Gençler İnterneti İş Aramak İçin Kullanmıyor - Son Dakika
Yerel

Gençler İnterneti İş Aramak İçin Kullanmıyor

Anadolu Üniversitesinden (AÜ) bir öğretim üyesi üniversite son sınıf öğrencileri üzerinde yaptıkları araştırmaya göre, interneti iş bulmak için kullanmadıklarını, daha çok sosyalleşmek için kullandıklarını bildirdi.

29.05.2013 13:00

Anadolu Üniversitesinden (AÜ) bir öğretim üyesi üniversite son sınıf öğrencileri üzerinde yaptıkları araştırmaya göre, interneti iş bulmak için kullanmadıklarını, daha çok sosyalleşmek için kullandıklarını bildirdi.

AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Verda Canbey Özgüler ve Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Namık Erdoğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde, eğitim gören son sınıf öğrencilerinin katılımıyla "Sosyal ağların üniversite öğrencilerinin istihdam beklentilerine etkisinin araştırılması" konusunda çalışma yaptı.

Özgüler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerde 2010-2011 öğrenim yılında eğitim gören 3 bin son sınıf öğrencisi üzerinde yapılan çalışmayı, Bosna 'da 24 Mayıs'ta düzenlenen 14. Uluslararası Ekonometri, Yöneylem Araştırması ve İstatistik Sempozyumu'nda bildiri halinde sunduklarını söyledi.

Araştırmayla, öğrencilerin iş hayatına girmeden önce istihdam beklentisi, sosyal ağ bakış açısıyla eğitime bağlı akademik başarılarının etkilerini görmeye çalıştıklarını belirten Özgüler, öğrencilerin çoğunluğunun istihdam beklentileriyle ilgili, "Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra gireceğim iş sınavlarında başarılı olacağıma inanıyorum" ve "İş başvurularımızın iyi ve olumlu sonuçlanması konusunda akademik yeterliliklerime güveniyorum" ifadelerine katıldığını açıkladı.

Öğrencilerin, iş gücü piyasaları hakkındaki bilgisi ne kadar çoksa beklentisini de ona göre ayarlayabildiğini aktaran Özgüler, "Günümüz de internet, iş gücü piyasalarıyla ilgili en iyi araştırma yöntemlerinden biridir. Biz, bilgisayar ve internete sahibiz ama etkili kullanmıyoruz. İş arayan gençler firma hakkında bilgi edinmek, iş arama sayfaları ve iş arama deneyimlerinin paylaşıldığı forum siteleri ya da kişinin kendi sosyal ağlarına başvurması gibi konularda interneti etkili kullansa, tüm iş gücü piyasaları hakkında bilgi edinebilir ve başarılı olabilir" diye konuştu.

Mezun olacak öğrencilerin interneti sadece özgeçmişlerini firmalara e-mail yoluyla göndermek için kullandıklarına dikkati çeken Özgüler, şöyle devam etti:

"Gençler, interneti iş aramak için kullanmıyorlar, daha çok sosyalleşmek için kullanıyorlar. Araştırma sonuçlarına baktığımızda erkek öğrencilere göre kız öğrencilerin iş arama konusunda interneti etkin kullanma oranının daha yüksek olduğunu gördük. Öğrencilerin çoğunluğu ise daha çok Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu, gazete ilanları veya firmadan doğrudan başvuru gibi daha kurumsal olarak nitelendirdiğimiz kaynaklardan iş aramayı düşünüyor."

-"Yeni mezunlar iş yaşamına geçişte 2 yıl bocalıyor"

"Üniversiteden mezun olacak gençlere bir yol haritası çizemiyoruz" diyen Özgüler, okuldan sonra çalışma yaşamına geçişlerde sorunlar yaşandığını aktardı.

Öğrencilerin iş gücü piyasasında nelerle karşılaşacaklarını bilmeleri halinde çalışma yaşamına hazırlıklı olacaklarını anlatan Özgüler, "Öğrencilerin beklentileri çok net oluşmamış ve yüksekse, mezuniyetlerinin ilk 2 yılında çok ciddi bir bocalama yaşıyor. Yüksek maaş beklentileri olabiliyor. Diğer taraftanda işverenlerde deneyim istiyorlar, bunun için mecburen düşük ücretle çalışıyorlar, böyle bir ikilem yaşıyorlar" ifadelerini kullandı.

İşkur'un danışmanlık hizmeti olduğunu anımsatan Özgüler, üniversitelerin içinde oluşturulacak istihdam büroları ya da danışmanlık hizmeti gibi modellerle, gençlerin iş hayatına daha iyi hazırlanabileceğini de sözlerinde ekledi. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gençler İnterneti İş Aramak İçin Kullanmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement