Mustafa Yıldırım - Görme engelliler için hazırlanan yemek tarifleri kitabının editörlüğünü yapan aşçı Ömür Akkor, kitabın hazırlık sürecinde 15 gün gözleri bağlı biçimde çalıştı.
Akkor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği'nin Güzelyalı Rotary Kulübü ile birlikte projelendirdiği "Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor" adlı kitabın editörlüğü için teklif geldiğinde, üzerinde hiç düşünmediği bu konunun kendisini heyecanlandırdığını söyledi.
Braille alfabesiyle yazılacak kitabın görme engelliler için bir rehber olabilmesi için bir görme engelli gibi hissetmeye çalıştığını ifade eden Akkor, bunun için 15 gün mutfakta gözlerini kapatarak çalıştığını anlattı.
Akkor, "Projeyi duyar duymaz çok etkilenmiştim. İlk yaptığım iş hemen gözlerimi kapatarak mutfakta çalışmak oldu. Mutfakta onlar gibi hissetmem gerekiyordu. 2 haftalık süreçte bazen ellerim yandı, bazen elimi kestim, bazen ne yaptığımı algılayamadım. Tarifleri, bir görme engellinin nasıl hareket ettiği konusunda kendimi eğittikten sonra yaptım" diye konuştu.
Tariflerin bir araya getirilmesi ve engelliler için düzenlenmesi çalışmalarının 4 ay sürdüğü söyleyen Akkor, şunları söyledi:
"Kitaptaki yemeklerin çok aşamalı olmamasına dikkat ettim. Mutfakta gözüm bağlı çalışırken birkaç aşamalı yemeklerin zorluğunu farkettim. Yemeği haşla, süz, tekrar pişir, kavur, sonra fırına ver... Bu detaylara girilirse sonuç başarısız olabilir. Kitaba, bir kerede pişebilen, en fazla iki aşamalı, mutfak kazalarına neden olmayacak, daha az aletin ve makinenin kullanıldığı basit ve gündelik tarifler koyduk. Kitabın içeriğinde görme engelli vatandaşlarımızdan gelen talepleri de dikkate aldık."
-"Soğanlar pembeleşinceye kadar" ifadesi yok-
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği Başkanı Tülay Yazgan da, görme engelliler için kabartma yazıyla hazırlanmış yemek tarifi kitabının bir ihtiyaç olduğunu tespit ettiklerini, kitaptan 100 adet bastırıldığını, kitabın gönüllüler tarafından seslendirilmiş CD'lerinin de bin adet üretildiğini kaydetti.
Görme engelli Elif Ünver de, kabartma yazıyla hazırlanan kitabın kendileri için büyük kolaylık olacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Yemek tariflerinde genelde, 'soğanları pembeleşinceye kadar kavurun' veya
'rengi değişinceye kadar kaynatın' gibi ifadeler bulunuyor. Bu şekildeki ifadeler bize uygun değildi. Ama bu kitapta bu ifadelere dikkat edilmiş. Görme engelliler için çok uygun bir tarifler var. Kabartma olduğu için kullanışlı ve erişilebilir bir kitap olmuş. Okuduğumuz şeyi uygularken zorlanmayacağımız bir yöntem olmuş. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz."
Yayıncı: Nevbahar Kabaklı - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Görme Engellilere Yemek Tarifi İçin Gözlerini Bağladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?