Aydın'ın Karacasu ilçesinde 8 asırdır süren toprak işçiliği bölge insanının ekmek kapısı. Usta ellerde şekil alan kırmızı kil toprak, mutfaklara ise ayrı bir lezzet katıyor. 50 ustanın bulunduğu ilçeden Türkiye'nin hatta dünyanın bir çok noktasına toprak tava, toprak testi ve süs eşyası pazarlanıyor.
Aydın'ın en uzak ve en küçük ilçelerinden biri olan Karacasu'da adeta ekmek çamurdan çıkıyor. Uzun bir toprak işleme geçmişi olan Karacasu'da günümüzde halen toprağa şekil vererek ekmek peşinde koşan ustalar mevcut. Plastik ev eşyalarının yaygınlaşmasıyla zor bir döneme giren toprak işleme ustaları, toprak kaplarda pişen yemeğin tadına varanların sayesinde işlerini yürütüyorlar. Topraktan yapılan testi, küp, kupalı bardak, gelin bardağı, muhtelif vazo, saksı, şekerlik ve çömlek gibi günlük kullanıma yönelik ürünlerin yapıldığı Karacasu'da tamamen elle şekillendirilen toprak seramikler, odunlarla ısıtılan doğal fırınlarda pişiriliyor
'USTALIK VE EL BECERİSİ İSTİYOR'
Toprak işleme ustası Hüseyin Kocabıyık, hafif el hareketleriyle şekil verdiği toprağı güveç tavasına dönüştürürken, kırmızı kil toprağın yolcuğunu da anlattı. Karacasu yaylasında bulunan özel kırmızı kil toprağın kazılmasıyla başlayan depolarda dinlendirilmeye bırakıldığını ve ihtiyaca göre depolardan alınarak işlemeye hazır hale getirmek için karıldığını kaydeden Hüseyin Kocabıyık usta, 16 yaşında çırak olarak başladığı bu işi şimdi kardeşi ve eşiyle birlikte bir atölyede sürdürüyor. Kırmızı kil toprağın şekil verilmenin ustalık ve el becerisi olduğunu dile getiren Usta Hüseyin Kocabıyık, "Şekil verilen toprak öncelikle kurumaya bırakılıyor. Fırınlanmadan önce su ile biz bunu sağlamlaştırmak için sıvazlıyoruz. Daha sonra tekrar kurutup fırına veriyoruz. Elle yaparken 'Kısa sürede bitiyor' diye düşünülebilir fakat bunun dağda toprak olduğu düşünülüp son müşteriye ulaşana kadarki arada geçen evre unutulmamalı" dedi.
'TOPRAK TAVA YEMEKLERE FARKLI BİR LEZZET KATAR'
Atölyede eşi Cemile Kocabıyık ile en fazla toprak tava ürettiklerini dile getiren Hüseyin usta, yıllık 30 bin civarında toprak tava ürettiklerini söyledi. Tava yapımında hiçbir katkı maddesinin kullanılmadığını dikkat çeken Hüseyin Kocabıyık, "Toprak tava ile yapılan yemekten aldığını tadı başka hiçbir yemekten alamazsınız. Bunu bilen insanlar zaten bir çok yemeğini toprak tavada yapmaya özen gösterir. Hatta bir çok lüks lokanta bile bazı yemeklerini toprak kaplarda sunar. Toprak tava hem sağlık açısından hem de lezzet açısından çok önemlidir. Bugün bizim işimizin büyük bir bölümünü de toprak tava oluşturuyor. Şimdi talep üzerine biz fırınlar içinde farklı tavalar üretiyoruz. Toprak kapların yıkaması kullanılması gayet basittir, makinede de yıkanabilirler. Farklı lezzet arayanlara, sağlıklı yemek yemek isteyenlere biz toprak tavayı tavsiye ediyoruz" dedi.
Ürettikleri toprak kapları ve süsleri toptan sattıklarını belirten Hüseyin Kocabıyık, Türkiye'nin her yerine Karacasu'dan toprak testi, toprak tava ve süs eşyası gittiğini kaydederek yurt dışına dahi Karacasu işçiliği görmüş ürünler gönderdiklerini ifade etti. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Ekmeklerini Çamurdan Çıkarıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?