Epilepsiden Ameliyatla Kurtuldu - Son Dakika
Yerel

Epilepsiden Ameliyatla Kurtuldu

Epilepsi hastası olan ve 16 yıldır ilaç tedavisine karşın bayılma ve nöbet sorunu çözülemeyen 3 çocuk annesi kadın, hayatını kabusa çeviren hastalıktan ameliyatla kurtuldu.

14.02.2014 11:15

Epilepsi hastası olan ve ilaç tedavisine karşın 16 yıldır bayılma ve nöbet sorunu çözülemeyen 3 çocuk annesi kadın, hayatını kabusa çeviren hastalıktan ameliyatla kurtuldu.

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yaşayan ve halk arasında "sara" olarak bilinen epilepsi hastalığına 1996 yılında yakalanan 38 yaşındaki Ayça Karaduman, ilk bayılmasının ardından çeşitli radyolojik tetkiklerin ardından ilaç tedavisine başladı. Aldığı ilaçlara rağmen bayılma ve nöbetleri kesilmeyen Karaduman, hastalığının tedavisi için arayışlarını sürdürdü.

İzmir Kent Hastanesi'nde Beyin Cerrahı Prof. Dr. Serdar İşlekel'e başvuran Karaduman'ın beyin tetkikinde epilepsi odağı belirlendi. Karaduman'ın nöbetleri yapılan ameliyatın ardından sona erdi.

Prof. Dr. İşlekel, ilaç tedavisine yanıt vermeyen epilepsi hastalarını, bu hastalıktan kurtaracak teknolojik gelişmeler ve ameliyat yönteminin olduğunu belirtti.

Beyinin hipokampus ya da başka bölgelerinde geçirilmiş bir hastalık ya da travma sonucunda normal dokunun bozulduğunu, bu dokunun normal işlevini görmeyip anormal elektrik ürettiğini ve hastanın bir anda şuurunu kaybedip sara krizi geçirmesine neden olduğunu anlatan İşlekel, bu rahatsızlığın tedavisinde ilk seçeneceğin ilaç olduğunu dile getirdi.

İlaçlı tedavinin kimi hastalarda sonuç vermediğine işaret eden İşlekel, şöyle konuştu:

"Hasta çok sayıda ilaç kullanıp nöbetsiz yaşam sağlayamıyor. Cerrahinin yapılabilmesi için de beyinde bu hastalığı yol açan odağın yani anormal olan dokunun saptanması gerekiyor. Bunun için yapılan değişik tetkikler var. Eeg, video eeg, son yıllarda giderek artan MR incelemeleri, özel MR tetkikler var. Ancak bu yöntemler de odağın yerini belirlemede yeterli olmuyordu. Daha çok kanser odaklarını saptamak için kullanılan PET aynı şekilde beyinde de oksijelenmeyi ve vücudun glikoz kullanımını gösterdiği için böyle epilepsi odakları saptanabiliyor. Beyin PET'i ile epilepsi odağının saptanması mümkün oldu. Bu hastamızda da diğer yöntemlerle saptanamayan bir odak bu tetkikle saptandı, daha sonra da hipokampektomi dediğimiz mikrocerrahi yöntemiyle ameliyatı gerçekleştirdik,  odak çıkarıldı, hasta bu şekilde nöbetsiz yaşama kavuştu. Teknolojideki gelişmeler sayesinde hastalık odağının saptanması bu ameliyatları yapmamızı sağlarken, hastalara da ilaçsız ve nöbetsiz bir yaşam olanağı sunuluyor. Hastamız şu an düşük dozda ilaç kullanıyor. Nöbet ve bayılmaları yok. Üçüncü ayda ilaçlarını keseceğiz. Hangi noktanın epilepsiye yol açtığı bulunursa hastaların bu hastalıktan kurtulma şansı var."

Bayılma ve nöbetleri sona erdi

Ayça Karaduman ise yüksek dozda ilaç kullanmasına karşın bayılmaların, nöbetlerin devam ettiğini, bu rahatsızlığın başka hastalıklara da yol açtığını anlattı. Nöbetlerin özellikle uykuda geldiğini dile getiren Karaduman, "Vücut kasıldıktan sonra yataktan düşmeyle de omuriliğim zarar görüyordu. Bu nöbetler yüzünden bel fıtığı ameliyatı geçirdim, boynumda da platin var. Bu bayılmalarıma, nöbetlerime çocuklarım tanık oluyordu ve çok üzülüyordum. Yıllarca eşim, annem, babam çare aradık. Epilepsiye neden olan odak yapılan onca tetkike rağmen bulunmamıştı. Prof. Dr. Sertaç İşlekel, beyin PET'i istedi, bir tetkikle tanı koydu. Odak belirlendi. Hiç zaman kaybetmeden ameliyat masasına yattım. Artık hayatımda nöbet yok, bayılma yok. Arabamı bile kullanabiliyorum,  çocuklarıma kavuştum. Doktoruma da çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Epilepsiden Ameliyatla Kurtuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement