Gaptarım ve Gapfood Fuarları Açıldı - Son Dakika
Yerel

Gaptarım ve Gapfood Fuarları Açıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca, GAP bölgesinde başlattıkları hibe proje kapsamında 154 milyon liralık hayvancılık yatırımı yapıldığını ve 56 milyon lira hibe verildiğini bildirdi.

23.02.2012 17:40

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca, GAP bölgesinde başlattıkları hibe proje kapsamında 154 milyon liralık hayvancılık yatırımı yapıldığını ve 56 milyon lira hibe verildiğini bildirdi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen "3. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı

(GAPTARIM)" ile "8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı (GAPFOOD)" Orta Doğu Fuar Merkezi'nde açıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Karaca, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002-2012 yılları içerisinde 23 milyar dolar olan tarımsal hasılasını 63 milyar dolara çıkardığını, dünyada tarımsal hasıla yönüyle 11. sıradayken 7. sıraya yükseldiğini ve şu anda Avrupa'nın tarımsal hasıla olarak en üst düzeyde ülkesi olduğunu bildirdi.

GAP Eylem Planı içerisinde hibe destekli proje başlattıklarını ifade eden Karaca, şu bilgileri verdi:

"O proje içerisinde GAP'taki 9 ilde hayvancılıkta 116 proje tamamlandı. Bunun 45 tanesi Gaziantep'te tamamlandı. Buraya gelmeden önce Nurdağı'nda bir işletmemizi gezdim, gurur duydum. Bu projelerle hayvan ve makine alımının yüzde 40'ını, inşaat yatırımının yüzde 30'unu hibe olarak biz veriyoruz. Bugüne kadar GAP kapsamında 154 milyon liralık yatırım yapıldı ve 56 milyon lira hibe verildi. Gaziantep'te buna karşılık 74 milyon liralık hayvancılık yatırımı yapılmış, 27 milyon lira hibe verilmiş. Toplam olarak Gaziantep'te bu proje kapsamında iki yıl içinde 7.386 damızlık saf ırk yüksek verimli hayvan gelmiş. Bu işletmelerle Gaziantep'e bir yılda artı 40 bin ton süt giriyor demek."

Karaca, hayvancılığı geliştirmek için sübvansiyonlu kredi uygulamasını dün yayınladıklarını, Ağustos 2010'da başlattıkları faizsiz kredi uygulamasından bugüne kadar 103 bin üreticinin yararlandığını ve hayvancılık yatırımı için 5,9 milyar lira kredi kullandırıldığını kaydetti.

Hayvancılık desteklemelerini artırarak devam ettiklerini ifade eden Karaca, geçen yıl üreticiye 1 milyar 700 milyon lira hayvancılık desteği verdiklerini kaydetti.

Ali Karaca, 2012 yılı tarımsal destekleme ödemelerine başladıklarını belirterek, "Bu yıl çiftçiye ödeyeceğimiz tarımsal destek miktarı 7 milyar 180 milyon lira. Bunun 6 milyar 100 milyon lirasını haziran sonuna kadar çiftçimize ödenmiş olacak" dedi.

-" Hollanda'nın beşte biri kadar tarım ihracatı yapıyoruz"-

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da GAP Projesi'nin bitme aşamasına geldiğini ifade ederek, GAP bölgesinde üretilen her türlü ürünün Gaziantep'te sanayi ürününe dönüştürülerek Türkiye'nin her tarafına ve ihracata gönderildiğini söyledi.

Tarım sektörünün önemini anlatırken Hollanda örneğini veren Konukoğlu, Hollanda'nın tarım yapabileceği toplam alanın 27 milyon metrekare, Türkiye'nin ise 227 milyon metrekare civarında olduğuna işaret etti.

Konukoğlu, "Hollanda'nın yalnızca tarım ürünlerinden elde ettiği ihracat 97 milyar dolar, Türkiye olarak yaptığımızın toplamı 17 milyar dolar. Biz onların on katı alana sahibiz, yaptığımız ihracat ise onların beşte biri kadar. Alacağımız çok yol var. Onun için fuarları, teknolojinin tarımın içine girmesini önemsiyoruz" diye konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da GAP Projesi'nin bitmesinden daha önemlisinin, işlevi konusunda yeni açılımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. GAP Projesinin sadece sulama ve enerji projesi değil, entegre bir proje olduğunu ifade eden Aslan, "Altyapıdan ulaşıma, eğitimden kültüre kadar bölgenin çehresini değiştirmeye yönelik bir projeydi ama bu projenin özellikle bu ayaklarında çok mesafe aldığımızı söyleyemeyiz. GAP İdaresi'nin yeni bir yapılanmayla ve bölge illerini özellikle Gaziantep'e devreye sokarak yeni açılımlara ihtiyaç var" dedi.

Dünyada su ve tarımın en stratejik konuların önünde gelmeye başladığına dikkati çeken Aslan, Türkiye'nin yeni tarım politikası geliştirmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de Gaziantep'in 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini hatırlattı. Gaziantep'in tarım, hayvancılık ve gıdada öneminin artacağına işaret eden Koçer, "Daha önemli hedeften birisi de 2023 vizyonunda 30 milyar dolarlık ihracat hedefi içerisinde bunun 15 milyar dolarlık kısmının, tarımsal ürünlerden elde edilmiş sanayi ürünleri ihracatı olmasıdır" diye konuştu.

Açılışa, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Irak'ın Gaziantep Başkonsolosu Sabah S. Debbağh ve Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya da katıldı.

125 firmanın katıldığı fuar, 26 Şubat tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gaptarım ve Gapfood Fuarları Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement