İzmir'de, 357 tutuksuz sanığın yargılandığı "gizli bilgi ve belge bulundurma" davasına 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, iki haftadır devam eden, tanıkların dinlendiği ve taleplerin alındığı davada ara kararları açıkladı.
Bazı müştekilerin sanıklar hakkında şikayetçi olmadıklarını belirterek davaya katılan olmaktan vazgeçme talepleri kabul edildi.
Bugüne kadar ifade vermeyen sanık Nejat Kırşak hakkında yakalama kararı çıkarılmasına, sanık Alaaddin Parmak'ın ölüm raporunun istenmesine, bazı sanıkların yurtdışına çıkış yasağının ve adli kontrol hükümlerinin kaldırılması taleplerinin reddine karar verildi.
Sanıkların evinde yapılan aramalara katılan ve henüz tanık olarak ifade vermeyen bazı polis memurlarının zorla getirilmesine, İzmir dışında olanların SEGBİS sistemiyle ifadelerinin alınması kararlaştırıldı.
Yeni bilirkişi heyeti
Dijital materyallerin incelenmesi için İYTE Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Halis Püskülcü, yazılım mühendisliği alanında uzmanlar Prof. Dr. Fevzi Belli, Yard. Doç. Dr. Tuğkan Tuğlular, Yard. Doç. Dr. Serap Şahin'in bilirkişi olarak atanmasına ve 12 Ekim gününe ertelenen duruşmada yeterli miktarda imaj makinesinin hazır edilmesine hükmedildi.
Dava
TMK 10'uncu maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın "Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti.
İddianamede adı geçen 831 mağdurdan arasında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından "fişlendiği" iddia edilmişti. Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve 9'ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti.
TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 16 Nisan 2013 tarihinde görülmeye başlanılan davada bugüne kadar 44'ü Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olmak üzere tutuklu 69 kişi tahliye edilmişti.
12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi kararlaştırılmış, bu mahkemece görülen son duruşmada 5'i asker 10 tutuklunun da tahliye edilmesiyle 357 sanıklı davada tutuklu kalmamıştı.
20 Ekim 2014'te görülen duruşmada ise mahkeme heyeti, Milli Savunma Bakanlığının davaya müdahillik talebini, "suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle kabul etmişti.
Son Dakika › Yerel › Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma' Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?