Meral Özdemir - Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki kültür varlıklarının turizme kazandırılması amacıyla 15 projeye 6,2 milyon lira hibe desteği yapıyor.
Güneş, kum ve deniz üçlüsünün yanı sıra inanç ve kültür turizminin son yıllarda rağbet görmesine bağlı olarak Anadolu'nun göz kamaştırıcı zenginliğini bünyelerinde barındıran kentler, bu anlamda büyük önem kazandı. Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki ilgili kuruluşlarda, kentin turizm pastasından pay alması için yoğun bir çalışma içine girdiler.
Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır, var olan tarihi ve kültürel potansiyelini harekete geçirmek için valilik, belediye ve kaymakamlıklarca hazırlanarak Karacadağ Kalkınma Ajansı'na sunulan 7 proje de onaylandı.
Ajansın 2 milyon 700 bin lira hibe desteği, proje sahibi kuruluşlarının da 1 milyon 700 bin lira ek finansı sayesinde Diyarbakır'da kısa sürede yaklaşık 4,5 milyon lira kentin turizm altyapısına kaynak olarak aktarılmış olacak. Ajans ayrıca Şanlıurfa'daki 8 projeye de 3,5 milyon lira destek katkı yaptı.
-Nostaljik faytonla gezi-
Ajans Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
"Turizm Altyapısı Mali Destek Programı" kapsamında 8'i Şanlıurfa, 7'si de Diyarbakır olmak üzere toplam 15 projeyle ilgili sözleşme imzaladıklarını söyledi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı "1939 Surlara Yolculuk Projesi" kapsamında, 1939 yılındaki Sur ilçesini gösteren maket yapılacağını ifade eden Karakoyun, şöyle dedi:
"Sur içi maketinde, sesli olarak Diyarbakır ve eserleri tanıtılacak. Ayrıca 43 yapıya tanıtım levhaları konulacak. Bu kapsamda 14 gezi otobüsü ve 2 nostaljik fayton alınacak. Bu faytonlar Dağkapı ve İçkale'de kullanılacak. Dağkapı Burcu'nun Restorasyonu ve İşlevlendirilmesi Projesi'ni valilik yürütecek, 82 nolu Burcu da Sur Kaymakamlığı restorasyonu yapıp el sanatları merkezi olarak kullanacak. Eğil'de ise proje kapsamında tekne alınacak ve barajda seyir amaçlı kullanılacak."
-"İstihdama katkı sağlayacak"-
Karakoyun, hem Diyarbakır hem de Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel değerlerinin turizme kazandırılaması için çalışıldığını belirtti.
Ajans olarak altyapıya destek vererek, tarihi ve kültürel yapıları ayağa kaldırmayı istediklerini belirten Karakoyun, şöyle konuştu:
"Bu desteklerimiz de beraberinde yeni iş imkanları oluşturup, istihdama katkı sağlayacaktır. Altyapıyı oluşturmazsanız daha fazla turist çekemezsiniz. Turizmde yapacağınız ufak atılımlarla hizmet sektörünü çok kolay geliştiriyor, böylece beraberinde istihdam olanağı yaratabiliyor. Ayrıca Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya ne kadar çok insan gelirse o kadar, bölgenin imajı değişir. Özellikle de Diyarbakır'ın hak etmediği olumsuz imajı var. Ancak Diyarbakır'a gelenler, kentin gerçek imajının farklı olduğunu görüyor. Ne kadar çok insan gelirse, o kadar çok insan Diyarbakır'ı tanır. Diyarbakır'ın olumsuz algısı kırılırsa, insanlar gelip burada yatırım yapabilir. Bu nedenle turizm bölge için önemli ve önceliklidir. 5 yıl sonra Diyarbakır'ın turizmde iyi bir noktaya geleceğine inanıyoruz."
- ŞANLIURFA
Son Dakika › Yerel › Gap Turizmine Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?