temizleme gibi bunlar ıslahtır" şeklinde konuştu. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement