Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO), Ekonomi Bakanlığı UR-GE Projesi kapsamında, mobilya, gıda ve medikal sektörlerinden sonra inşaat sektöründe de ihracat kapasitesinin artırılması çalışmalarına başladı.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO), inşaat sektörünün ihracat kapasitesinin artırılması amacıyla çalışmalara başladı. Ekonomi Bakanlığı ile Samsun TSO'nun Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Programı (UR-GE) kapsamında hazırladığı 'Samsun İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektörünün İhracat Kapasitesinin Artırılması' projesinin ilk eğitim çalışması gerçekleştirdi. Mobilya, gıda ve medikal sektörlerinin ardından inşaat sektörüyle devam eden UR-GE çalışmalarının ilki, Samsun TSO'da yapıldı. Projesi çerçevesinde, sektör temsilcilerine yönelik Türk Dış Ticaret Vakfı eğitmeni Hakan Akın, "Uluslararası Pazarlara Giriş Stratejileri Eğitimi" verildi.
İHRACATTA DOĞRU PAZAR VE DOĞRU MÜŞTERİ
Sektör firma temsilcilerinin hazır bulunduğu eğitimde, eğitmen Hakan Akın, 'Uluslararası Pazarlamanın Temel İlkeleri', 'Ürün ve Sektör Bilgisi', 'Uluslararası Pazarlamacı Profili' ve 'Pazar Araştırması' konularında bilgi verdi. Eğitimde konuşan Hakan Akın, "İşletmelerin ihracata başlamalarının ana sebebi büyümek, gelişmek, kapasiteyi ve dolayısıyla karlılığı artırmak olmalıdır. Dünya ticareti son beş yıldır 18 trilyon dolar civarında gerçekleşiyor. Önceki beş yılda her yıl ortalama 2-3 trilyon dolar artış görülen dünya ticaretinin bu durumu son yıllarda yeni müşteri çıkmadığı ve yeni talep oluşmadığını gösteriyor. Her yıl yaklaşık 10-15 milyar dolar artan ülkemizin ihracatı da buna bağlı olarak hız kesti. Rekabet artıyor, satışlar düşüyor. Dünyada daha fazla mal daha düşük fiyatlardan satılıyor. Bu nedenle, ihracatta doğru pazarların ve bu pazarlardaki doğu müşterilerinin tespiti her geçen gün daha önemli hale geliyor" dedi.
GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILADAKİ PAYI YÜZDE 30
Kent ekonomisi ve ihracatına katkı sağlamak adına Ekonomi Bakanlığı destekleriyle yürüttükleri UR-GE çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Bu anlamda daha önceden hazırladığımız ihracat master planının ardından, Ekonomi Bakanlığımızın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Programı kapsamında kentimizde öne çıkan sektörlerden mobilya, gıda ve medikal alanlarında başlattığımız çalışmalar halen devam ediyor. Bu sektörlere, ekonominin de lokomotif sektörü olan inşaatı ekledik. Rakamlara bakıldığımda inşaat sektörünün gayri safi milli hasıladaki payının yaklaşık yüzde 30 seviyelerde olduğunu görmekteyiz. İnşaat sektörü kendine bağlı 200'den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan önemli bir konumdadır. Bu yaygın etki sektörün ekonominin lokomotifi olma vasfının en temel göstergesidir. İlk toplantımızı sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdik. UR-GE çalışmalarımız ilerleyen dönemlerde genişleyerek devam edecek. Yaptığımız çalışmalardan ileriki dönemlerde önemli sonuçlar alacağımıza inanıyorum" diye konuştu. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › İnşaat Sektöründe Ur-ge Çalışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?